терапия за дефицит на вниманиетоСимптомите на хиперактивност и дефицит на внимание у децата не засягат само училищните занимания. Те също така създават трудности в ежедневното общуване с приятели, педагози и семейството. Има ли правилна стратегия при лечението на това психическо разстройство, и защо когнитивно-поведенческата терапия за дефицит на вниманието е предпочитана от все повече родители?

Кои са видовете не-медикаментозно лечение?

Децата, засегнати от синдрома на хиперактивното разстройство и техните семейства все по-често намират за полезна работата със специалист по психично здраве. Особено важно е типът терапия, която ще изберете да отговаря на нуждите на вашето дете, защото практиката показва, че до момента няма терапевтични програми, които да са еднакво ефективни при всички деца.

Поведенческата терапия при дефицит на вниманието е първият лечебен метод, към който родители и лекуващ специалист обикновено се насочват. Една от целите на този лечебен подход е да се промени поведението на детето, като от негативно се превърне в позитивно. Домашната среда е ключов фактор за успеха, защото програмата залага на поощрителна система и награди за добро поведение у дома.

Хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ) се повлиява добре от когнитивно-поведенческата терапия. Тя е вид разговорна терапия, като целта е да се накарат децата да разсъждават върху своите мисли, емоции и поведение. Донякъде КПТ помага на подрастващите да заменят негативните мисли с по-реалистични и положителни такива. Освен това помага да се изгради самочувствие, което обикновено е негативно повлияно от въпросното разстройство.

Когнитивно-поведенческият метод за лечение на дефицит на вниманието ефективно повлиява и състоянията на тревожност и депресия, които засягат над 50% от невръстните пациенти. Често терапията се прилага в групи за социални умения, защото разстройството засяга до голяма степен социализацията.

Деца с ХРНВ често говорят непрекъснато и обикновено не обмислят това, което казват. Наблюдават се и проблеми с контрола над емоциите, което води до чести избухвания и агресивно поведение към връстниците и у дома. Присъединяването към група за социални умения, ръководена от професионалист, може да помогне на децата да научат и практикуват важни умения за взаимодействие с останалите.

Други не-медикаментозни терапии

Основният терапевтичен подход при дефицит на вниманието си остава медикаментозното лечение, но предвид дългия списък със странични ефекти на лекарствата и липсата на желания ефект след тяхното спиране, родителите се насочват към по-безопасни алтернативни програми.

Съществуват редица опции за третиране на малките пациенти с ХРНВ, които изключват медикаментозно въздействие. Ефективността на някои от тях е подкрепена от редица клинични проучвания. Изследванията показва, че някои алтернативни методи са наистина полезни и помагат да се намалят симптомите на разстройството.

Терапиите включват физически упражнения, занимания на открито, прием на добавки с Омега 3 и 6 мастни киселини, промени в диетата и упражнения за концентрация. Разработени са чудесни игри за трениране на мозъка, които подобрява паметта и концентрацията, помагайки на страдащите се фокусират възможно по-дълго върху текущите задачи.

Разговорите с квалифициран терапевт помагат да малчуганите да осъзнаят, че са различни от своите връстници, без да се комплексират и обвиняват. Груповите терапии за лечение на дефицит на вниманието дават възможност на всяко дете да разбере, че има и други деца със същите проблеми. Те са правилната стъпка в посока придобиване на социални умения, най-важното от които е да изслушваш докрай събеседника.