Понеделник - Петък 08:00 - 20:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

Адрес: гр. Хасково

ул. „Македония“ 16 вх. Б ет.1

Последвай ни
Здравен Блог с полезни съвети и информация — Холимед
fade
534
blog,mkd-core-1.1,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Холимед  >   Блог

Блог с полезни новини и статии от Холимедизгладена лумбална лордоза

Кои упражнения помагат при изгладена лумбална лордоза

изгладена лумбална лордозаЗа изгладена лумбална лордоза можем да говорим при наличие на промяна в нормалната извивка на гръбначния стълб в областта на кръста. Изкривяването често се дължи на мускулен дисбаланс, както и на моментно повишен мускулен тонус. Нерядко причина за лордозата е и неправилна стойка на тялото. Във всеки случай състоянието е свързано с болки в кръста или с гръбначно заболяване.

Лумбалната/ поясна лордоза сама по себе си не е диагноза, а предимно сигнал за друг биомеханичен проблем в гръбначния стълб, например спондилоза, дискова херния, остеохондроза и т.н. Лордозата може да бъде както изгладена, така и задълбочена. Когато тазът е наклонен назад, гръбначният стълб го следва и по този начин физиологичната лордоза се изглажда. В обратния случай, ако тазът се наклони напред, лордозата се задълбочава.

Тъй като изкривяването се дължи на скъсяването на едни мускули и отслабването и разтягането на други, тазът се накланя напред или назад, което води до промяна на извивките на гръбнака, в това число и до появата на лордоза. Мускулите в областта на кръста могат да се тонизират и направят по-ефективни с някои упражнения, така че да се възстанови правилната позиция на таза.

Върху кои мускули трябва да се работи и как?

Разтягането (стречинг упражнения), натоварващо задната част на бедрата и корема, както и упражненията за укрепване на кръста и централната част на тялото помагат да се възстанови баланса в мускулите, отговорни за правилната позиция на таза.

Независимо дали лордозата е причинена от мускулен дисбаланс или мускулният дисбаланс е възникнал поради лордоза, има няколко мускула, които наистина могат да помогнат за намаляване на симптомите. Това са:

 • Глутеуси. Когато глутеусите са слаби, се губи ефектът от отваряне на предната част на бедрата. По-силните глутеуси ще помогнат за нежното привеждане на таза обратно в неутрално положение и ще стабилизират лумбалния сегмент на гръбнака.
 • Тазобедрени флексори. В идеалния случай искаме силни, гъвкави мускули, но вероятно ще установите, че при лордоза тазобедрените флексори са къси и слаби. Статичното разтягане на тазобедрените флексори е идеално, затова упражнения като ножици, при които тазобедреният флексор е огънат и удължен под натоварване, ще помогнат за укрепването им.
 • Rectus Abdomis и Obliques. Тези коремни мускули помагат за привличане на бедрата и ребрата по-близо един към друг. Когато това се случи, може да се появи леко сплескване на лумбалните прешлени, което помага да се изтегли таза леко и да се облекчи състоянието. Силната коремна мускулатура също ще помогне за поддържане на гръбнака и намаляване на натиска върху лумбалните мускули.
 • Лумбални екстензори. Тази мускулна група се спуска от двете страни на гръбначния стълб. Когато се скъсят, те задълбочават извивката в долната част на гърба. Те повече от вероятно ще са стегнати, ако имате лордоза, така че избягвайте всякакви упражнения за удължаване на лумбала, за да не изострите проблема. Вместо това опитайте упражненията, които насърчават лумбалната флексия и разтягане.

Упражненията, които можете да опитате включват котешко протягане с колене и длани на пода, при което гърбът се извива в дъга и отпуска с редуване на вдишване и издишване. Чудесен масаж на гръбнака се постига с люлеене по гръб с колене долепени до гърдите. Упражнението „планк”, познато от Йога като асана „кобра” помага за коригиране позицията на таза с укрепване на мускулатурата на кръста, корема и бедрата едновременно.

ВИЖ ОЩЕ
алтернативно лечение на сколиоза

Възможно ли алтернативно лечение на сколиоза?

алтернативно лечение на сколиозаМного хора с гръбначно изкривяване си задават въпроса възможно ли е алтернативно лечение на сколиоза и би ли могло то да се превърне в удачна алтернатива на оперативната корекция? Сколиозата засяга не само подрастващи, но и възрастни, които постоянно търсят нови решения за подобряване на своето състояние. За щастие има нетрадиционни методики, които да намалят болката, да увеличат функционалността и да подобрят стойката.

