липса на концентрация Невероятно зачестилите случаи на поведенческото разстройство, известно като “Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието”, провокира почти всеки родител да се вглежда в наследниците си с повишено внимание и доза тревога. Детето не иска да изпълнява инструкциите на учителите, не се интересува от нито един предмет, изглежда разсеяно и демотивирано – ами ако страда от дефицит на концентрация?

Правилната преценка при все по-активното разпространение на тези диагнози не е лесна. Интересно, на какъв брой процент от родителите би им хрумнало да се запитат – възможно ли е пълната липса на концентрация да означава, че на малчугана просто не му е интересно? Елементарен въпрос, който обаче може да се превърне в почти толкова сериозен проблем, както и поведенческото нарушение, особено в първите училищни години.

Някои деца изграждат компенсаторни механизми дори на физиологични заболявания, заради страх от наказание. Други малчугани не се притесняват да заявят смело позицията си. Ако вашето дете е от вторият тип, би трябвало по-скоро да се радвате. Качественото решение е комплексно и е възможно само при опознаване вътрешния свят на детето.

Научете какво го вълнува

Няма дете без интереси. Възможно е обаче то да не иска да ги сподели от неудобство или страх, че ще му се присмеят. Отговорност на родителя е да провокира искрен разговор, в който детето може да сподели какво го вълнува и да започне да се занимава активно с него. И без да е хиперактивен тип, липсата на концентрация при скучно разказан учебен материал е нормална.

Практикуването на любимите дейности (рисуване, танци, пеене, спорт) са в състояние да повлияят положително върху вниманието и мотивацията в училище. Освен това, детето ще нови социални контакти, които ще го мотивират допълнително.

Спокойната атмосфера е важна

Ако детето е постоянно разсеяно, но това не е неврологична особеност, вероятно крие някакъв проблем. Той се крие или в семейната, или в приятелската му среда. Откровеният разговор в случая е от жизненоважно значение за доброто му самочувствие и спокойствието. Има вариант то да не желае да разговаря с родителите си. Макар и странно, понякога децата се чувстват по-спокойни, когато споделят с непознати.

Детският психолог е прекрасен вариант на “добрият непознат”, при който малчуганите могат да прекарат няколко приятни часа. И въпреки че те не се подлъгват лесно, веднъж спечеленото им доверие ще предизвика споделяне на всякакви тревоги.

Пълноценно хранене

Дефицитът на концентрация може да се дължи и на постоянна умора. Ако този симптом присъства в децата, но не се дължи на заболяване, храненето е първата възможна причина за такъв проблем.

“Правилното” хранене е риск за малчуганите. Практикувайте го самостоятелно, ако сте привърженици, но децата трябва да хапват всичко, което искат. Това не означава да посягат само към сладкиши и шоколад, но лишаването от определена храна не е целесъобразно и може да е дори опасно.

Изключително полезно и доказано средство за подобряване на паметта са витамините от група B-комплекс (В1, В2, B3, B5, В6, В12) и фолиева киселина (В9). Можете да ги откриете в бобови култури, риба, яйца, зеленолистни зеленчуци, спанак, мляко, месо, слънчоглед, черен дроб, гъби, ягоди, портокали, авокадо, овесени ядки и пшенични кълнове.

Омега-3 и Омега-6 мастни киселини също са полезни за детското меню, тъй като те не се продуцират в организма, постъпват в него чрез храната. Съдържат се в ядките, растителното масло, пилешко, говеждо и агнешко месо, рибни деликатеси, яйца и млечни продукти.

Холистичното решение

Холистичната медицина далеч не се занимава само с наболели диагнози. Концепцията й гласи, че емоциите, мисълта и тялото имат еднаква необходимост от грижи.

В медицински център “Холимед“ ще откриете не само професионални терапевти, но и приятелски настроени консултанти. Те са на разположение за всеки въпрос относно справянето с липсата на концентрация и вялост. С тях можете да се посъветвате относно най-правилният начин на хранене, п подходящи хомеопатични и фитотерапевтични добавки за засилване на имунната система.