Изкривяване на гръбначният стълб лечениеСред изкривяванията на гръбначният стълб се различават няколко разновидности. Те са с различна патогенеза и отражението им върху гръбначната структура, прилежащите стави, мускули и меки тъкани е различно. Влиянието на деформираната извивка спрямо вътрешни органни системи, което се наблюдава сравнително често, също зависи от разположението й по гръбначния стълб.

Медицински признатите основни типове изкривяване на гръбначния стълб с необходимост от лечение са три. Класифицирани са според местоположението си, вида на извивка и сериозността на последиците върху тялото. Според някои професионалисти от традиционната медицина, пълното им излекуване е невъзможно. Всъщност, лечебната физкултура е доказала възможностите си за изправяне на гръбначната позиция в голяма степен.

 Видове

Всеки отдел на гръбначният стълб подлежи на деформация. Причините за изместването на гръбнака от естествената му позиция са както вродени, така и придобити (неправилна стойка, травма, прекалено развита вертебрална мускулатура). Появата на подобно отклонение е познато с медицинските термини:

  • Лордоза

Гръбначното изкривяване е позиционирано в лумбалната (кръстна) и по-рядко торакалната (гръдна) област и представлява прекомерно извита дъга във вътрешна посока. Тази особеност може да предизвика болки в коремната област, талията и дискомфорт при седяща позиция. Въпреки че е сравнително безопасна форма на изкривяване, върху лордозата трябва да се приложи лечебна терапия.

Обикновено тя е стандартната физиотерапия, лечебна гимнастика и масажи, както и плуване, което е силно препоръчвано в този случай. Лумбалното изкривяване често изисква и отслабване.

  • Кифоза

Кифозата е вид деформация с опасност от вторични увреждания. Обикновено се появява в гръдният гръбначен отдел и се разпознава по изпъкналата назад извивка, позната като гърбица. При по-широка дъга е възможно деформиране на прешлени и отражения върху вътрешни органи – сърце, бели дробове, храносмилателна система. Позитивната страна на този тип изкривяване е бавното развитие и изключително благоприятните прогнози при физиотерапия.

Подпомагането с ортопедичен колан, корсет или оперативната намеса  при кифоза се налагат доста рядко.Обикновено този тип лечение се изисква при тежка вродена кифотична извивка.

  • Сколиоза

“Царицата” на гръбначните изкривявания и най-силно застрашаваща подвижността на пациентите, сколиозата представлява странична дъга, придружена от деформация на прешлени. Тя може да се наблюдава в един или повече от един участъка от гръбначния стълб, съответно заемаща лява или дясна позиция (декстросколиоза или левосколиоза) с формата на “S“ или “С”.

Сколиозата се развива сравнително бавно, но последиците могат да са изключително сериозни. Ненавременното лечение може да провокира сериозни отклонения в позицията на вътрешни органи и нарушена двигателна активност, до степен частична инвалидизация. Лечението трябва да се прилага възможно най-рано, дори  да изглежда ненужно. Сколиозата може да бъде много жесток враг и е изкривяването, за което най-често се прилага оперативна намеса.

Холистичният отговор

Холистичната медицина популяризира концепцията си за взаимовръзка между тялото, емоциите и психиката чрез ефективна практическа стимулация. Здравословното хранене, хомеопатията и фитотерапията са постоянно прилагани методи, но те не могат да заместят лечебният остеопатичен или мануален масаж или електроимпулсната СКЕНАР терапията.

Именно тези практики постигат значителни и дълготрайни резултати при лечение на гръбначни изкривявания и печелят доверието на пациентите. Холистичен център “Холимед“ разчита на сертифицирани терапевти, обучени в прилагането на тези модерни процедури. Придружени с лечебна физкултура, те са способни да възвърнат естествената позиция на гръбначният стълб до почти 90 %.