шипове на гръбначния стълб лечениеКостните шипове, наричани още остеофити, са гладки изпъкнали образувания, формирани в края на костите, а понякога и в ставите. Ошипяването не винаги е свързано с проблеми, но когато са притиснати нервни окончания, е нужна адекватна лечебна терапия. Тук ще разгледаме трите основни метода на лечение при шипове на гръбначния стълб. Целта е да вземете информирано решение при избора на лечебна програма.

Преди това ще уточним, че допълнителната костна тъкан (шип) възниква под влияние на естествената склонност на тялото да се самовъзстановява. Независимо дали става въпрос за травма, износване или тежко възпаление, каквото е артритът, човешкото тяло получава сигнал, че даден сегмент от костта или ставата е повредена. В стремежа си да лекува, то създава допълнителна костна тъкан в увредената област.

Ошипяването може да протече напълно безсимптомно, но може да причини и редица проблеми, като изтръпване, схващане, неподвижност и болка при движение. Когато засегнати от шиповете са не крайниците, а гръбначният стълб, изборът на метод на лечение е от огромно значение. Трите терапевтични подхода в медицинската практика включват:

1. Медикаментозна терапия

Медикаментозното лечение има за цел да облекчи болките и намали отока, възникнал вследствие на шипове на гръбначния стълб. Засегнат най-често е горния сегмент на гръбнака, като обикновено ошипени са шийните прешлени. Това може да причини не само схващане и болка в областта на врата, но и световъртеж, шум в ушите, чести главоболия и дори припадъци.

Използваните медикаменти биват два вида – нестероидни противовъзпалителни лекарства (Тайленол, Ибупрофен, Напроксен) и стероидни инжекции. И в двата случая лечебният курс не бива да продължава по-дълго от 10 до 14 дни. Ако лекарствените препарати не дадат желания резултат, е редно да се премине към следващия лечебен метод.

2. Физиотерапия

Физиотерапията дава най-висок процент ефективност при лечение на шипове на гръбначния стълб. Тъй като новообразуванията често засягат нервните връзки, появата на силна болка, загуба на чувствителност и скованост са обичайни придружаващи ошипяването състояния. Физиотерапевтичният курс, проведен от опитен специалист, има за цел да подобри електропроводимостта на нервните окончания.

В различните центрове за възстановяване ще ви предложат различни видове физиотерапия, в зависимост от степента на увреждане и специфичната функция на засегнатия участък. Електроимпулсната стимулация доказано повишава чувствителността в ставите и подобрява движението. Тъй като образуването на остеофити често е в резултат от различни форми на артрит, лечението с електроимпулси оказва благоприятен ефект не само върху вторичното състояние, но върху първичната инфекция – артрита.

3. Хирургична намеса

Оперативното отстраняване на шипове на гръбнака понякога е единствена възможност за лечение. Когато новата костна тъкан е обхванала голям участък от междупрешленното пространство, възпрепятствайки кръвоснабдяването и електропроводимостта на нервните импулси, трайното обездвижване е неизбежно. В този случай мерките са напълно оправдани.

В зависимост от това кой участък е засегнат и колко шипа трябва да бъдат премахнати, операцията може да бъде както с висока сложност, така и просто рутинна процедура за всеки опитен неврохирург. Операциите често са с висок успех. Стига да не се касае за генетична предразположеност, шиповете изчезват завинаги, а пациентът се радва на завиден комфорт до края на живота си, или поне за един доста дълъг период от време.