holimed-bolki-v-gurba

Всеки от нас е изпитвал болка в гърба поне веднъж в живота си. Това може да бъде след дълъг работен ден, носене на тежки предмети или дори прекомерно седене пред компютър.

И все пак, дали знаете, че болките в гърба не са само неприятна случайност, а често предупреждение за проблеми, които може да се развият в бъдеще?

Днес в тази статия искам да разгледаме защо гърбът ни боли и какво може да ни каже тази болка за нашето здраве.

  1. Неправилна позиция на тялото – неправилна поза

Една от най-честите причини за болки в гърба е лошата основна поза при изправен стоеж или седнало положение. Ако постоянно не правите усилие да поддържате правилната позиция на гърба си, това може да доведе до натоварване на мускулите и мускулни спазми, които причиняват болка.

Предупреждение: Можете да  игнорирате неправилната си поза, но трябва да сте наясно, че това може да доведе до постоянни проблеми с гърба и дори до дегенеративни заболявания на гръбначния стълб. А това съвсем не е добра перспектива.

  1. Мускулен хипертонус:

Ако се излагате на прекомерни усилия или често сте подложени на стрес, мускулните ви тъкани ще се напрегнат и причинят болка в гърба. Дълготрайното напрежение на мускулите може да доведе до хронична болка и дискомфорт, до активни тригерни зони ( усещат се като уплътнени болезнени възли).

Предупреждение: Болката в гърба от напрегнати мускули може да бъде знак, че трябва да обърнете повече внимание на своята психическа и физическа динамика. Много често първото решение е – тръгвам на йога и започвам да се разтягам … И тук идва изненадата – това е грешно решение. Движението и разтягането следва да се направят със съдействието на кинезитерапевт, който знае как да не стегне допълнително и без това болезнените уплътнения, а да разплете възела, за да се разтегне мускула без травма.

  1. Прекомерно напрежение на мускулите или връзките:

Вдигането на тежки предмети или необичайни резки движения може да доведе до усещане за дърпане на мускулите или връзките, което предизвиква болка, а понякога и усукване на гърба.

Предупреждение: Ако ви се налага да работите в принудителна поза, ако имате тежко физическо натоварване, бихте могли да се предпазите от потенциални наранявания или обостряния на вече налични проблеми на гръбначния стълб като укрепите мускулния корсет на гърба.

Не го правете само с фитнес инструктор. Той не може да оцени промените на гръбначния стълб. Задължително направете курс с квалифициран кинезитерапевт, който да ви научи кои са недопустимите натоварвания и движения, за да си спестите последващи усложнения.

  1. Дегенеративни заболявания на гръбначния стълб:

Болката в гърба може да бъде резултат от дегенеративни заболявания, като например остеоартрит или херния на диска, остеолистеза или протрузия… Тези състояния се обострят с възрастта и може да предупредят за проблеми с гърба, които трябва да бъдат обект на медицинско внимание.

Предупреждение: Необходимо е да потърсите лекарска консултация и проучвания, ако болката в гърба се дължи на дегенеративни заболявания.

  1. Неравновесие в мускулатурата:

Ако имате слаби мускули в областта на гърба, това може да причини дисбаланс и повишено напрежение в други мускулни групи, което води до болка.

Предупреждение: Болката в гърба може да бъде сигнал, че трябва да работите за балансиране и укрепване на мускулните групи.

Болката в гърба не трябва да се пренебрегва.

Това е признак, че нещо в нашето тяло не е в ред и че може да има проблеми, които се развиват безсимптомно.

Важно е да слушаме сигналите, които ни дава гърбът ни, и да предприемаме подходящи и навременни мерки.

Редовната физическа активност, правилната поза и внимателно отношение към своето здраве могат да ни помогнат да се справим с болките в гърба и да поддържаме тялото си здраво и силно.

Да потърсите лекарска помощ при първите симптоми не е просто добра идея – задължително е, ако не искате да страдате от сериозни или продължителни проблеми с гърба и цялото тяло.

Екипът на МЦ ХОЛИМЕД Хасково с удоволствие ще ви консултира и насочи към най-доброто лечение.

Добрата новина е, че лечението в центъра вече е безплатно за пациента и се поема от НЗОК.

Запазете си час за безплатна консултация на тел. 0877 – 346 446 и си върнете комфорта от доброто здраве и лекота на движението.