отслабване с холистична диетаОтслабване извън факторът естетика е необходимо, когато теглото надхвърля медицински установените здравословни норми, и се превръща в рисков фактор за физическото здраве и тонус. Наднорменото тегло може да се наблюдава като цялостно повишаване на телесната маса, или във вид на локално концентрирани подкожни тлъстини, които са по-застрашаващ здравето фактор.

Като най-ефективен критерий за измерване на телесни килограми, е сочен ИТМ (Индекс на Телесна Маса). Разбира се, неговата оценка далеч не е окончателна. Към решение за сваляне на тегло провокират множество други фактори, сред които са и усещането за жизнен тонус, енергичност и комфорт. Знаете ли как точно да отслабнете?

Йо-Йо ефект

Всеки човек вероятно вече е информиран, че методът на агресивното отнемане не е подходящо решение за излишните подкожни мазнини. Това е най-разпространеният тип диетика, която обикновено е свързана със сериозно ограничаване на храни, в чиито калории се съдържат и много необходими микро- и макроелементи, витамини и минерали. Извън проблемът с лишаването от здравословни хранителни вещества, рискът на подобна диета е в мигновеното възвръщане на теглото, когато я прекратите.

Нещо повече – допълнителните килограми не са рядкост, защото сериозното лишаване от храна променя скоростта и качеството на усвояване на глюкозата при някои хора – процес, който провокира пристъпи на “вълчи глад“. Бързото сваляне и възвръщане на тегло не само не осигурява положителен ефект – то причинява шок на организма.

Холистична диета

Холистичната медицина има свои концепции относно храненето. Според тях, храната е основният фактор, изграждащ здравето ни, чрез който самолечебните въстановителни сили на тялото се засилват или напротив – отслабват, при постоянна консумация на обработени храни с висок процент консерванти и обявени за вредни съставки.

Храната изгражда клетката – основната структурно-функционална единица в тялото ни, затова и за алтернативните лечебни методи, полезните храни са лекарство. Допълнени от билки и подходящи подправки, те оформят здравословен режим на хранене, който повлиява положително дори и хронични заболявания.

Растителната сурова храна преобладава за сметка на животинските продукти, като противно на очакванията, това меню не провокира постоянно усещане за глад, раздразнение и дискомфорт. Напротив – хора, често консумиращи растителни и необработени храни, свидетелстват, че енергията и тонусът им достигат непознати до момента нива.

Холистичният хранителен режим е естетичен коректор, но и вид мощен природен антибиотик, който лекува организма на клетъчно ниво. Отслабването се случва бавно и постепенно, като паралелно с него се наблюдават оздравителни процеси на активни до момента хронични заболявания. Диетата се изготвя от специалист и е винаги индивидуална, съобразена със здравословното състояние, възраст и тегло на човек. Защото за холистичните медици, красивата фигура е здравата фигура, без изключение. Кои са предпочитаните хранителни продукти?

Плодове и зеленчуци, зърнени култури, семена, мед, кокосово масло (вместо олио), картофено брашно на мястото на пшенично, хималайска сол и разбира се – много вода. Специалисти по холистична диетика препоръчват съотношението плод:зеленчук да бъде 1:3. Плодовете са забранени след 16 ч.. Все пак, индивидуалната консултация си остава единственият начин за изготвяне на такъв режим.

Основната цел на холистичното хранене е създаване на благоприятна микрофлора в храносмилателният тракт. То трябва да е съпътствано от много движение, а при прекалено трудно и продължително сваляне на килограми, холистичните похвати са в състояние да облекчат процеса.