холистичен подходХолистичен в буквален превод означава цялостен (от гр. “holos”). Всеки от нас е чувал понятието “холистичен подход“, вмъкнато в различен контекст –  в психологията, в образованието, при отслабване, към здравето ни. Последният е най-значим за физическото ни състояние, което вероятно интересува повечето от посетителите на вече многобройните холистични центрове в страната.

Според алтернативните методи за решение на здравословни проблеми, те са резултат от собствените ни психо-енергийни смущения. Това съвсем не означава, че болестите са предизвикани съзнателно. По-точно обяснение на концепцията е, че “замърсеното“ с отрицателни нагласи и стрес енергийно поле се покрива с блокировки в определени свои участъци.

Блокировките са нещо като мислени възли, през които жизнената енергия не успява да премине свободно – бъдещо заболяване на физическо ниво. Възстановяването на здравословните биоритми изисква продължително лечение. Обещаните бързи резултати трябва да са първият сигнал, който да увери пациентите, че са обект на шантаж. Резултатите на класическата холистична медицина изискват време, защото основната роля принадлежи на пациента.

Здравето като индивидуална отговорност

Основният създател на здравето ни сме самите ние. Това е първият и най-важен урок в холистичната медицина, който променя възприятията на доста пациенти. Всеки от нас е притежател на автотерапевтични заложби, но понякога сме затруднени да разкрием този си потенциал. Холистичният подход ни помага именно в проявата на психическите ни и телесни възможности.

Подхождайки към диагнозата всеобхватно, този метод насочва вниманието ни към подробности, които понякога са пропускани от традиционната медицина. Проследяват се всичките ни предишни заболявания, състоянието на имунната система, настоящият емоционален статус и още няколко подробности, чието значение проличава по време на лечение.

Затова и холистичната терапия е предпочитана не само при леки заболявания, но и при изключително сериозни злокачествени и доброкачествени образувания, хронични и автоимунни диагнози, множествена склероза, заболявания от аутистичния спектър, тревожни разстройства и много други. Те започват от лечение от вътрешна във външна посока, поставяйки си първоначално за цел само облекчаване на симптомите.

Постепенно, чрез постоянно прилагане на подходящи лечебни практики, здравословно хранене, релаксиращи техники и работа върху емоционални (житейски) проблеми, резултатите надминават очакванията на много скептици. Немедикаментозната терапия се радва на прекрасни отзиви от пациенти, които са отхвърлили сериозни заболявания или са се възстановили в огромна степен от тежка инвалидизираща диагноза.

Лечебни методи

Всеки човек е уникален. Заболяването му също е с уникален произход и трябва да получи също такава терапия. Това е основният принцип на холистичната медицина и възоснова на него се избира и лечебният подход. Той трябва да отговаря на няколко задължителни условия:

  • Да се доверява на съставки с натурален произход
  • Да е напълно неинвазивен
  • Да оставя отговорността в “ръцете” (психиката) на пациента

Признатите за официални холистични методи на лечение са около 30. Сред тях пациентите могат да открият подходящо решение на всеки здравословен и психологически проблем. Прилагането му обикновено се допълва от аромо-, музико- и цветотерапия, включване на хомеопатични добавки, мануален масаж и други релаксиращи терапии.

Чрез някои от методите се осъществява и изключително точна диагностика чрез апарат или специални техники на палпация. Конвенционалната медицина не винаги може да открие причината за проблема, но холистичният подход успява.

Холистичният център в гр. Хасково е един от най-известните на територията на България. Приложението на най-съвременната биофийдбек терапия, електростимулираща СКЕНАР терапия, остеопатични и мануални масажи сбъдва мечтите за по-качествен живот на стотици пациенти. Под опеката на сертифицираните ни терапевти тежки увреждания получават невероятно подобрение, а хронични заболявания биват напълно излекувани.