Знаеш ли защо имаш болки в гърба и как да се избавиш от тях?

Какво се случва с годините, когато гръбначния стълб остарява?

Много често сме чували по-възрастните хора да казват „ до 50 години не знаех, че имам тяло – нищо не ме болеше…“

Замисляли ли сте се защо е така?

Замисляли ли сте се, че първите оплаквания идват почти винаги от гръбначния стълб – омаляване, изтръпване, мравучкане, парене, болка, ограничени движения, трудно раздвижване сутрин…..

А знаете ли защо се случва това?

Съвсем накратко: 

Междупрешленните дискове се дехидратират, изтъняват, тяхното “хидравлично ” пулпозно ядро ​​губи влага и вече не обира пълноценно  вибрациите и не реагира достатъчно защитаващо на травмите, които се случват понякога силно проявени, понякога съвсем незабележимо напомнящи за себе си… 

В същото време пръстеновидните влакна стават отпуснати, крехки, не осигуряват плътно, еластично фиксиране на прешлените, които дори могат да се счупят, особено ако натоварването е неправилно разпределено или прекомерно, или е налична остеопороза, която не сме диагностицирали и лекували навреме.

Понякога в такава междина излиза полутечно пулпозно ядро, образувайки така наречената дискова херния. Изпъкналостта може да притисне нервното коренче, което е най-близко, което е повод за силна болка, изтръпване, загуба или обостряне на сетивността. 

Много често това състояние е съпътствано и с допълнителни деформации, предизвикани от натрупване на калцификати, които са повод за ошипяване ( остеохондроза)

Най-честата диагноза в такива моменти е ишиас – (“radix” – в превод от латински “корен”). Болката при ишиас може да бъде непоносима, но това не е най-страшното усложнение . 

Най-лошото от всичко – нестабилност на гръбначния стълб, тоест прекомерна подвижност на прешлените. Движейки се, те могат, в зависимост от нивото на заболяването, да причинят притискане на кръвоносния съд или да нарушат гръбначния мозък или неговите придатъци. Така гръбначният стълб губи основната си функция на опорна  колона.

                                       

За щастие тези усложнения не се появяват много често.

Най-често има ясно изразена картина на заболяването, която се характеризира  с постоянна хронична болка, причинена не само от нарушената коренчева функция, но и  от постоянния мускулен спазъм съпровождащ тези състояния. Причината за това отново е дискогенна: прешлените изглеждат уморени, претоварени, дискът е сплескан, не поема натоварвания, вибрации и други натоварвания. И в резултат на болката, в началото, може би малка, но посепенно ескалираща до силна и нетърпима, те причиняват повишаване на мускулния тонус.

Постепенно се стига и до последващи парези, а в по-тежките случаи и до парализи.

Какво не трябва да пренебрегвате?

Ако в рамките на един месец  дискомфорта в гърба не отшуми, ако тези оплаквания ограничават движенията ви, не ви дават възможност да се обръщате спокойно в леглото и нарушават нощния сън, потърсете помощ при специалист, докато все още може да ви се предложи решение.