Какво представлява състоянието?

Сколиозата е абнормално изкривяване на гръбнака. Човешкият гръбначен стълб е вътрешно проектиран с три извивки, образувайки “S” форма, погледнат отстрани. Индивид със сколиоза ще има странична крива, по-голяма от 10 градуса, което често води до “S” или “C” формиране на стойката от предната или задната част на тялото.

Докато странично погледнато тази крива не е задължително да се забелязва с просто око, то при много хора се срещат забележимо неравномерни рамене, талия и ханш, издуване на част от ребрата, а понякога се среща изпъкналост в долната част на гърба от страната на изкривяването.

Повечето случаи на сколиоза са “идиопатични”, което означава, че за появата им няма известна причина. Има няколко вида сколиози, наблюдавани при възрастни, включващи:

 • Идиопатична – най-често срещаният вид. Причините за състоянието са неизвестни;
 • Вродена: Аномалията в скелета е присъствала при раждането. Тези случаи са редки и обикновено се диагностицират в детска възраст;
 • Паралитична: Възниква обикновено в резултат на нараняване на гръбначния мозък. Паралитичната сколиоза е индикация, че мускулите около гръбнака не работят;
 • Миопатична деформация: Подобно на паралитичната, миопатичната сколиоза е знак, че мускулите не работят правилно. Това може да доведе до атипични извивки в гръбначния стълб, причинени от състояния като мускулна дистрофия, церебрална парализа или полиомиелит;
 • Вторична: Други гръбначни състояния, които засягат прешлените, като дегенерация, остеопороза и остеомалация, могат да причинят сколиоза, поради което тя се нарича „вторична”. Спиналната хирургия също може да доведе до дисбаланс в гръбначния стълб, което ще доведе до поставяне на такава диагноза.

Хиропрактично лечение – начин за подобряване качеството на живот

Сколиозата, макар и да не подлежи на пълно лечение, се повлиява много добре от мануална терапия. Някои хиропрактически корекции и терапии, както и носенето на поддържащ корсет, могат да помогнат за намаляване на болката, предотвратяване на по-нататъшната деградация и повишаване на качеството на живот.

Според водещи хиропрактици, подобно на всички други методи на лечение, освен коригиращият корсет, предписан на подрастващите, хиропрактиката не коригира, не лекува и не прави сколиозата обратимо състояние. Хиропрактическите корекции и терапии обаче помагат за подобряване на формата (следователно и на функцията) и стимулиране на мобилността в ставите.

Тези подобрения биха могли да намалят болката, да увеличат комфорта и да подобрят стойката на болните. Хиропрактиците могат също така да адресират други симптоми и проблеми, които пациентът евентуално изпитва, както и да помогнат да се предотврати по-нататъшното деформиране на гръбначния стълб.

Много пациенти със сколиоза са се борили с дискомфорта през целия си живот – физически и емоционално. Повечето хора се диагностицират през трудните тийнейджърски години на индивида и са били принудени  да носят обемисти, неудобни и забелязващи се корсети през този формиращ период.

Някои пациенти носят този дискомфорт и несигурност със себе си и в зряла възраст, така че леките и още повече значителните подобрения в стойката могат да помогнат на пациента да се чувства по-малко комплексиран и по-самоуверен относно цялостния си външния си вид. Хиропракторът е желан член от поддържащия екип на пациента. Като специалист по мускулно-скелетната система, той може да предложи безценни съвети и опции за лечение.

