Възпаление на коренчетата на нервите на гръбначния стълбЛумбалната радикулопатия е заболяване, засягащо корена на лумбалния спинален нерв. То би могло да се прояви с болка, изтръпване и слабост в таза и крака. Ишиас е терминът, с който заболяването е познато на обикновените хора. Лумбалната радикулопатия обикновено се причинява от компресия, водеща до възпаление на коренчетата на нервите на гръбначния стълб. Тя причинява болка в крака, а не в лумбалната област, което се нарича “реферирана болка”.

Причини и диагностика

Лумбална радикулопатия може да се появи, когато корените на гръбначния нерв са раздразнени или компресирани при множество състояния, включително херния на лумбалния диск, спинална стеноза, образуване на остеофити, спондилолитеза, формална стеноза и други дегенеративни нарушения.

Симптомите, подсказващи, че се касае за възпаление на коренчетата на лумбалните нерви са сходни при повечето пациенти. Те включват болка, изтръпване, гъделичкане, слабост и загуба на рефлекси в единия крак. Симптомите могат да се проявят не само в крака, но и в стъпалото.

Прецизна диагноза може да се постави само от специалист по гръбначни заболявания – невролог / ортопед, и то след провеждане на обстоен преглед на пациента с проследяване на неговата медицинска история. По време на прегледа лекарят ще търси ограничения в подвижността на гръбнака.

Индикация за възпалителни процеси, засягащи коренчетата или самите нерви в лумбалната област, са проблеми с равновесието и всякаква загуба на рефлекси в крайниците, мускулна слабост, липса на чувствителност и др., както необичайни симптоми, предполагащи засягане на гръбначния мозък.

Обикновена рентгенова снимка и ЯМР са типичните образни тестове, използвани за оценка на лумбалната радикулопатия. КТ миелограма е удачен диагностичен метод, когато ЯМР е противопоказан поради имплантиран пейсмейкър, стимулатор на гръбначния мозък или друг вид медицинско електронно устройство.

Лечение

При появата на първите симптоми, подсказващи за наличие на възпаление, засягащо гърба и кръста, е добре да се потърси лекарска помощ. Отлагането на лечението във времето ограничава драстично възможностите за неоперативна корекция. Неинвазивните (не-хирургични) методи дават отлични резултати, когато терапията е започната навреме, а те не са никак малко.

Първият лечебен прийом, препоръчван от повечето специалисти е физиотерапията, проведена в специализирано заведение. Тя може да включва използване на ултразвук, електроимпулси и друг вид апаратура, както и изпълнение на упражнения, които имат за цел да стабилизират гръбначнака и осигурят свободно пространство за корените на нервите.

Съвместно с физиотерапията се провежда и медикаментозно лечение, включващо нестероидни противовъзпалителни лекарства за намаляване на отока, както и аналгетици за овладяване на болките. Епидуралните нестероидни инжекции, включително директно в нервните коренчетата спомагат за намаляване на отоците и болката, обхващаща краката.

Хирургичното лечение може да бъде разнообразно в зависимост от това какво причинява лумбалната радикулопатия. Обикновено лечението включва някакъв метод за декомпресиране на нерва и стабилизиране на гръбначния стълб. Някои от препоръчваните хирургични процедури включват лумбална ламинектомия или микродискектомия, ламинотомия и корекция на деформацията, причиняваща възпалението.

Успешното лечение на възпалителните процеси, засягащи коренчета на нервите на гръбначния стълб е свързано с ограничаване на натоварването. Дейности, изискващи интензивно физическо натоварване, както и спортни активности с тежести и многократно повтарящи се упражнения е добре да се ограничат. При сериозни увреждания с риск от трайна инвалидизация се препоръчва натоварванията окончателно да се преустановят.