холистичен центърЛечението в холистичен център е избор на пациенти, които имат известни познания в областта на медицината и са наясно, че тя не просто не може да лекува всичко. В света съществуват милиони примери на пациенти, които са излекували обявени за нелечими ракови образувания, хронични болести, различна степен на инвалидност и психически диагнози.

Тялото на всеки от нас има неподозирани автолечебни възможности и може би болестта е необходимата причина за проявата им. Неслучайно, холистичната концепция възприема диагнозата като учител, от който пациентите могат да научат много за истинските си проблеми. Често те не са само на телесно ниво, но освобождаването от тях премахва и редица неприятни симптоми на физическо ниво.

Концепция

Холистичният център не е санаториум. Разбира се, там се осъществява и рехабилитация на изключително тежки заболявания, но тези центрове могат да се определят предимно като приятни за посещение места, където можете да се запознаете с принципите на холистичната медицина. Според тях, причинителят на всяко заболяване е вътрешната дисхармония и негативните мисли и емоции, които намират отклик чрез формиране на “блокажи“  в енергийните меридиани.

Концепцията внушава,че всеки организъм има телесна и безтелесна форма, като втората е съвкупност от енергийно заредени меридиани, преминаващи през определени зони на тялото. Именно по тези “маршрути“ се случват блокировките, които предизвикват физическите (и психически) заболявания, хроничните оплаквания, а в най-тежките случаи – злокачествени тумори. Свободното протичане на жизнена енергия се приема за решение за всяка диагноза или нерешим наглед психологически проблем.

Холистичните центрове са мястото, където тази цел се осъществява чрез комбинирана терапия от множество методи. Обединява ги естественият природен произход, безболезненият, неинвазивен и напълно безвреден характер. Тук пациентите научават един от най-важните уроци в живота си –  че здравето им произтича от техните мисли, емоции и е изцяло тяхна отговорност!

Алтернативни методи на лечение

Центровете, лекуващи чрез холистични методи, разчитат на природосъобразно хранене, фито-, аромо- и цветотерапия. Наред с тях и многобройните релаксиращи техники обаче, там пациентите се лекуват чрез модерна електроимупулсна, био-и неврофийдбек терапия, лечебни масажи, юмейхо терапия, йога практики и други възпроизвеждания на древни лечебни техники.

Провеждането им под надзора на квалифицирани специалисти е един от принципите на престижните холистични центрове. Те трябва да разполагат със български и чуждестранни сертификати за преминато обучение и право за прилагането на всяка терапия. Това е едно от основните условия за успешна терапия!

Холистичните терапевти са дипломирани лекари, както колегите си от конвенционалната медицина. Те са с отлични познания за човешката физиология, както и с влиянието на мисловните и емоционални процеси върху всяка област в тялото.

Холимед е холистичен център в гр. Хасково и е един от най-успешните в страната. Съчетаващ модерни диагностични и лечебни практики с най-добрите специалисти в България, той лекува и подобрява качеството на живот на стотици пациенти. Тук се извършва рехабилитация след инсулт, ДЦП и лечение на огромно разнообразие от физически и психологични неразположения.