възпален плекситЗа възпален плексит можем да говорим, когато имаме увреждане на нервния сплит, формиран от гръбначно мозъчни нерви. Брахиалният плексус представлява мрежа от нерви, която изпраща сигнали от гръбначния стълб към рамото, ръката и дланта.Най-често се проявява с болка, обхващаща ръката, гърба, врата и плешката. Това състояние се среща при хора от всякаква възраст и пол.

Как да го разпознаем?

Плекситът, когато става въпрос за възпаление, се проявява с болка, изтръпване и загуба на усещане в по-малък или по-голям участък от засегнатата област. Симптомите включват от изтръпване до пареза на ръката и липса на мускулен контрол в цялата ръка или само в дланта и китката.

До увреждане на брахиалния нерв (плексит) може да се стигне по няколко причини: травми, тумори и възпаление. Като цяло се касае за нарушена функция на влизащите в засегнатия сплит нервни стволове. Болката, паренето, изтръпването и загубата на чувствителност в областта на плешката и рамото са най-честите сигнали. Движенията са ограничени, а опитите за повдигане на ръката – болезнени.

Диагнозата се поставя от специалист (невролог) на базата на характерните за заболяването неврологични симптоми. Обикновено се провеждат и допълнителни изследвания, включващи електромиограма, електроневрография и ултразвукови изследвания. За възпален плексит могат да индикират и някои кръвни тестове.

Терапевтичен план

Лечението на възпален плексит зависи от няколко фактора, включително тежестта на увредата, вида на травмата, продължителността на възпалението и други съществуващи състояния. Нервите, които са само разтегнати, могат да се възстановят без допълнително лечение. Често се назначават болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти, както и физиотерапия.

Физиотерапията би могла да помогне много за поддържане нормалната работа на ставите и мускулите, както и да помогне за увеличаване обхвата на движение и предотврати схващане на ставите. До хирургична намеса би могло да се стигне когато хернирал диск или друга тъкан притиска нервния сплит. Операцията следва да се направи в рамките на 6 месеца от установяване на заболяването, за да се гарантира успех.

Пациентите с възпален плексит имат всички шансове да регенерират здрава нервна тъкан. Възстановяването обаче е непредсказуемо, затова лекуващият лекар/терапевт обикновено провежда чести и обстойни прегледи в първите три до шест месеца, а при необходимост се изготвят допълнителни образни и електродиагностични тестове. Ако липсва възстановяване, пациентът се оценява за вътрешно увреждане на нерва и може да се насочи за операция.

Какво можем да направим у дома?

Домашната рехабилитационна програма е от решаващо значение, защото през по-голямата част от времето пациентът остава извън лекарско наблюдение. Терапиите обикновено са с ограничена продължителност от няколко седмици до няколко месеца. Възстановяването на нервите е много бавен процес, който може да отнеме месеци и години, независимо дали е проведена хирургическа интервенция за лечение на брахиалния сплит.

Основните цели на домашната физиотерапия се фокусират върху подобряване функцията на засегнатия крайник с избягване на усложнения в резултат на нервното увреждане. Терапията се фокусира върху целенасочено укрепване и приспособяване към липсата на функция с помощта на шини или специално оборудване.

Физиотерапията у дома обикновено включва упражнения за разтягане и укрепване на мускулите, изпълнявани неколкократно в рамките на деня. Тя дава възможност на болния, да насочва и участва в процеса по възстановяването, а освен това допринася за ефективната комуникация между пациент и неговия мултидисциплинарен екип.

Чрез бърза, координирана комуникация, бариерите пред участието на болния (например зле поставена шина, водещо до неупотреба) могат да бъдат коригирани преди последващи назначения, за да се увеличи максимално времето за възстановяване.