изгладена лумбална лордозаЗа изгладена лумбална лордоза можем да говорим при наличие на промяна в нормалната извивка на гръбначния стълб в областта на кръста. Изкривяването често се дължи на мускулен дисбаланс, както и на моментно повишен мускулен тонус. Нерядко причина за лордозата е и неправилна стойка на тялото. Във всеки случай състоянието е свързано с болки в кръста или с гръбначно заболяване.

Лумбалната/ поясна лордоза сама по себе си не е диагноза, а предимно сигнал за друг биомеханичен проблем в гръбначния стълб, например спондилоза, дискова херния, остеохондроза и т.н. Лордозата може да бъде както изгладена, така и задълбочена. Когато тазът е наклонен назад, гръбначният стълб го следва и по този начин физиологичната лордоза се изглажда. В обратния случай, ако тазът се наклони напред, лордозата се задълбочава.

Тъй като изкривяването се дължи на скъсяването на едни мускули и отслабването и разтягането на други, тазът се накланя напред или назад, което води до промяна на извивките на гръбнака, в това число и до появата на лордоза. Мускулите в областта на кръста могат да се тонизират и направят по-ефективни с някои упражнения, така че да се възстанови правилната позиция на таза.

Върху кои мускули трябва да се работи и как?

Разтягането (стречинг упражнения), натоварващо задната част на бедрата и корема, както и упражненията за укрепване на кръста и централната част на тялото помагат да се възстанови баланса в мускулите, отговорни за правилната позиция на таза.

Независимо дали лордозата е причинена от мускулен дисбаланс или мускулният дисбаланс е възникнал поради лордоза, има няколко мускула, които наистина могат да помогнат за намаляване на симптомите. Това са:

  • Глутеуси. Когато глутеусите са слаби, се губи ефектът от отваряне на предната част на бедрата. По-силните глутеуси ще помогнат за нежното привеждане на таза обратно в неутрално положение и ще стабилизират лумбалния сегмент на гръбнака.
  • Тазобедрени флексори. В идеалния случай искаме силни, гъвкави мускули, но вероятно ще установите, че при лордоза тазобедрените флексори са къси и слаби. Статичното разтягане на тазобедрените флексори е идеално, затова упражнения като ножици, при които тазобедреният флексор е огънат и удължен под натоварване, ще помогнат за укрепването им.
  • Rectus Abdomis и Obliques. Тези коремни мускули помагат за привличане на бедрата и ребрата по-близо един към друг. Когато това се случи, може да се появи леко сплескване на лумбалните прешлени, което помага да се изтегли таза леко и да се облекчи състоянието. Силната коремна мускулатура също ще помогне за поддържане на гръбнака и намаляване на натиска върху лумбалните мускули.
  • Лумбални екстензори. Тази мускулна група се спуска от двете страни на гръбначния стълб. Когато се скъсят, те задълбочават извивката в долната част на гърба. Те повече от вероятно ще са стегнати, ако имате лордоза, така че избягвайте всякакви упражнения за удължаване на лумбала, за да не изострите проблема. Вместо това опитайте упражненията, които насърчават лумбалната флексия и разтягане.

Упражненията, които можете да опитате включват котешко протягане с колене и длани на пода, при което гърбът се извива в дъга и отпуска с редуване на вдишване и издишване. Чудесен масаж на гръбнака се постига с люлеене по гръб с колене долепени до гърдите. Упражнението „планк”, познато от Йога като асана „кобра” помага за коригиране позицията на таза с укрепване на мускулатурата на кръста, корема и бедрата едновременно.