desislava-vitanskaКазвам се Десислава Витанска.

Синът ми Михаел Ангелов е дете на 7 г. с диагноза „Артрогрипоза мултиплекс конгенита” – вродено заболяване, увреждащо меките тъкани и големите стави. При нас са засегнати глезенните, колянните и отчасти лакътните стави.

Преди идването ни в „Холимед”, имахме проведени 6 операции – на Ахилесовите сухожилия, на четириглавите мускули на бедрата, на коленни стави с поставяне на инпланти, множество гипсови отливки и ортопедични пособия и почти непрекъсната шестгодишна физиотерапия. След всички тези процедури, движенията които бяхме постигнали бяха само пасивни, т.е.синът ми не можеше да извършва самостоятелно определени елементарни движения – свиване нагоре и разгъване на пръстите на крачетата, ограничени свивания в глезените, невъзможност за свиване в колената повече от 10 – 15 градуса /след 2-рата операция дясното краче остана в това положение постоянно и краката станаха различни/.

Поради изкривената походка се появи и сколиоза. Прогнозите бяха всяка година операция, до завършване на растежа, непрекъсната рехабилитация и колкото може повече силови спортове, главно за ограничаване на изкривяванията, предстоящи в пубертета, без надежда за увеличаване на свиването в колената. Или лекарите ми казваха, че синът ми никога няма да може да кляка, няма да има изправен стоеж, и дори и да спортува, няма да е атлет.

Така се обърнах към енергийните терапии. Направихме 5-месечно лечение с Боуен техниката, благодарение на която мускулите леко се отпуснаха, натрупахме мускулна маса и частично ликвидирахме сколиозата.

В център „Холимед” започнахме процедури от 06.01.2015г. Още на 2-рата процедура глезените станаха по-леки. След това се оказа, че Михаел усеща само леки трептения на резервни моторни точки, а не на главните, т.е. до долните му крайници не достига импулс за правилно движение. На 6-тата процедура двете крачета се събраха леко, което веднага се отрази на походката, на 7-мата вече стъпваше повече на цялото дясно стъпало, което пък леко се отрази на сгъването в коляното. На 10-та процедура за първи път размърда пръстите на краката настрани и нагоре.

На 12-ят път показа правилна реакция на моторните точки, на 14-я изчезна напълно сколиозата, на 15-я стъпваше и ходеше на пръсти. Следваха процедури на поддържане на постигнатото, през което време дясното краче продължаваше да отпуска в коляното. Руми Николова ни препоръча и комлекс от упражнения, с които да научим тялото на новите движения. Към 40-тата процедура вече се усещаше рекция със сила в глезените /отпусна се Ахилесовото сухожилие/ и по това време Михаел вече извървяваше около 50 метра правилно – с почти изправени и събрани крачета, леки свивания в колената и право гръбче. Разбира се, поради променената походка и допълнителното натоварване, се появиха и леки болки като от „наместване” – първоначално в тазобедрените стави, последвани от глезените и колената. Последваха постепенни реакции на пръстите на краката напред, настрани и нагоре / до момента той можеше да ги движи само на долу/. След леките болки се забеляза по – оформен свод на ходилото на левия крак. Направихме и 5 процедури за лявата ръка – веднага се усети олекотяване на ставата в лакътя.

От направените до момента над 100 процедури мога да заключа следното за състоянието на детето си: в него вече протича правилен „ток”, всички стави в организма са олекотени, лявото и дясното краче са почти в еднакво положение, налице е видимо по-добро сгъване в колената и в глезените, напълно изправено гръбче без следа от сколиоза, и съответно – много по – правилна походка.

РУМИ, БЛАГОДАРЯ ТИ!

Десислава Витанска, майка на Михаел

А това са резултатите от контролни преглед при Д-р Рудолф Гангер, хирург, травматолог и детски ортопед към ортопедична клиника „Шпайзинг”, Виена, Австрия.

Точният израз на доктора беше: “Уау”… „Постигнали сте удивителни резултати за 1,8 години. На лявото краче имате диапазон на движение на коленна става от 0 до 50 градуса /преди 0-45/, а на дясното – от 10 до 50 /преди 20-45/, което означава, че сте изправили почти краката и сте увеличили сгъването с 5 градуса, което за състоянието „Артрогрипоза” и за толкова кратко време е голямо постижение . 

Вие сте на правилният път!” – споделям думите на доц. Рудолф Гангер, хирург, травматолог и детски ортопед към ортопедична клиника „Шпайзинг”, Виена, Австрия. Д-р Гангер пое случаят на Михаел след проф. Франц Грил, който смяташе, че за целият период на растеж /до 18-годишна възраст/ е възможно да се достигне сгъване в коленете евентуално само от 10 градуса, но дори и това е голяма надежда. Напомням само, че Михаел има поставени пластини в коленете си, с цел изправяне на крачетата  и предотвратяване или минимизиране на бъдещи изкривявания.
Лично моето мнение като майка е, че проведената 6 – месечна  терапия в центъра за хоистична медицина ” Холимед ” изключително много подпомогна изправянето на краката, а увеличеното сгъване в коленните стави е изцяло благодарение на нея! 

Деси Витанска, майка на Михаел, 7г.