borislav-vasilevБорислав Василев Василев – 28 г.гр Харманли

От медицинската документация:

Епикриза от УМБЛЛСМ „Пирогов“ЕАД

 

Тежка черепно-мозъчна травма.
Contusio cerebri gravis. Fractura-luxatio Th 12 – L1. Contusio thoracoabdominalis. Fractura costae 4-12dex. Haemopneumothorax dex. Contusio pulmonum dex.

На 07.01.2015 г. му прилошава и пада от 6-7 м. височина. След консултация с проф. Габровски, постъпва за лечение в института Пирогов.

При направената операция се установява фрактура и луксация на двете прешленни стави на ниво Th 12, ротация и латеролистеза с пълна нестабилност на сегмента.. На първи етап се поставят 8 винта на сегмент Th 10-Th 11 и L1, L2= Направена е и дистракция и репозиция на ниво Th 12.

На втори етап е направена ламинектомя на ниво Th 12 с артректомия на двете долни стави. Екстерпира се и травматична дискова херния на ниво Th 11 и Th 12. Направена предна и задна декомпресия. Дурата е разкъсана с тежка компресия на медулата., което налага пластика с Лиоплант..

Преди започването на лечението в центъра за холистична медицина „Холимед“ е проведен и един курс на лечение в Павел баня.

След започване на рехабилитация в център Холимед започнаха промени в следния порядък:

Още след първите процедури се усети чувствително затопляне на краката. Появи се по-голяма стабилност в левия крак. Уринирането се възстанови и вече имам пълен контрол над него. Имам подобрен мускулен тонус като цяло. Вече мога да пълзя спокойно и дори сам се качвам на дивана и сядам. Самото пълзене вече ми се получава по-лесно. През нощта нямам изпускане при уриниране и дори не ставам – сънят е много подобрен и спокоен. Забелязва се разлика и в начина по който ставам от леглото. Преди единият крак ми „пречеше“ и винаги заставаше върху другия. Сега не е така. Контролирам го.

Чувствително се повлия психо емоционалното ми състояние. Настроението също. От две седмици си върнах желанието и слушам музика, на фона на която се занимавам с физическите упражнения.

Продължаваме с още повече ентусиазъм и още по-добра мотивация.