лечение на кифозаПротивно на масовото схващане, класическото в болшинството случаи на кифоза лечение е неоперативно. Всъщност, операциите са рядко предпочитан вариант, поради свързаните с интервенцията усложнения и дългия възстановителен период. Как ще протече лечението на кифозата на Шоерман зависи от възрастта на пациента, степента на изкривяване и наличието на неврологични проблеми.

Наблюдението – основна тактика за действие

Обикновено, ако не се касае за особено тежък случай на кифоза, лечение не се прилага. Вместо това, пациентът се поставя под наблюдение за един значителен период от време. Провеждат се ежегодни изследвания с рентгенови снимки, за да се определи дали изкривяването прогресира.

През този период пациентите се насърчават да вземат участие в дейности, укрепващи мускулите и гръбначния стълб, така че да се поддържа кривата колкото е възможно по-гъвкава. Стречинг упражненията и кардио-васкуларната активност могат да бъдат изключително полезни.

Поддържащ корсет – препоръчвана мярка в някои случаи

Носенето на поддържащ корсет е стандартен вид лечение на кифоза, в случай че се регистрира прогресиращо изкривяване на гръбначните прешлени. Корсетът е проектиран да държи гръбнака изправен, с издърпани назад рамене и повдигната брадичка. Укрепването на позицията по този начин помага да се намали натиска върху прешлените.

Корсетът обикновено се носи от 16 до 24 часа в продължение на година. Придружаваща терапия отново са стречинг упражненията и сърдечно-съдовата активност. Те се предписват с цел облекчение на болката в гърба и умората. Укрепващият корсет обаче не е ефективен при зрели индивиди. Той се назначава основно на пациенти, чието физическо развитие все още не е завършило.

Физиотерапия – удачна във всички случаи

Физиотерапията е винаги удачен метод за лечение на кифоза. Понякога е възможно терапията да подобри изключително тежки случаи на изкривяване на гръбначния стълб, така че предварително назначената на пациента операция да бъде отменена. Проведена от опитен физиотерапевт, възстановителната програма би могла да подобри не само състоянието на скелетната система, но и цялостното физико-емоционално състояние на страдащия.

Когато носенето на укрепващ корсет се комбинира с индивидуално изготвен физиотерапевтичен курс, е възможно да се повиши значително силата и гъвкавостта на гръбначния стълб и да се увеличи обхвата на движенията. С изправяне на стойката, се подобрява значително двигателната активност. Болният започва да прави движения, които преди това са били немислими.

Кога се налага оперативна корекция?

Макар и еднакво нежелана и от лекари, и от пациенти, операцията понякога е единственият изход. Оперативната корекция се налага, когато изкривяването е повече от 70 градуса, а кифозата е придружена от неврологични заболявания, което се среща изключително рядко. Наложителна е и, когато е налице много силна болка, която не може да бъде облекчена с другите лечебни методи.

Не можем да не обърнем внимание на потенциалните рискове, свързани с хирургичното лечение на кифоза на Шоерман. Преди всичко, това е една много сложна процедура. Всички операции по начало крият риск от усложнения като инфекции, кръвозагуба и реакции към анестезията. Тук обаче на риск е изложена общата подвижност на пациентите.

Рискът от трайна парализа след операцията не е твърде висок – 1 на 100 случая, но въпреки това е по-висок от този при оперативно лечение на идиопатична сколиоза, където вероятността от парализа е 1 на 1000. Решението за оперативна корекция на кифоза на Шоерман трябва да се вземе много внимателно, като се информира болния за възможните усложнения.