наднормено тегло Напоследък, в здравните портали наблюдаваме понятието “индекс на телесна маса” (ИТМ). Той не е напълно точен, тъй като определя прекалено обемната мускулна маса като мазнини, но е добър повод да се замислим относно здравословните за височината ни килограми. Как се определя статусът наднормено тегло и оказва ли действително влияние върху телесните процеси?

Затлъстяване и допустимите му граници

Нормата за здравословно тегло варира за различните раси, но и за всеки човек, според Световната Здравна Организация. Приетите за критерий стойности посочват оптималният процент телесни мастни тъкани за ръста ни. Те не са панацея, но показват много важна особеност на тялото – присъствието и количеството на вътрешни (висцерални) мазнини.

Понякога те са складирани около важни вътрешни органи (коремна област) в големи количества, въпреки нормалното или даже ниско телесно тегло на човек. Тази парадоксална конструкция се забелязва само чрез измерване със специализиран уред – повишеният индекс при слаба фигура показва прекалено присъствие на висцерална мастна тъкан. Тя трябва да е в рамките на 3–5% за мъжете и 8–12% при дамската половина, като стойностите са повишени за активни спортисти.

Видимите телесни натрупвания са много по-лесни за идентифициране и всъщност те са тези, които провокират към изследвания и въпроси относно нормалният им процент в тялото. Изключително разнообразни уреди вече могат да помогнат в определяне индекса на телесните тлъстини, като най-полезна би била консултацията с лекар.

Какво, ако сме закръглени над нормата

Структурните мастни тъкани и депата-резерви са неделима част от човешкото тяло. Те участват в образуването на клетките, изолират органите от външните условия и доставят енергия. Тези тлъстини не изгарят при никакви условия – единствено резервните депа могат да се стопят и разградят, вследствие на доста усилия. Слоевете, които е възможно да нараснат прекалено, са именно резервните и висцерални отлагания.

Отново според данни на СЗО, прекаленото тегло е заболяване, тъй като е с доказан негативен ефект върху здравето и може да отключи редица медицински състояния. Това са диагнози на сърдечно-съдовата (високо кръвно налягане, атеросклеротични плаки, повишен холестерол), неврологична и ендокринна система (захарен диабет), някои дихателни смущения, подагра, остеоартрит, и дори опасност от онкологични заболявания.

Това е само възможна вероятност, но е добре да прегледаме здравословният си статус, ако сме видимо прекалено пълни. Профилактични лабораторни изследвания и необходими насоки от личният лекар ще ни помогнат да разберем, дали повишеният процент мазнини наистина ни вреди.

Корекция на повишено тегло

Свалянето на килограми е необходимо при установена диагноза, или когато се чувстваме непривлекателни до степен, че оценката ни влияе психологически. Отделните заболявания се нуждаят от различен хранителен режим, съобразени и с причинителя на затлъстяване, но към всяко е включена ежедневна двигателна активност. При желание за изгаряне на тлъстини с естетическа цел, също се изготвя индивидуален план на действие.

Екипът на холистичен център “Холимед“ ще разработи най-подходящата за телесните ви нужди програма, така че да свалите килограми с прием на пълноценна и здравословна храна. Специалистите ни ще ви обяснят връзката между психологическото състояние, емоционалната нагласа и теглото, както и тенденция за натрупване на мастна тъкан вследствие на депресия или силен стрес.

Разбира се, изготвянето на подходящ хранителен режим с плодове, зеленчуци, билки, подправки и комплекс от базовите за тялото микроелементи, също е наша задача. Ние ще предложим и най-подходящият за вас комплекс физически упражнения.