концентрация при децатаЛипсата на концентрация е широко разпространен проблем при децата. Способността им да се фокусират е толкова кратка, че дори новите им играчки успяват да задържат вниманието им за не повече от един-два часа. Много по-сложно е, когато детето трябва да се фокусира над домашните си или да следи учебния процес в класната стая, а в случая дори не говорим за синдрома на дефицит на вниманието, придружен с хиперактивност.

Кои са обичайните признаци?

Не бързайте да си вадите погрешни изводи за менталното състояние на детето си, само защото то се отегчава бързо от безкрайните ви тиради, забележки и закани. Ако го правите често, то просто в един момент спира да слуша, но това не означава, че като цяло му липсва способност за концентрация.

Знаците, които трябва да ви наведат на мисълта, че вашето дете страда от недостиг на внимание са следните:

  • Не може да стои дълго на едно място и лесно се разконцентрира;
  • Често губи личните си вещи / не може да ги организира, така че да ги намира по-лесно;
  • Изпитва затруднение да учи и да запаметява;
  • Не може да се фокусира върху домашните си задачи;
  • Често е отнесено и замечтано;
  • Има по-лош почерк в сравнение със своите връстници;
  • Често е потиснато или проявява агресия;
  • Демонстрира слаби моторни умения – например при скачане и тичане.

Дори само три от посочените симптоми трябва да бъдат индикация, че наследникът ви има недостиг на концентрация, но предупреждаваме, че почти винаги се проявяват всички белези у онези деца, които имат слаб успех в училище и изпитват затруднение да се социализират в собствената си среда – училище, детска градина, на детската площадка.

Кои са възможните причини?

Извън диагнозата хиперактивност с дефицит на вниманието, причините за липса на концентрация при децата днес са най-различни. Недостигът на сън би могъл да бъде един от факторите за понижен фокус и разсеяност. Всички деца се нуждаят от поне 8-10 сън, за да бъдат пълноценни. Ако късното лягане е рутина във вашето семейство, определено трябва да промените правилата.

Стресовите ситуации у дома допринасят много за понижаване на концентрацията, и този проблем засяга всички малчугани от най-ранна до тийнейджърска възраст. Всеки скандал между родителите се явява травма за децата в семейството, а тази травма оказва влияние върху всички процеси, включващи умствена дейност. Избягвайте скандалите и дори по-бурните спорове, ако наследниците ви са наоколо. Те се нуждаят от хармония и спокойствие у дома.

Неправилно хранене – това също може да се окаже причина за недостатъчната концентрация при децата в училищна възраст. Прекомерната консумация на снаксове, тестени и сладки храни, и кофеинови напитки, оказва негативно въздействие върху центровете в мозъка, отговорни за вниманието. Проявите обикновено са съчетани с хиперактивност. Променете хранителния режим на своето дете, заменяйки вредните храни с питателни и здравословни.

Прекомерното гледане на телевизия и видеоигрите, са сред факторите за по-ниска концентрация при децата от различните възрасти. Няма как да очаквате, че детето ви ще се концентрира върху уроците си, ако в стаята работи телевизор или смартфонът му/таблетът е в ръцете му.

Самите родители са длъжни да осигурят спокойна и тиха среда за подготвяне на уроците. Не стойте наблизо, докато вашето дете учи, защото всяко ваше движение и дума му действат разконцентриращо. Още по-малко си позволявайте груби забележки и висок тон при несправяне с учебния процес.