fbpx
Понеделник - Петък 08:00 - 20:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

Адрес: гр. Хасково

ул. „Македония“ 16 вх. Б ет.1

Последвай ни
ᐉ ⚕️ Защо е нужна навременна рехабилитация при остеохондроза — Холимед
fade
5738
post-template-default,single,single-post,postid-5738,single-format-standard,cookies-not-set,mkd-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.1,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,elementor-default
Холимед  >  Полезно   >  Защо е нужна навременна рехабилитация при остеохондроза

Защо е нужна навременна рехабилитация при остеохондроза

рехабилитация при остеохондрозаОстеохондрозата е прогресивно заболяване на костно-мускулната структура на гръбначния стълб. То засяга както хрущялите, така и самите прешлени, междупрешленните стави и дискове. Оставено без адекватно лечение, заболяването често прераства дискови хернии, дискови протрузии, дископатия, радикулит и др. Ето защо в настоящия материал ще обсъдим нуждата от навременна рехабилитация при остеохондроза.

Ранната намеса прави процеса обратим

Специалистите по гръбначно-ставни заболявания винаги препоръчват да се потърси навременна помощ при появата на първите симптоми на нарушения на костно-мускулната структура на гръбнака. Най-често те се изразяват с болки във врата, гръдната област и кръста, вариращи по сила и продължителност.

Съветът е породен от ясното съзнание на специалистите, че в ранния стадий на заболяването, неоперативното лечение е напълно възможно. С правилно подбрани физиотерапевтични методи и рехабилитация, могат да се спрат процесите на увреждане на междупрешленните връзки и дисковете, свързани със състоянието остеохондроза.

Кои са прилаганите методи в ранния етап на това заболяване?

На първо място винаги следва да поставяме правилното и навременно диагностициране. В добрите центрове по рехабилитация се прилагат различни методики за установяване наличието на остеохондрозата. Те включват: компютърна и сензорна диагностика, изпълнена със специална апаратура. Понякога ръцете и компетенцията на терапевта са напълно достатъчни за поставяне на ранна и категорична диагноза.

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯКАНДИДАТСТВАЙ

Важно е да се съчетаят правилно комплексният подход с индивидуалната преценка за всеки отделен случай. Само така може да се определи адекватен курс на лечение за всеки отделен пациент, съобразен с етапите на развитие на неговото състояние. За да се постигне тази цел, е важно в процеса да участват широк кръг специалисти – невролози, рехабилитатори, физиотерапевти и психолози, когато се касае за липса на мотивация.

В зависимост от стадиите на развитие, лечението може да се проведе изцяло в специализирано заведение или с кратки престои, само за периода на провеждане на сеансите, включени в рехабилитационната програма. В първия етап на терапията е необходимо да се приложат изпитаните методи за овладяване на острите състояния (болки, схващане, липса на чувствителност). В това отношение електроимпулсната терапия е отличен помощник.

Според това, доколко е прогресирала остеохондрозата, терапевтите използват различни подходи. Те биха могли да включват лечебна физкултура, която в ранните етапи помага много за възстановяване на двигателните способности, като подобрява кръвоснабдяването в засегнатите участъци на гръбнака. Аква аеробиката и специализираните тренажори дават забележителни резултати.

Лечебният масаж е друг много ефективен подход, помагащ за възстановяване на нормалното оросяване и регенериране на междупрешленните дискове. Определени мануални техники, познати на квалифицираните терапевти помагат на болния да се справи с болката и прогресивното обездвижване. Рефлексотерапията, хиропрактиката и акупунктурата не бива да бъдат отхвърляни като неефективни в ранния стадий на остеохондроза.

След провеждане на първоначалния лечебен курс, е необходимо да се премине към рехабилитация. Възстановителният курс протича под ръководството на терапевт и е строго индивидуален за всеки пациент, след като е преминал компютърна диагностика на уредите.

Редовните физически упражнения са най-ефективната профилактика против болки в гърба, които доказано предотвратяват развитието на остеохондроза в гръбначния стълб. Те помагат да се поддържа тонуса на мускулите и междупрешленните връзки по продължение на целия гръбнак. Подобен ефект не би могъл да се постигне със стандартните физически упражнения, защото с тях конкретните мускулни групи не могат да бъдат тренирани.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС 0877 346 446
БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