ВИЖ ОЩЕ
Донка Господинова

Донка Господинова

Донка Господинова

Казвам се Донка Господинова. На 44 години съм от град Димитровград.
От дълго време страдам от болки в гърба. При направените изследвания се установи, че имам дискова херния в шийния отдел на гръбначния стълб.
Цяло лято лежах обездвижена на легло с адски болки в гърба и дясната ръка.
Лечението ми бе – всичко, което е възможно – но не ми помогна по никакъв начин.
Наложи се да постъпя в болница, откъдето ме изписаха без никакво подобрение. Дори обезболяващите медикаменти вече не ми действаха.
След консултация с неврохирург ми казаха, че единствения начин да се оправя и да ми мине болката е операция.
Категорично отказах, защото се страхувах от този риск. Много четох и случайно попаднах на един репортаж за центъра за холистична медицина Холимед. Това наистина ми беше последния шанс.
След консултация с Румяна Николова ми бяха назначени процедури при тях в центъра и хранителен режим.
Още след третата процедура почувствах облекчение, а след десетата процедура нямаше и следа от болката. Явно състоянието ми е било наистина по-тежко, защото другите пациенти, с които се засичахме по време на процедурите и които бяха дошли по-навреме от мен, съобщаваха, че болките са им изчезнали още след първата процедура.
Сега съм в нормалното си активно състояние, без болки и ограничения. Продължавам с поддържащи процедури и спазвам препоръките, които ми дават от центъра, защото не искам да преживея отново това, през което минах и за малко не ме оперираха.
Чувствам се страхотно!
Благодаря на Руми, за това, че ми върна усмивката и нормалния човешки живот.

ВИЖ ОЩЕ
Елшан Ахмед

Елшан Ахмед

Елшан Ахмед

От много години страдам от болки в кръста, които преминават към десния крак. Поради пазенето на крака постепенно се обездвижих.
Натрупах и килограми.
Отлагах прегледа при специалист, защото все се надявах да ми се размине по някакъв начин. Което беше голяма грешка, защото проблемите се увеличиха и усложниха. Болките се засилиха и обхванаха и лявата страна.
От детска възраст страдам и от бронхиална астма. Това е причината да не мога да се лекувам с медикаменти, защото съм алергична към много от тях и лекарите не ми препоръчват медикаментозно лечение.
При последната криза се уплаших много. Не можех да стоя права, не можех да си вдигна ръцете нагоре, не можех да вървя.
Предписаха ми много предпазливо лекарства за прием през устата, инжекционно и мазила. Не се постигна ефект. Тогава ми предложиха операция.
Това съвсем ме притесни и започнах да се ровя в интернет за някакъв друг вариант. Попаднах на информация за Центъра за холистична медицина Холимед . Не се колебах, защото на практика това беше последният ми шанс да се спася от операцията. Започнах лечение с огромна надежда.
Още след първите процедури се почувствах страхотно. Първо се наспах като хората. Не си спомням откога не бях спала спокойно. Следващите процедури много бързо се справиха с болката и сега мога спокойно да ходя – дори изминавам твърде дълги маршрути на ден. Нямам болки в краката, вдигам си спокойно ръцете, спя спокойно без да се налага да търся удобна поза в която да не ме боли, и изненадващо за мен – вече не ползвам помпички за бронхиалната астма.
Шегуваме се, че съм преминала основен ремонт, но след проведеното лечение при Румяна Николова аз наистина се чувствам нов човек.
Сега продължавам да поддържам с много по-леки процедури, защото не искам да се връщам в предишното си състояние.

ВИЖ ОЩЕ

Фатме Али

Казвам се Фатме Али – на 21 години от гр. Хасково. От близо шест години страдам от силни болки в гърба. Най-силни бяха в областта на раменете и врата, но постепенно започнаха да се спускат към плешките и ръцете, а по-късно се включиха и силни болки в кръста. След консултация с невролог и направените изследвания се установи, че имам изправена поясна лордоза и сколиоза. Проведох медикаментозно лечение и два курса физиотерапия, но без особено повлияване.

Последваха още два курса физиотерапия. След като и те не ми помогнаха, се отказах да правя каквото и да е, защото загубих всякаква надежда да ми олекне поне малко. Случайно попаднах в център за холистична медицина Холимед. Придружавах майка ми за консултация.

Реших да споделя и моя проблем. Бях очарована от професионализма на екипа, но не се решавах да се доверя все още – мислех, че съм опитала всичко и след като не ми е помогнало – не виждах смисъл да продължа. За жалост същия ден претърпях катастрофа и отново се върнах в центъра. Освен физическите проблеми, към състоянието ми се прибавиха и тежки емоционални травми. Обърнах се към Румяна Николова и в нейно лице срещнах освен високо професионално ниво и огромна съпричастност и подкрепа. Започнахме лечение.

Моите оплаквания се бяха увеличили. След катастрофата изпитвах силни болки при опит да се повдигна от леглото или стола, имах много силни болки във врата, затруднено дишане и огромни проблеми със съня. Не можех да спя. Промяна в състоянието ми настъпи още след първата процедура. Сега се чувствам отлично, оплакванията ми изчезнаха напълно. Имам невероятен тонус, жизнена съм и продължавам с обучението си.

