дискова хернияГръбначната дискова херния е сериозно заболяване, чието присъствие няма как да се пренебрегне и игнорира. Тя засяга образуванията между прешлените, които по протежение на целият гръбначен стълб са точно 23 на брой. Междупрешленните (интервертебрални) дискове са натоварени с изключително важна функция – освен че свързват отделните прешлени, те поемат тежестта от всяко движение върху гръбнака. Едновременно с това усилват подвижността и гъвкавостта на тази най-важна за тялото костна структура.

Интервертебралният диск представлява тънка тъканно-хрущялна пластина, изградена от няколко слоя. Вътрешността й е мека консистенция от гликопротеиново вещество и вода (nucleus pulposus) с форма на диск, което има най-голяма роля за омекотяването на всяко натоварващо или прекалено рязко движение на гръбнака. Колагенни влакна обграждат мекото ядро в концентрични слоеве и образуват външна обвивка с форма на пръстен (annulus fibrosus).

Тънка хрущялна плочка в долната и горната част завършва така структурираният диск, който е с плътност около милиметър и приляга с точност  към телата на прешлените, които поддържа. Прешлените се подреждат във вид на верига благодарение на ставни израстъци, които свързват и  дисковите плочки. Сериозните гръбначни проблеми често са причинени от деформации именно в тънките интервертебрални дискове.

Всеки проблем в този участък автоматично води до претоварване на ставните структури, а травмата в тях задължително ще се отрази върху способността за движение. Най-честият проблем с междупрешленните зони е свързан с разрушаването на овалната дискова конструкция. Възможно е то да протече в няколко етапа, като достигне различни стадии на развитие – подуване или цялостна миграция и излив на меката част от диска.

Объркващите симптоми

Дисковата херния настъпва и в трите области от гръбначният стълб – цервикална (шийна), торакална (гръдна) и лумбална (кръстна). Причините са:

  • Претоварване на междупрешленните пространства –  в резултат на активна спортна дейност или редовно вдигане на тежки предмети дисковете увеличават размерите си. В резултат се получава подуване на мекото ядро, което в тежките случаи разкъсва фиброзният пръстен и дори напълно мигрира в гръбначно-мозъчният канал
  • Травма в съответният участък – разместване на прешлен,
  • Органично износване на меката област от диска –  изсъхване и свиване на слузестото гликопротеиново ядро, което доближава телата на прешлените по-близо от здравословното разстояние.

Последствията във всяка от описаните ситуации предизвикват различни симптоми. Това е нормално, тъй като и самите структурни изменения са много разнообразни. Всеки симптом на дисковата херния лесно може да се обърка с още ред заболявания на гръбнака. Добре е да ги познаваме, за да умеем да се ориентираме приблизително, още преди да потърсим лекарска помощ.

Защо деформираният междупрешленен диск е опасен

Зад всеки прешлен, наред със ставната връзка преминава гръбначният канал, където се намира гръбначният мозък, изграден от огромно количество клетки и гръбначномозъчни нерви. В гръбнака са концентрирани цели 2 млн. нервни влакна – съответно, почти всяко движение на тялото се случва с прякото участие на гръбначният отдел. Нормално е засягането им да даде отражение върху различни области в тялото.

Херниацията на интервертебрален диск е с толкова сериозни последици, защото функционалните му изменения обикновено протичат в посока задната част на  прешлена (към гръбначномозъчният канал). Разширяването (протрузия), както и пролапсът на мекото ядро (екструзия) става в задна, предна и странична посока. Измежду няколкото разновидности най-неприятна като усещане и опасна за гръбначните структури е медианната протрузия, която се развива в посока центъра на гръбначномозъчният канал.

Допирът или притискането на предното коренче на гръбначномозъчният нерв предизвиква изключително неприятни симптоми. Разкъсването на annulus fibrosus от своя страна представлява повишена опасност за здравето, тъй като дискът може да притисне целият нерв – състояние, което вече изисква спешни медицински мерки, тъй като може да причини дори и пареза. То се развива достатъчно бавно, така че предоставя достатъчно време за адекватна реакция.

С кои заболявания си прилича

Добре известен факт е, че основният симптом при увреден междупрешленен диск е болката. Тя обаче е индикатор за още поне редица проблеми във всеки от трите основни гръбначни отдела. Лумбалната херния е най-често срещаната разновидност, тъй като кръстната област е и най-натоварената в гръбначният стълб.

Симптомите на постепенно усилваща се болка преминават към крака, а често са съчетани и с мускулна слабост, изтръпване, нарушена функция, липса на контрол или болки в зоната на отделителната система, както и неприятни усещания в долната част на корема и малкият таз. Симптомите са най-объркващи за дамската половина, която често се насочва за съвет към гинеколог. Слабостта и преминаващата в крайниците болка често съвпада и с типичните характеристики на артрит и появата на шипове.

Междупрешленна херния в гръдната област (торакална) се наблюдава по-рядко. Усещанията лесно се объркват с остеохондроза, радикулит, невралгия, сърдечно-съдови и белодробни изменения, заболявания на стомаха, жлъчката и черният дроб, както и разбира се, остеофитните образувания (шипове). Постоянната болка в гръдната област обикновено е позиционирана в централната част и може да е придружена с изтръпване, мравучкане, бодежи, задух и чувство на тежест.