специалист по диабетна полиневропатияПоследни данни на СЗО показват, че 30 до 40% от пациентите с диабет имат симптоми, предполагащи невропатия, в сравнение с 10% от хората, които не са засегнати от болестта. Заболяването е по-често срещана при пушачите, хората над 40-годишна възраст и тези, които са имали проблеми с контролирането на нивата на кръвната захар. Те задължително биват насочвани към специалист по диабетна полиневропатия.

Какво представлява заболяването?

Диабетната невропатия е нервно разстройство, причинено от диабет тип 1 и 2. Симптомите включват изтръпване и понякога болка в ръцете, краката и стъпалата. Увреждането на нервите, причинено от диабета, би могло да доведе до проблеми с вътрешните органи, например храносмилателния тракт, сърцето и половите органи, което води до нарушаване на храносмилането, диария / запек, замаяност, инфекции на пикочния мехур и импотентност.

В някои случаи невропатията може да избухне внезапно, причинявайки слабост и загуба на тегло. Възможно е да последва депресия. Макар да съществуват някои лечебни и превантивни методи, все още са необходими много изследвания, за да се разбере как диабетът засяга нервите и да се намерят по-ефективни начини за овладяване на това усложнение.

Всеки специалист е обучен да диагностицира диабетната полиневропатия на базата на симптоми и физически преглед. По време на прегледа лекарят е длъжен да провери мускулната сила, рефлексите и чувствителността към позиция, вибрации, температура и леко докосване. Обикновено се използват и специални тестове, за да се определи причината за симптомите и да се предложи лечение.

Един прост скрининг тест за проверка на чувствителността в краката може да се направи още в кабинета на лекаря. Тестът използва найлонова нишка, монтирана на малка пръчка. Нишката доставя стандартизиран 10-грамов натиск, когато се докосва до областите в крайниците. Пациентите, неспособни да усетят натиска от нишката, са загубили защитно усещане и са изложени на риск от развитие на невропатични язви на краката.

Методи на лечение

Лечението, което би назначил всеки специалист по диабетна невропатия цели преди всичко да облекчи дискомфорта и да предотврати по-нататъшно увреждане на тъканите. Първата стъпка е да се контролират нивата на захарта в кръвта чрез диета и перорални лекарства, както и с инжекции с инсулин, ако е необходимо. Необходимо е също внимателно проследяване на нивата на кръвната захар.

Въпреки че понякога симптомите могат да се влошат, дори когато кръвната захар е под контрол, поддържането на по-ниски нива помага да се преодолее болката и загубата на чувствителност, причинявано от невропатията. Добрият контрол на инсулиновите нива може също да помогне за предотвратяване или забавяне на появата на допълнителни проблеми.

Друга важна част от лечението включва специални грижи за краката, които са предразположени към проблеми. Редица лекарства и други подходи се използват за облекчаване симптомите на диабетна полиневропатия, най-важно от които е овладяването на болката.

При парене, изтръпване и гъделичкане, специалистът би могъл да предложи аналгетик като аспирин и ацетаминофен или противовъзпалителни средства, съдържащи ибупрофен. Нестероидните противовъзпалителни медикаменти трябва да се използват с повишено внимание при хора с бъбречни заболявания.

Антидепресанти от рода на амитриптилин (понякога използван с флуфеназин) и медикаменти за нервната система като карбамазепин и фенитоин натрий могат също да бъдат полезни. В някои случаи се предписва Кодеин за краткотрайна употреба с цел облекчаване на силната болка. В допълнение, на пазара е наличен крем за локално приложение с капсаицин, който помага за облекчаване на невропатичната болка.