Рефлексотерапия

Сред многото видове алтернативни методи за лечение и възстановяване, предлагани в център по холистична медицина Холимед, важно място има и специалният масаж, познат още като рефлексотерапия. Този вид масаж може да се прилага самостоятелно или като допълваща друга лечебна терапия процедура. Това е една от малкото техники, която можем спокойно да обявим за напълно безопасна за всички пациенти, независимо от възраст и здравословно състояние.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕРАПИЯТА?

Техниката представлява специфичен масаж на стъпалата. Посредством умерено по сила притискане, се въздейства на отделни точки, представляващи рефлекторни зони, съответстващи на различните органи и системи в човешкото тяло. В основата на техниката стои разбирането, че всички те имат собствена проекция върху дланите на ръцете и стъпалата.

С времето става ясно, че ходилата реагират по-добре на натиск, отколкото ръцете, придобивайки статут на основна зона на въздействие. Техниката Рефлексотерапия датира още от древен Египет, но днес тя е усъвършенствана и използвана с огромен успех от алтернативната медицина. Тя служи не само за облекчаване на болката, но и за превенция на различни болезнени процеси.

Поради факта, че редица заболявания се дължат на ежедневния стрес и напрежение, същите се лекуват успешно с техниката, притежаваща свойството да помага за за намаляване на напрежението и възстановяване на хармонията. За да бъде приложена правилно, процедурата трябва да се изпълнява единствено от квалифициран терапевт.

Специалистът следва да познава добре не само рефлекторната карта, включваща точките, разположени върху ходилата, но и симптоматиката на различните неврологични заболявания. Дори ставните и гръбначните проблеми търпят подобрение, защото в голямата си част те засягат и нервната система.

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ

КОГА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ?

Проблемите, подлежащи на лечение с рефлексотерапия са много. Всъщност, заболяванията, за които тя е противопоказна са съвсем малко, ако изобщо има такива. Холистичният подход разглежда индивида като съвкупност от физиологични, психологични и енергийни процеси, ето защо масажът на стъпалата е винаги уместно решение. Работейки директно върху енергийния поток, се подобрява психическото, а също и физическото състояние на болния.

Прилагането на прецизно премерен натиск върху рефлекторните зони води до оптимизиране на енергийния поток и подобряване работата на нервната система. Освен различни случаи на тревожност, паник атаки, безсъние, непреодолим страх (фобии), с натиск в конкретните зони се повлияват много добре и редица физиологични патологии. Терапията подобрява обмяната на веществата, функционирането на отделителната система, активизира кръвообращението и нормализира работата на всички органи, жлези и системи в тялото на човек.

Подобрявайки кръвоснабдяването, се повишава преноса на кислород и хранителни вещества към всички части на тялото – вътрешни и външни. След всяка процедура, се наблюдава драстично понижаване нивата на стрес и усещане за лекота и пълно спокойствие. Това е най-добрият активатор на самолечение, на каквото човекът е напълно способен.

Здравословните състояния, които се повлияват много добре от рефлексотерапията са с различен характер:

 • Нарушения във функцията на щитовидната жлеза;
 • Хормонални смущения;
 • Високо кръвно налягане;
 • Респираторни проблеми;
 • Храносмилателни смущения;
 • Инфекции на пикочните пътища;
 • Дерматологични проблеми;
 • Възпаления на мускули и сухожилия;
 • Артритни, ставни и гръбначни болки;
 • Мигрени;
 • Алергии;
 • Менструални болки;
 • Нарушения в съня и др.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ДОВЕРЕТЕ СЕ НА КВАЛИФИЦИРАНИТЕ НИ СПЕЦИАЛИСТИ

В нашия център по холистична медицина, лечебните процедури се провеждат от квалифициран специалист по комплексна методика за профилактика и лечение. Ваня Колева е изцяло насочена към активиране на собствените възстановителни способности на тялото, прилагайки различни по вид и насоченост методи, сред които са мануалната и рефлексотерапията.

Водещият специалист по рефлексотерапия Ваня Колева е завършила НСА със специалност методист по лечебна физкултура. От 23 години тя се занимава с китайска медицина и източни лечителски практики. Специализирала е акупунктура и акупресура при проф. Ив. Кирова (1982 г.), а през 1988 г. защитава дисертация на тема „Рефлексотерапия – методи на лечение“, и получава званието кандидат на медицинските науки.

КОГА ЛЕЧЕНИЕТО ПО МЕТОДА РЕФЛЕКСОТЕРПИЯ Е УДАЧЕН ВАРИАНТ

Рефлексотерпията може да провежда при всякакви физиологични смущения във всеки етап на заболяването. Единственият случай, когато методът е неприложим, е при наличие на открити рани в областта на въздействие – най-често стъпалата. Тъй като се стимулират определени рефлекторни зони, всяка от които представлява външна проекция на вътрешен орган или система, по този метод се повлияват добре множество неразположения и болести на тялото.

КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕБНИЯТ СЕАНС

Лечебните рефлексотерапевтични процедури могат да се изпълнят по два начина – чрез натиск върху рефлекторна точка или чрез имплантиране на тънки игли – акупунктура. И двата начина на изпълнение имат висока ефективност в подобряване общото здравословно състояние на индивида. Иглената терапия се замества от мануална при малки деца и хора, изпитващи страх от убождане.

С КАКВО ТЕРАПИЯТА, ПРОВЕЖДАНА В ХОЛИМЕД Е ПО-ДОБРА ОТ ТАЗИ В ДРУГИ ЗАВЕДЕНИЯ, ПРЕДЛАГАЩИ АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ

Рефлексотерапията, провеждана при нас в Холимед, се изпълнява от квалифицирани специалисти, преминали курс на обучение в най-престижните руски и европейски школи. Нашите терапевти не просто познават в детайли рефлекторната карта, но и имат достатъчен опит, за да могат да различат симптоматиката на различни неврологични и гръбначно-ставни заболявания. Ефектът от процедурите, приложени в нашия холистичен център е мигновен и дълготраен.

Не се колебайте да се свържете с нас за повече информация относно нашите услуги и методи за лечение.