биофийдбек ценаБиофийдбек тренингите се появяват в доста видоизменен от сегашният вид, още през далечният 19 век. Уредът, вдъхновил процедурата, е перинеометър, който изобразява измерванията си върху малък екран. Изобретателят му е д-р Арнолд Кегел, който пръв усеща психологическият ефект от наблюдението на биологичните процеси в тялото.

Гинекологът вижда, че илюстрациите на добро здраве мотивират пациента, а наличието на здравословен дефицит го обезкуражава. След  продължителност на сеансите обаче се стига до уверението, че телесните процеси могат да бъдат контролирани самостоятелно . Именно психологичният ефект е причина за превръщането на биологичният/неврологичен скрининг в алтернативният терапевтичен метод, на който мнозина пациенти се доверяват. Доколко достъпна обаче е стандартната за биофийдбек цена?

Какво ще получите по време на терапия

Умението да сме наясно с физическото и емоционалният си статус само възоснова на неврологични усещания и настроение, изисква упорито самонаблюдение, а понякога дори и то не е резултатно. Иновативният метод замества самоизследванията с електроенцефалограф, уред за проследяване на сърдечната честота и вариабилност, кръвното налягане и дихателните функции (HRVB), апарат за отчитане на съпротивлението, температурата и влажността на кожата (EDA), елекромиографски апарат (ЕМГ), регистриращ електрическите процеси в мускулите и състоянието им.

Измерванията стават чрез прикрепване на сензори или електроди, към пръстите на ръцете или кожата на главата (неврофийдбек сеанс), свързани към специалната апаратура с монитор, която визуализира резултатите от изследването. Те се изписват върху екрана в продължение на 30-60 мин.

През цялото това време пациентът наблюдава промените в стойностите и ги свързва с моментното си настроение, емоции и мисли. Постепенно той се научава да идентифицира връзката между телесните си усещания и здравословното състояние и разбира, че те са неделимо свързани. След това, навикът за контролирането им е въпрос на време.

Биофийдбек терапията – това е научаване как да лекуваме тялото си самостоятелно. Сеансите повлиява вродени и придобити заболявания на сърдечно-съдова, дихателна и храносмилателна система, кожни проблеми, вестибуларни нарушения, стрес, депресия, зависимости, тревожни разстройства, епилепсия, СДВХ и редица мозъчни травми.

Терапията протича, придружена от релаксиращи техники, които целят да намалят стресовите прояви на тялото до минимум. По същата причина, преди сеанс не се препоръчва употребата на кофеин, тютюневи изделия, както и алкохол, който повлиява телесните функции.

Единичен сеанс или пакет процедури

Стойността на процедурата със сигурност няма да ви разколебае. Диагностиката на скрининг методът е на стойност 20-80 лв. Повечето центрове предлагат и демонстрация на терапевтичен сеанс, който можете да си подарите на символична сума.

Единичният терапевтичен сеанс е удоволствие срещу напълно достъпна сума, която не представлява затруднение за нито един средностатистически бюджет. Тя достига до около 100 лв. на скрининг терапия рамките на час. Стойността зависи от центърът, на който се спрете, и телесните процеси, които пожелаете да наблюдавате.

След преглед и разговор с терапевт, всеки пациент получава индивидуално разработена програма, която включва и различен брой сеанси. Най-често предписван е пакетът от 15 процедури, но при рехабилитация след тежки заболявания, те са много повече. Общата стойност е приемлива за финансовите възможности на почти всеки човек.

Неврофийдбек – тренингът- компютърна игра

Неврофийдбек е модерен начин да се запознаете с функциите на мозъка си. Все по-модерните апарати, използвани за целта, доближават по ефективност ЯМР изследванията. Невробиологичната връзка е електроенцефалограма, с процесите в част от мозъчните дялове. Както при биофийдбек сеансът, пациентите наблюдават измененията на вълните в продължение на определен период, учейки се да повлияват електроимпулсната активност на мозъчните си функции.

Процедурата демонстрира голям успех при неврологични отклонения, смущения в централната и периферна нервна система, депресивни състояния, зависимости, хранителни смущения, тревожности и дори безсъние. Тя е силно препоръчван метод за поведенчески диагнози като аутизъм и СДВХ, както и незаменим помощник при рехабилитация след сериозни мозъчни травми, като исхемичен инсулт.

Невротренингът (neurofedback) представлява управляване на интересна видеоигра без пряк контакт с мишка, само чрез мозъчните процеси и концентрация. Сензорните пластини върху скалпа и зад ушите подават сигнали към апаратът, чийто монитор прожектира играта. Крайните резултати определят степента на концентрация и координация.

Процедурата доказано релаксира нервната система, подобрява мозъчното кръвообращение и създава нови синаптични трансмитери. Тя е прекрасен релаксиращ сеанс и за напълно здрави хора. Изненадващо, стойността на диагностиката и терапията не е прекалено висока.

Диагностика и аудио-визуални сеанси

Разликата между диагностика с 2-канален и 19-канален ЕЕГ е значителна. Многоканалният апарат изследва активността не само в повърхностните слоеве, но и в дълбоките мозъчни пластове, като предоставя информация за свързаността на невротрансмитерите, синапсите и подробният строеж на различните дялове. Амплитудите на мозъчните вълни се измерват и сравняват със съответните норми. Истински скенер за огромен брой неврологични и психиатрични отклонения, той дават конкретен отговор за особености в поведението или понижен тонус. Стойността му варира в рамките на около 250 лв., с леки отклонения.

Аудио-визуалната терапия, известна още с наименованието “мозъчен фитнес“, е разновидност на неврофийдбек методът и съумява да постигне пълна релаксация чрез звуково-светлинни стимули. Изключително препоръчвана при множество неврологични и мозъчни заболявания, тя повлиява и лошата концентрация, резултат от стресови или физиологични фактори. Стойността обикновено е под 50лв., за около 40-50 мин.