лечение на гръбначни изкривяванияКостта е тъкан. Съставена е от колагенни фибри, протеогликани и извънклетъчна течност, поддържани от минерални хидроксиапатитни кристали. Тъканта се изгражда, развива и възобновява – всички характерни за жизнено активен организъм, процеси, при костната маса балансирани от остеобласти (изграждащи), остеокласти (разрушаващи) и остеоцити (поддържащи).

Правилното функциониране на трите типа структурни клетки и балансът помежду им осигурява нужният процент здрава и плътна костна тъкан. Основен “регулировчик” на тези процеси е пептидният хормон соматотропин (растежен хормон), контролиращ белтъчната и въглехидратна обмяна. Соматотропинът се влияе от произведеният инсулин. Следователно, приеманата храна е важна за способността за възстановяване на костна маса, и дори за лечение на гръбначни изкривявания.

Холистичен подход при гръбначно изкривяване

Гръбначният стълб е основната опора на тялото. Структурата представлява ос от 24 прешлена от костна тъкан, изразени ставни израстъци и гръбначномозъчен канал. Те са поддържани от хрущялно-тъканните междупрешленни дискове и свързани чрез стави и ставни връзки.

Гръбначното изкривяване е вродено или придобито структурно изменение, при което прешлени променят позицията, а постепенно – и размерите си. Понятието “изкривяване“ включва и особеността, при която гръбнакът е лишен от естествена извивка в шийната, гръдна и поясна област, и те са плоски.

За появата му са обвинявани неправилната стойка и недостатъчно развита, но и претоварена гръбна мускулатура, ниският свод на стъпалото и още няколко фактори. Пренебрегването на заоблянията по гръбнака е опасно. То стимулира постоянното нарастване градусът на изкривяването. В най-тежките си форми, този тип увреждане се отстранява чрез хирургическа корекция.

Лечебен масаж, гимнастика, диета

Холистичната медицина предлага разнообразна лечебна методика за въздействие върху гръбначната структура. Те са доказали ефекта си относно поддържане градусът на изкривяванията в минимални отклонения. Лечебната  физкултура и терапии с тренажор са само част от подходите, които предотвратяват развитие на симптомите.

Холистичните терапевти препоръчват и прилагат остеопатичен масаж и мануална терапия (освен при развита остеопороза), като разчитат силно и на магическото въздействие на руската “акупунктура“ СКЕНАР, която стимулира и регулира всички биологични процеси.

Неинвазивните терапии се назначават след подробен преглед, рентгенови изследвания и информация за всички съпътстващи болести. Никой холистичен лекар няма да изолира тези практики от пълноценен и здравословен хранителен режим. Той придружава всяка терапия за гръбначно изкривяване,  а пациентите трябва да се убедят в огромното значение и полза на диетата.

Храната и влиянието й при сколиоза, кифоза и лордоза

Гръбначното изкривяване е необратимо костно-структурно изменение, поне според конвенционалните специалисти. Развитието му обаче може да се ограничи в минимални отклонения, които не:

  • Възпрепятстват работоспособността и пълноценната двигателна активност;
  • Притискат вътрешните органи, променяйки структурата и размерите им, и затруднявайки дейността им;
  •  Водят до поява на остеофити и загуба на костна плътност (остеопения, остеопороза );

“Калций!”, вероятно си помислихте светкавично, четейки горните редове. Действително, елементът Ca заема значителен процент от телесното тегло на човек и приемът му е важен за състоянието на костните структури. Приемът на калций чрез храна, хранителни добавки или чрез кожата, с редовно излагане на слънчеви лъчи обаче, би бил излишен, ако тялото не го усвоява правилно.

Ca усвояване

Недостатъчното усвояване на калций насочва този елемент към органни и кръвоносни структури, където той не само не е необходим, но понякога може да бъде и вреден. Правилната си позиция – в костната система и зъбите, веществото заема при благоприятна микробиологична “почва“. Тя се създава и контролира чрез диета.

Мазнините са неделима част от този диетичен режим. Това опровергава митът за здравословният ефект от хранене с липса на мазнини – всъщност, то почти винаги е нездравословно, освен когато е лекарско предписание. Хранителен режим, изобилстващ от мазнини пък лишава тялото от калций по естествен път. Това парадокс ли е? Всъщност не.

Ненаситените мастни съединения са препоръчваните от диетолози и медици хранителни елементи, които подпомагат усвояването на калций, както и всеки телесен процес. Незаменим пример са Омега-3 и Омега 6 киселините, концентрирани в растително масло, зехтин, някои видове ядки (бадеми, фъстъци, лешници), авокадо, маслини и мазни риби.

Проблемите и травмите на костите, както и симптомите на непълноценно калциево усвояване, изискват и включване на магнезий, витамин K2 и “слънчевият“ D в храната. Откриват се в голям процент в тъмнозелени листни зеленчуци, някои видове сирене, яйца, черен дроб и бъбреци, мазна риба (K2), гъби, прясно краве масло, мляко, сирене и кашкавал.

Храните, които ще ви предоставят лесноусвоим калций, също не трябва да бъдат пренебрегвани. Такива са суперхрани като киноа, амарант, бразилски орех, но и любимите ни зеленолистни зеленчуци, сушено грозде, боровинки, цитрусови плодове (портокали, мандарини, киви), ядки и сусамово семе. Костният бульон е най-незаменимият източник.

Секреция и усвояване на растежният хормон

Хормонът на растежа, познат като соматотропин, се секретира от хипофизната жлеза. Той благоприятства нормалната функция на остеобласти и остеокласти, изграждащи и разграждащи твърдата костна тъкан. Балансът и правилното им взаимодействие е изключително важен за подрастващи деца и юноши. Знаем, че тази възраст крие най-голям риск от гръбначни изкривявания.

Високата секреция и правилното усвояване на растежен хормон се наблюдава при ниска кръвна захар. Хипергликемията потиска секрецията му, с което се обяснява и честото покачване на телесно тегло при хора с висок гликемичен индекс – соматотропинът изгаря излишните мастни депа. Достатъчното производство и правилното възприемане от тялото са постижими с хранителен режим. Той трябва да е меню с високо съдържание на хром, цинк, витамини A, B5, B12.

Това означава диета от пълнозърнести продукти и пшенични зародиши, царевица, тъмен боб, морски дарове, ядки, тъмнозелени зеленчуци, гъби, картофи, банани, гроздов сок (не вино), черен дроб, яйчен жълтък, червени плодове и зеленчуци, крехко телешко, пилешко и пуешко месо. Списъкът е дълъг, но резултатът заслужава търпение.

Тези храни са включвани в голям брой холистични диети, заради ценните им вещества и микроелементи, които повлияват всички телесни структури. Храненето, стимулиращо здрави кости, е свързано с ограничаване приемът на кофеин, никотин и алкохол. Простите въглехидрати трябва да се заменят със сложните си и бавноразградими заместници.