Алтернативен метод на лечение с мануални техники, широко препоръчван при костни, ставни и неврологични проблеми, е с много по-успешно въздействие, отколкото смятат известен процент хора, погрешно възприемащи процедурата за релаксиращ масаж. Професионалната мануална терапия е “хапчето“ на практикуваната още в древността и възобновила популярността си през 19 век, мануална медицина.

Техника от древността

мануална терапия Мануалната медицина подсказва още с името си (от лат. “manus“ – ръка) основният метод, който тя използва при лечение – директно ръчно обработване на проблемните кости, прешлени, стави и мускули. Позната още като хиропрактика, тя се справя с вродени и придобити заболявания на опорно-двигателната система безболезнено и ефективно.

Истинското мануално лечение е нетрадиционен, но професионален медицински подход, който се прилага по няколко начина – манипулация или мобилизация, с начален и краен етап релаксиращ (отпускащ) масаж. Те нямат нищо общо с популярните “мъчения“ на народните знахари, които всъщност приключват доста често с положителен резултат. Неуспешните опити със синини, болки или влошаване на състоянието обаче също са доста често явление.

При хиропрактиката пораженията върху третираните области са немислими, тъй като тя се прилага от сертифициран терапевт, който спазва железен закон: манипулацията задължително трябва да е безболезнена. Болката, породена от самото заболяване също трябва да е отминала преди прилагане на процедурата.

Диагностика и противопоказания

Хиропрактиката е противопоказна и дори опасна при някои диагнози, така че диагностиката преди прилагането й е от основно значение. Тази терапия се избягва при фрактури (навяхване, счупване), тумори, повишено вътречерепно и кръвно налягане, възпаление на ставите, възпаление на главния (гръбначния) мозък, остеопороза, дискова херния и още някои. Крехките детски кости също не бива да се подлагат на мануалните техники, тъй като са под реален риск от травма.

Квалифицираният терапевт е наясно с тези особености и затова изисква пациентът да представи пълен набор изследвания (лабораторни, рентгенови,  биорезонансни и др.) при визита. Едва след изключване на несъвместимите с лечебното масажиране диагнози, той пристъпва към преглед, за да открие и да отстрани причината за болезнените зони.

Остеопатията

Остеопатията и хиропрактиката са двата метода на лечение чрез ръчна манипулация, които не бива да се припознават. Докато остеопатичният масаж лекува успешно заболявания във всяка органична система, мануалният е ориентиран към вродени и придобити изменения на опорно-двигателният апарат, съпътствани с болка, схващане и дори неврологични симптоми.

Мануалните техники се занимават основно с костните и ставни структури, но по необходимост въздействат и върху свързващите ги меки тъкани – мускули, лигаменти и фасции. Блокировките под формата на схващания там ограничават подвижността на тялото толкова сериозно, както и ставните размествания. Крайната цел е възстановяване подвижността на проблемните прешлени, стави или фасции (последните влияят пряко върху мускулите и сухожилията).

Защо да се спрем на мануални техники

Мануалната терапия е изцяло медицинска техника, но влиянието й върху психо-емоционалният тонус, имунната и нервната система й е отреждала почти чудодеен статут в древността. В съвременният свят това предимство я превръща в един от най-предпочитаните холистични методи за лечение на опорно-двигателни и неврологични дисфункции. Отстраняването на проблем в тези участъци винаги подобрява симпатиковата нервна система и психо-емоционалният тонус.

Терапевтът лекува чрез оптимален за наличният проблем метод -мобилизационни (плавен стречинг) или манипулационни (силово “наместване”) техники. Процедурата представлява специфичен натиск точно мястото на болезнените крампи (схващания), но задължително е безболезнена. Дори и леката болка е индикация за неправилно подбрана техника или все още ранен етап за прилагането й. Тя е изключително ефективно придружаващо, а и самостоятелно лечение в 90% от пациентските случаи.

Мануалните терапевти в медицински център “Холимед” предлагат дълготрайно и ефективно решение за проблеми в опорно-двигателната система, рехабилитация на костно-скелетният апарат, както и сигурно възстановяване на общият жизнен тонус. Те притежават сертификат за правоспособност и са помогнали на огромен брой пациенти да възвърнат здравето и качественият си начин на живот. Самолечението е напълно реален процес, който се нуждае единствено от малка насока.