МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ

Център за холистична медицина Холимед ви предлага широк кръг от алтернативни лечебни терапии, сред които е и хиропрактиката, известна още като мануална терапия. Тя е вид комплексна гръбначна манипулация, занимаваща се основно с проблемите на гръбнака, ставите и прешлените.

Прилага се с огромен успех при различни мускулно-скелетни оплаквания – схващания и болки в гърба, врата, ставите, крайниците и главоболия с произход прешленни деформации. Причината за все по-голямата ѝ популярност – идеална алтернатива на медикаментите и оперативните корекции.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ТОЗИ ВИД ЛЕЧЕБНА ПРОГРАМА?

мануална терапия

Към облекчаващото въздействие на хиропрактиката прибягват изключително много хора, но въпреки това, за нея се знае малко. Фактът, че масово хората не могат да отличат мануалната терапевтична процедура от масажа, е показателен – разликата между тях е огромна, но това ще стане ясно в процес на запознаване с този уникален и невероятно успешен лечебен метод.

Терминът мануална терапия произхожда от латинската дума ‘’Manus’’, означаваща ръка. Ръцете на мануалния терапевт са инструментът, лекуващ гръбначно – ставни заболявания, откъдето идва и сходството между терапията и отпускащия масаж. Докато масажът цели максимална релаксация, чрез въздействие единствено върху меките тъкани (мускули, кожа, сухожилия), то в хиропрактиката обект на въздействие е и цялата костна система.

Терапията не е просто хаотичен натиск върху гръбнака и скелетната система изобщо. Тя представлява специална система от техники за въздействие, за която характерен е умереният натиск в конкретна точка, оказан с висока скорост и слаба амплитуда на движението. Целта на процедурите е да бъде възстановена подвижността на ставните връзки и целия опорно-двигателен апарат, засегнат от различни по вид и степен травми.

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ

Нещо, особено важно, което трябва да знаем за целебната мануална терапевтична процедура, е квалификацията на този, който я практикува. Много самоуки „лечители” се представят за хиропрактици, но липсата на дълбоко познаване на човешката скелетна рамка, прави тяхната практика по-скоро опасна, отколкото безполезна.

Да, системата спада към алтернативните методи на лечение, но това не означава, че е добра идея хора без медицинска квалификация да я практикуват, защото въздействието засяга не само ставите, гръбначния стълб и крайниците, но и нервната система.

Практикуването на специфичния масаж, без необходимата прецизност би могло да доведе до задълбочаване на проблема, а в някои случаи и до трайно инвалидизиране. С техниката трябва да се занимават единствено тясно профилирани специалисти – кинезитерапевти, ортопеди, невролози и методисти, преминали следдипломно обучение и квалификации.

КОГА Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА И КОГА АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОКАЗНА?

Лечебната техника може да се назначи единствено от специалист, след провеждане на необходимите изследвания. Не бива да прибягвате до нея при всяко схващане и болка. Терапията е подходяща във всички случаи, засягащи гръбнака и нервните окончания, стига да не се касае за пресни травми, счупвания, навяхвания, структурни нарушения и възпаления на костната тъкан.

Необходимо е да обърнем сериозно внимание на мануалната терапевтична процедура като средство за лечение на дискова херния. Лекуването по този метод не само няма да се повлияе в положителна посока, но със сигурност ще се усложни допълнително състоянието на пациента, и дори може да наложи спешна хирургична интервенция.

Самият характер на дисковата херния е такъв, че прилагането на натиск, макар и прецизно премерен, е противопоказно. Никой ортопед или кинезитерапевт не би одобрил идеята за подобно третиране на това заболяване. Състоянието се характеризира със структурни нарушения в междупрешленните дискове, повлияващи се добре чрез други кинезитерапевтични методики, въздействащи на ставната подвижност, мускулния тонус и позата на тялото.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Техниката е противопоказна и при наличие на туморни процеси. Ревматоидните увреждания, засягащи не само ставите, но и гръбначния стълб също налагат използването на по-малко инвазивни прийоми . Остеопорозата, характеризираща се с нарушена костната плътност отново не позволява използването на тази лечебна техника.

Състоянията, налагащи намесата на мануален терапевт, все пак не са никак малко. Техниката е подходяща за почти всички болести и дисфункции, свързани с гръбначния стълб, като главоболия, мигрени, световъртежи, нарушения в кръвообращението, болки във врата, гърба или между плешките, различни видове сколиози и неправилни стойки.

Назначаването на мануална терапия е много удачно при лечение на дископатии, болки в кръста – лумбаго и ишиас. Тя също така облекчава менструалните болки и може да подобри отделителната дейност, да облекчи дишането и предменструалния синдром, както и да успокои бебешките колики. Нейният ефект за преодоляване на функционални смущения на вътрешните органи е практически доказан в много случаи, и е предмет на редица научни изследвания.

Терапията включва:

  • Безплатна консултация със специалист
  • Кинезиологичен анализ за установяване на проблема
  • PNF (проприоцептивно нервно мускулно улесняване)
  • Хиропрактична/мануална терапия

Терапиите се провеждат от Ваня Колева д.м. – водещ специалист в комплексната методика за профилактика и лечение, насочена към активиране на възстановителните възможности на човешкия организъм.

ЗАЩО МАНУАЛНАТА ТЕРАПИЯ, ПРОВЕЖДАНА В ХОЛИМЕД Е НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ

Предвид метода на провеждане на терапията, много хора я асоциират с отпускащите масажи, провеждани в различни козметични и СПА центрове. Тук става въпрос за две коренно различни лечебни практики, сходното между които е единствено въздействието посредством ръцете на терапевта. Изключително важно, не само за ефективността на лечението, но и за безопасността на пациента, е терапията да се изпълнява от квалифициран терапевт – хиропрактор, каквато е нашата практика.

В КОИ СЛУЧАИ Е ПОКАЗАНА И В КОИ ПРОТИВОПОКАЗАНА МАНУАЛНАТА ТЕРАПИЯ

Мануалната терапия залага на умерен натиск в конкретна точка, оказан с висока скорост и слаба амплитуда на движението. Целта на процедурите е да бъде възстановена подвижността на ставните връзки и целия опорно-двигателен апарат, засегнат от различни по вид и степен травми. Дисковата херния е сред малкото заболявания на двигателно-опорния апарат, при които дори прецизно премереният натиск е абсолютно противопоказен. На хората с такава диагноза можем да предложим други алтернативни терапии.

КАКВА КВАЛИФИКАЦИЯ Е НУЖНА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ

Мануална терапия не може да се провежда от всеки масажист. Това е дейност, която право да практикуват имат единствено тясно профилирани специалисти – кинезитерапевти, ортопеди, невролози и методисти, преминали следдипломно обучение и квалификации. Много опасно е методът да се практикува от хора без медицинска квалификация, защото въздействието засяга не само ставите, гръбначния стълб и крайниците, но и нервната система.

Не се колебайте да се свържете с нас за повече информация относно нашите услуги и методи за лечение.