Аз съм студентка последна година в Пловдив – специалност медицинска биология. Благодаря на Румяна Николова за помощта и голямото сърце. Сега не само не съжалявам, че започнах това лечение. Разбрах, че проблемите имат решение. Дайте си шанс да се избавите от тях навреме.

ВИЖ ОЩЕ
Брахиален плексус

Брахиален плексус – увреждания и лечение

Брахиален плексусБрахиален плексус е наименованието на мрежата от нерви, имаща задачата да изпраща сигнали от гръбначния мозък към рамото, ръката и дланта. За травма в тази област можем да говорим, когато тези нерви са разтегнати, компресирани, а в най-сериозните случаи, разкъсани или откъснати от гръбначния мозък.

Леки травми в брахиалния плексус са често срещано явление в някои спортове, например тенис, но такива биха могли да възникнат и у новородени вследствие на родилния процес. Други причини за увреждане са възпаления и тумори във въпросната област. Най-тежките наранявания на брахиалния сплит са в резултат от автомобилни и мотоциклетни произшествия.

Тежките наранявания на брахиалния плексус биха могли да оставят ръката парализирана, със загуба на функция и усещане. Хирургични процедури като нервни графтове и трансфери, и мускулни трансфери могат да помогнат за възстановяване на функцията на засегнатия крайник. Признаците и симптомите варират значително, в зависимост от тежестта и местоположението на нараняването. Обикновено е засегната само едната ръка.

Симптоми при по-леки и по-тежки наранявания

Леко увреждане често възниква по време на контактни и други видове спортове, вследствие на които нервите на брахиалния плексус се разтягат или компресират. Обичайните симптоми в случая включват: усещане за токов удар и парене, стрелкащо се надолу по ръката, както и изтръпване и слабост в горния крайник. Симптомите обичайно продължават само няколко секунди или минути, но при някои хора могат да се задържат с дни и седмици.

По-тежките травми са обикновено в резултат от инциденти, при които има нараняване, разкъсване или руптура на нервите. Най-сериозна травма на брахиален плексус (авулсия) се получава, когато нервният корен се откъсне от гръбначния мозък. Симптомите биват: слабост с невъзможност да се използват определени мускули в ръката и рамото, пълна липса на подвижност и чувствителност, силна болка.

Диагностициране и лечение

Диагностициране на състоянието може да направи лекар – невролог / ортопед, като за целта се провежда физически преглед и се анализират симптомите. За определяне на диагнозата и тежестта на състоянието обикновено се прилага един, а понякога и няколко от следните диагностични методи:

 • Електромиография (ЕМГ). По време на ЕМГ, се вкарва иглен електрод през кожата в различни мускули. Тестът оценява електрическата активност на мускулите, когато се свиват и в покой. Може да се почувствате лека болка при поставяне на електродите, но повечето хора преминават теста без особен дискомфорт;
 • Изследвания на нервната проводимост. Тези тестове обикновено се извършват като част от ЕМГ и служат за измерване скоростта на проводимост в увредения нерв посредством нисковолтов ток. Тестът предоставя информация за това колко добре функционира нервът;
 • Магнитно-резонансно изображение (ЯМР). Този тест използва мощно магнитно поле и радиовълни, за да произведе подробни изгледи на тялото в множество равнини. Често успява да покаже степента на увреждането, причинено от нараняване на брахиален сплит и да помогне за оценка на състоянието на артериите, които са важни за крайника и за реконструкцията му. Могат да се използват нови методи за ЯМР с висока разделителна способност, известни като магнитно-резонансна неврография;
 • Компютърна томография (КТ) миелография – използва серия от рентгенови лъчи, за да се получат изображения на напречно сечение на тялото. КТ- миелографията се провежда с контрастен материал, инжектиран в гръбначния канал, за да се получи подробна картина на гръбначния мозък и нервните корени по време на CT-сканирането. Този тест се извършва, когато ЯМР не предоставя адекватна информация.

Лечението зависи от няколко фактора, включително тежестта и вида на нараняването, продължителността на травмата и други съществуващи състояния. Нервите, които са само разтегнати, могат да се възстановят без допълнително лечение. В някои случаи се препоръчва физиотерапия, за да се поддържа правилно работата на ставите и мускулите, обхвата на движение и да се предотврати схващане на ставите.

