дископатия лечениеПодходящото лечение на дискова херния (дископатия) се открива сред конвенционалната медикаментозна терапия и физиотерапевтични упражнения, и сред все по-популярните алтернативни лечебни методи, от които най-доказани са холистичните. Холистичната медицина търси първопричината за протрузия или миграция на междупрешленен диск, междувременно ограничавайки симптоматиката и самият процес на херниация.

Доказан с ефективността си холистичен метод е остеопатията – скелетно-мускулна мануална терапия, лекуваща с различни техники на докосване. Тя е едновременно безопасен и ефективен подход към промените в интервертебрален диск.

Дисковата херния – какво причинява на тялото ни

Междупрешленният диск свързва два съседни прешлена и прилежащите към тях стави и ставни връзки, гръбначномозъчен канал с течна субстанция и нервни проводници. Конструкцията му представлява правилен овален пръстен, изграден от концентрични влакна от колаген тип 1 и тип 2 (annulus fibrosus), който обгръща ядро от колагенови фибри, агрекани и глюкозамингликани, с мека и еластична желеобразна форма. Освен свързваща, пръстенът изпълнява опорна и шокабсорбираща функция при движение на гръбнакът, осигурявайки му гъвкавост и подвижност.

Развитието на дискова херния протича в няколко етапа. С навременна превенция и лечение, пациентът може никога да не достигне до болезнената и ограничаваща движенията екструзия (пропукване и излизане на ядрото извън пръстенът) или секвестрация – скъсване на лигаментарна връзка, пълна миграция на част от дисковото ядро в гръбначномозъчният канал. И двете състояния провокират компресия на гръбначномозъчни нервни окончания, които при секвестрацията са неколкократно по-засилени.

Деформацията на междупрешленни дискове възниква и в трите гръбначни зони – цервикална (шийна), торакална (гръдна) и лумбална (кръстна), които предизвикват многообразен симптомокомплекс, от който най-позната е спазмолитичната болка, заради която болният е принуден да заеме неестествена поза. Тя се излъчва към гръдната клетка,   горните или долни крайници, според позицията на увреденият сегмент. Болезнеността е предизвикана от компресията на нервни коренчета.

Други характерни симптоми засягат паравертебралната мускулатура и включват двигателни и сензорни ограничения, като слабост, скованост, изтръпване и боцкане, липса на чувствителност на крак или ходило, и дори тазово-резервоарни смущения и пареза, която също е резултат от компресирани нервни окончания. Целта на всеки пациент, а и на повечето медици е предотвратяване на оперативната корекция. Холистичната остеопатия е добър шанс тя да бъде избегната.

Остеопатичните техники и лечение на дискови деформации

Остеопатията диагностицира и повлиява изменения в тъканите и органите по цялото тяло. Костната тъкан и костно-ставният апарат според концепцията й са структурите, от чиято цялост и структура зависи здравословното състояние на цялото тяло. Действително е факт, че гръбначните хернии в по-млада възраст почти винаги са резултат от предишна деформация – травма, гръбначно изкривяване, ошипяване при артрит и др., затова превенцията и поддържането на гръбначният стълб в добро здравословно състояние е важно.

Остеопатичната диагностика се извършва чрез докосване с премерена интензивност, също както и последващото третиране на проблемът. Увредената зона се третира локално. Освен конкретното място, остеопатът работи и с мускули, ставни връзки и лигаменти и фасции, най-дълбоките от които са с минимална степен на оросяване. Остеопатичните техники стимулират кръвообращението в болният участък, както и лимфният поток, което предизвиква допълнителна релаксация и прочистване от токсини.

Приложението им при херниирали дискове се различава в зависимост от степента на увреждането им. Първоначалната цел е овладяване на острата болка и укрепване на вертебралните мускули чрез специално мускулно разтягане с палпиращи контракции, последвани от релаксиращ масаж в зоната, миофасциална палпация на меки тъкани и т. нар. стречинг, стимулиращ обемът за разтягане и движение на мускулите. Сеансите са напълно безболезнени, а някои техники са противопоказни единствено при наличие на остеопороза или увредени гръбначни артерии.