Метод за диагностика, профилактика и оздравяване с широко приложение в холистичната медицина – остеопатията е доказала ефекта си при лечение на заболявания и изменения на опорно-двигателният апарат, меките тъкани и вътрешни органи. Тя въздейства върху телесните процеси, но повлиява и психо-емоционалното състояние, както и имунният отговор на тялото. Статутът й на един от най-предпочитаните холистични методи никак не е изненадващ.

Защо е предпочитан холистичен метод

остеопатРъчна манипулация на болезнените или схванати зони, остеопатичната техника е далеч от характеристиките на познатият релаксиращ масаж. Тя заменя многочислената апаратура, медикаменти и мехлеми с един единствен мощен инструмент – ръцете на обучен терапевт-остеопат.

Този лечебен подход изхожда от концепцията, че всяка болка и неразположение са последица от блокиране естественото движение на течностите (кръв, лимфа) в тялото или нарушаване на цялостния жизнен тонус (ритъм). Възстановяването изисква отдаване на енергия от съседни органични системи, а резултатът добавя нови симптоми към съществуващите и оформя шарена “верига” от телесни неразположения.

Картината на заболявания почти винаги се очертава по този начин и възстановяването на здравословният биологичен ритъм с медикаменти може да продължи с години, без гарантиран ефект. Подобни сложни моменти са точното време за намеса на остеопатичен терапевт, който е в състояние да помогне по почти чудодеен начин. Всъщност, чудото е дълбоко заложено в тялото и мисленето ни, но за проявата му е необходима само малко компетентна помощ.

Как действа терапевтът

Специалистът по оздравителен масаж е квалифициран лекар, точно както колегите си от конвенционалната медицина. Той е обучен да открива причината за заболяване единствено чрез докосвания и натиск с различна интензивност. То му набавя необходимата информация за плътността, температурата и тонусът на мускулите, ставите, тъканите и костите в отделните телесни зони.

Тези биоритмични показатели “говорят” за здравето и евентуалното нарушение на вътрешните органи, мускулно-скелетната, сърдечно-съдовата или нервната система. Компетентният терапевт разпознава причината за болезнени и схванати участъци само с ръцете си, и отново с тяхна помощ възстановява нормалното им спрямо общата биоритмика на тялото състояние.

Нещо повече: той е в състояние да установи наличието на проблем дълго преди появата му на телесно ниво, и да го предотврати само с помощта на остеопатични техники! Те се прилагат по строго индивидуален начин за всеки пациент, тъй като всеки организъм е уникален по рода си.

Остеопатична диагностика и техника

Остеопатията има способността да повлиява всички органични системи и затова  подлежи на задълбочено изучаване. Въпреки напълно безвредният ефект от техниките дори и в съвсем ранна детска възраст, избраните терапевти трябва да притежават сертификат за правоспособност.

Следващата стъпка е мануална диагностика. Тя се извършва в права, седнала и легнала позиция, за да се определи възможно най-точно произходът на неразположението, а ако такова няма, да се проследи общият тонус на организма.

Остеопатичните техники са особена комбинация от натиск, изтегляне и отделяне на кожата от ставните връзки и тъканите – напълно безболезнена процедура с уникално въздействие на няколко нива:

  • Опорно-двигателен апарат

Корекцията на кости, стави, ставни връзки и фасции е първото и най-повърхностно поле на действие на терапията, за които тя е и най-препоръчвана. Заедно с отпускането на мускулите и ефекта върху костите се забелязва и осезаемо подобрение в нервната система.

  • Вътрешни органи

Вътрешните органи и меките тъкани, които ги свързват с мускулно-костната система, са специалността на висцералната остеопатия. Терапевтът упражнява специални движения, които възстановяват усукване, изместване и пролапс на органи, засилват регенерацията на тъкани и повлияват редица хронични заболявания.

  • Кранио-сакрална терапия

Остеопатичният масаж е прекрасно средство за всички деформации, травми и следоперативни състояния на гръбначния стълб, патологични изменения в черепната кутия, мозъчната обвивка, както и връзките кости-мембрани.

Остеопатичната терапия е прилагана по строго индивидуален начин за всеки пациент, тъй като всеки организъм е уникален по рода си.

Като част от холистичните методи на лечение, тези лечебни техники също работят възоснова схващането за неделимата връзка между емоции, мисли и тяло. Затова и посещението при остеопат започва с показване на медицински изследвания и продължава с дълъг разказ за особености на тялото, начинът на живот и навиците на пациента.