Хирургична интервенция за възстановяване на нервите на брахиалния плексус трябва да се извърши в рамките на шест до седем месеца след нараняването. Операции, направени по-късно от този период, имат по-нисък успех.

Нервната тъкан расте бавно, така че може да отнеме няколко години, за да се отчете пълната полза от операцията. По време на периода на възстановяване е нужно да се поддържа гъвкавостта на ставите с програма от упражнения. В отделни случаи се използва шина, за да се избегне изкривяване на крайника навътре.

ВИЖ ОЩЕ
Шипове и остеохондроза

Шипове и остеохондроза – има ли връзка между двете състояния?

Шипове и остеохондрозаОбщото между остеофитите, познати още като шипове и Остеохондроза е свойството и на двете да ограничават подвижността, чрез увреждане на костно-ставните тъкани. Разликите между двете състояния са твърде големи, за да има индикации за някаква взаимовръзка. Те обаче могат да възникнат едновременно у един и същ индивид, влошавайки драстично качеството му на живот.

Какво представлява Остеохондрозата?

Остеохондрозата е състояние, свързвано главно с дегенеративните процеси в човешката скелетна система. За жалост, подобно твърдение би било неточно, тъй като то е свързано с костния растеж при деца и юноши. За причина за възникването на остеохондроза в ранна възраст се смята прекъсването на притока на кръв към ставите.

Остеохондрозите са семейство нарушения, изразяващи се в увреждане на междупрешленните дискове. Един от ясните симптоми на състоянието е болката. Болезнените усещания се появяват главно по хода на гръбначния стълб – в областта на шийния, гръдния и поясния отдел на гръбнака. При по-възрастни хора заболяването се дължи на износването на междупрешленните дискове с годините.

Редица заболявания попадат в категорията остеохондроза. Те засягат различни части на тялото. Обикновено са групирани в една от трите категории в зависимост от мястото, където се срещат. Остеохондрозите могат да бъдат артикуларни (ставни), физални или неартикуларни. Артикуларните заболявания възникват в областта на ставите и включват:

 • Болест на Legg-Calve-Perthes – обхваща тазобедрената става;
 • Болест на Панер – засяга лакътя;
 • Нарушение на Фриберг – засяга втория пръст на крака;
 • Болест на Колер – засяга стъпалото.

Фазалните заболявания от групата на Остеохондрозата са основно представени от болестта на Шуерман, или юношеска кифоза, засягаща междупрешленните стави на гръбначния стълб. Болестта на Legg – Calvé – Perthes (LCPD) е друг вид увреждане, в случая на тазобедрената става, което се появява в детска възраст.

То е инициирано от нарушаване на притока на кръв към главата на бедрената кост. Поради липсата на кръвен поток костта умира (остеонекроза или аваскуларна некроза) и спира да расте. С течение на времето заздравяването става чрез нови кръвоносни съдове, проникващи в мъртвата кост и с отстраняване на некротичната костна тъкан, което води до загуба на костна маса и отслабване на главата на бедрената кост.

Доколкото можем да говорим за връзката между шипове и остеохондроза, то такава рядко има у млади индивиди. Двете състояния измъчват предимно възрастни хора, поради намаляване на костната плътност с годините, физически травми и атипично разрастване на костната повърхност. Всяко от двете състояния само по себе си причинява достатъчно ограничение на подвижността, но в комбинация се наблюдава значителен дефицит в опорно-двигателния апарат.

Неставната форма на Остеохондрозата би могла да засегне всяка част от скелетната система. Най-често срещаната неартикуларна болест е болестта на Осгуд-Шлатер, която засяга коляното. Тя причинява дразнене на растежната плоча в областта на тибиалната тубероза (горната част на шинковата кост), точно под коляното. Болестта на Север, засягаща петата, е друг вид неартикуларен вид остеохондроза.

Дисекиращият остеохондрит е друга форма на остеохондроза. Възниква, когато малки парченца хрущял или кости бъдат изтласкани в ставата поради липса на приток на кръв. Това може да се случи във всяка част на тялото, но засегнато е най-често коляното. И шипове, и остеохондроза се диагностицират чрез рентгенова снимка, а лечението включва: почивка, физиотерапия и в някои случаи операция за отстраняване на проблемните костни фрагменти.

ВИЖ ОЩЕ
БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