холистична терапияНеинвазивната холистична терапия оказва ефективен резултат и излекува напълно редица сериозни заболявания. Също така, тя облекчава симптомите и повишава качеството на живот при нелечими вродени и придобити диагнози. Този тип лечение цели активизиране на естествените лечебни заложби на тялото – холистичната медицина вярва, че балансът между дух, разум и телесни процеси е ключът към доброто здраве.

При опитите за постигането му, холистичните терапевти разчитат на съвкупност от разнообразни практики. Част от тях са лечебни масажи, акупунктура, здравословен хранителен (и детоксикиращ) режим, електроимпулсна, магнито-, фито- или цветотерапия, както и още редица методи, работещите сред които са над 20.

Квалифицираните холистични лекари смятат, че ефективната терапия съчетава няколко от тях. Възможно ли е тази терапия, която е ефикасна при самовъзстановяване дори от най-сериозните неврологични болести от рода на исхемичен инсулт, да повлияе проблеми в костно-ставният апарат, които заемат първите места по оплаквания през студените и влажни месеци?

Остеопения и остеопороза – най-сериозните костни проблеми

Опорно-двигателният апарат е система от кости и стави, сглобена много интелигентно с помощта на фасции, връзки и лигаменти. Негова основна опора е гръбначният стълб. Костите са конструкция от костна тъкан – колагенни фибри, протеогликани и извънклетъчна течност, съчетани с минерална маса, изградена от хидроксиапатитни кристали с висок процент на цитрати, метали и карбонатни йони.

Те са уникална по рода си структура, която се синтезира, поддържа и регенерира самостоятелно. Затова, огромното значение на определени хранителни вещества и витамини за доброто им състояние, няма как да се пренебрегне.

Костните проблеми се класифицират в сравнително голяма група, като се характеризират с активни и пасивни периоди на обостряне. Като основен проблем се отличава остеопорозата, която чрез намаляването на костната плътност, в резултат от понижена функция на остеобластите (клетки, изграждащи костно вещество) създава сериозен риск от фрактури. Неин предшестващ етап е остеопенията. Един от главните причинители на тези заболявания е дефицитът на определени витамини и хранителни елементи, освен наследственото предразположение и менопауза при жените.

Болестта на крехките и чупливи кости също е свързана с нарушен баланс – този между остеокласти (разграждане на костна тъкан) и остеобласти (изграждащи). Разбира се, гръбначните прешлени не остават незасегнати от изтъняването на общата костна маса, която може да се превърне в почти гъбеста материя.

Те стават по-малки и крехки, постепенно променят позицията си, като засягат съседни прешлени и двигателни структури. Резултатът често е гръбначно изкривяване и поява на остеофити (шипове). Шиповете са компенсаторна органична реакция, чрез която тялото се стреми да уравновеси структурата на гръбначната верига.

Холистичният отговор за чупливи кости

Знаем, че заболяванията, причинени от нарушено равновесие между телесни субстанции, процеси и взаимодействия е поле на изява за холистичната медицина. Концепцията й гласи, че всички диагнози са следствие от тази първопричина – дисбаланс между мисли, емоции и тяло.

И макар повечето пациенти да смятат, че възстановяването на балансът в дейността на костноизграждащите клетки се случва само с прием на определени хранителни вещества и витамини, процесът е далеч по-сложен. Остеопорозата се развива продължително. Проявата им е забележима, когато заболяването е преминало начална фаза и здравословното хранене се нуждае и от допълнителна терапия.

Хранителен режим и хомеопатия

Съставянето на природосъобразна диета, с възможност за периодична детоксикация, със сигурност ще бъде част от предписанията на вашият холистичен терапевт. Приемът на алкохол, кафе, тютюн, безалкохолни напитки, пикантни подправки, мазни храни и животински продукти изобщо, ще бъде ограничен. Прекалената консумация на кафе създава сериозни предпоставки за загуба на костно вещество, тъй като кофеинът причинява отделяне на голям процент калций с урината.

За сметка на това, в менюто се включват чисти протеини, млечни продукти, плодове с ярки окраски (череши, малини, боровинки, цитруси), зеленолистни зеленчуци (витамин К, бетакаротин, магнезий, целулоза), броколи, бобови растения, сусамено семе, всякакви видове ядки и други. Основната цел е осигуряване сериозни източници на витамин D, C, калций и магнезий, един от които са слънчевите лъчи.

Детоксикацията е изключително полезна при подобен род заболявания, тъй като спомага за пречистване на кръвната плазма. Залагането на хомеопатични продукти е разумна препоръка, особено ако включва джинджифил, люцерна, жен шен, глухарче или върбова кора – отварите от тях съдържат огромно количество калций, магнезий, витамини и минерали.

Електроимпулсна терапия или акупунктура

Холистичната терапия включва няколко метода, за да бъде ефективна. Лечението чрез електроимпулсна стимулация активира по много интелигентен начин имунната система, засилва кръвообращението и естествените телесни процеси влизат в нормална рамка.

Тя е модерен вариант на древната акупунктура, която замества иглите със слабочестотни токови импулси, които тялото разпознава като органични, синхронизирайки се с тях, като по този начин “блокажите” на енергия и лимфният застой изчезват.

Остеопатия

“Магическата“ рецепта при заболявания на кости, стави и вътрешни органи релаксира тялото чрез лечебен масаж, като същевременно спомага за ограничаване на остеопоротичният прогрес. Остеофитите спират растежа си и съответно компресията върху междупрешленните дискове, а с продължителни процедури и комбинирана терапия, е възможно дори и пълно оптимизиране на изграждането на костно вещество.

Остеопатията въздейства върху съединително-тъканните връзки, мускули и костно-ставният апарат. Специалистът усеща с пръстите си плътността и състоянието на дадена органична система. Тя е чудесно алтерантивно допълнение към холистичното лечение, за разлика от мануалната терапия, която е строго противопоказна при чупливи кости.