възстановяване на междупрешленни дисковеПонякога симптомите на хернирал диск изчезват от само себе си, без лекарска намеса, създавайки мнението, че се касае за спонтанно възстановяване на междупрешленни дискове. Съществува ли наистина такава възможност? По този въпрос научно обоснован отговор е невъзможно да се даде. Да, симптомите може да са отзвучали, което не означава непременно, че дискът се е възстановил.

Какво представлява дисковата херния?

Дисковете хернират по два начина – чрез разкъсване на външния слой на диска, наречен анул, и чрез счупване на челната плоскост на тялото на прешлена, което позволява на меката гелообразна течност в центъра му (nucleus pulposus) да изтече навън. Този гел би могъл да прищипе или компресира части от нервния сак, причинявайки болка.

Херниралият nucleus pulposus съдържа възпалителни протеини, които биха могли да причинят достатъчно силно възпаление, за да засегнат близкия нерв и да причинят заболявания, известни като ишиас и радикулопатия. Всяко подобно състояние протича с остри симптоми, вариращи от тъпа болка до пълна липса на усещане в един или в двата крайника.

По какъв начин състоянието може да се подобри от само себе си?

Неоперативното, а още по-малко спонтанното възстановяване на междупрешленни дискове е практически невъзможно, поради редица физиологични причини. Има обаче множество проучвания, които показват, че състоянието на херниралия диск е възможно да се подобри без лекарска намеса или да стане асимптоматично.

Смята се, че три основни процеса намаляват симптомите и болката, причинени от лумбална дискова херния:

  • Имунен отговор на тялото – в определени случаи тялото може да разпознае части от междупрешленни дискове като чуждо тяло, и да го атакува, намалявайки фрагмента по размер. Възпалителните протеини също се елиминират.
  • Абсорбация на вода – херниралият фрагмент на диска съдържа вода, която с течение на времето се абсорбира от тялото. Това ще доведе до свиване на херниралия сегмент, при което той няма повече да засяга близкия нерв.
  • Естествена механика на дисковете – макар и доста противоречиви, съществуват твърдения, че чрез разтягащи упражнения е възможно възстановяване на първоначалната позиция на диска. Тоест, симптоматичната му част да бъде преместена навътре, така че да спре притискането на гръбначния нерв.

Всеки от изброените фактори би могъл да помогне за намаляване размера на хернията, което означава, че нервният корен ще бъде по-малко засегнат. Това съвсем не означава възстановяване на междупрешленни дискове, тъй като дискът все още има херния. Симптомите обаче могат да отшумят поради липса или намаляване на възпалението и понижено налягане в близост до нервния корен.

Какво все пак може да се направи?

При дисковата херния въпросът не е дали излекуването е технически възможно. По-скоро важният въпрос е как да се насочат лечението и рехабилитацията, за да се намалят острите симптоми и предотвратят бъдещи усложнения? В случай на често проявяващи се симптоми, по-удачен вариант са хирургичните интервенции, които помагат за овладяване на болката и дисфункцията.

Макар да е възможно назначаване на ранна операция при силна болка и тежко увреждане, неоперативното лечение си остава стандартен курс на действие. Препоръчваме на страдащите от това състояние да не се вълнуват особено от това дали са постигнали спонтанно възстановяване на междупрешленни дискове. Изследванията с ЯМР установяват наличие на значителни дискови хернии, които не са източник на болка и дискомфорт.