холистичен лекарОсобената концепция на холистичната медицина кара някои хора да подхождат с недоверие при мисълта да се лекуват с похватите на тази терапия. Притеснението е обяснимо – обикновено човек прибягва до нея като краен вариант, с надежда за “чудодеен” резултат, когато е физически ощетен от хронично заболяване или са му поставили диагноза с мрачни прогнози.

Какво е холистична медицина

Да бъдеш холистичен лекар е професия, която стои твърде далеч от шарлатанските магически изцеления. Естествено, може би в практиката се срещат и такива случаи, но терапевтите в известните холистични центрове, които лекуват пациентите извън рамките на конвенционалната медицина, са сертифицирани и доказани специалисти.

Холистичният подход лекува чрез дълбокото убеждение, че причината за всяка болест е неорганична. Той внушава, че емоциите и мислите са способни както да оздравяват, както и да причиняват болест. Затова основен принцип е, че физическият симптом е второстепенен.

Истинската причина за заболяването се корени в нагласите и вярванията за живота, емоционалният ни свят и степента на удовлетвореност. Появата на сериозна болка, неразположение и дори болест, холистичната медицина приема като знак за необходима промяна в живота.

Друг основен принцип на тази философия е неинвазивното лечение без намеса на медикаменти, физически терапии и хирургични интервенции. Тя работят чрез система от холистични методи – лечебни практики, които повлияват тялото, ума и емоциите чрез здравословно хранене, хомеопатични продукти и добавки, почитани в древността практики като лечебни масажи и иглотерапия, силата на ароматите, цветовете, музиката, някои трансформирани и подобрени в модерни варианти.

Електроимпулсната терапия, биофийдбек методът, нутриционистиката и рефлексотерапията например са лечебни методи отпреди хилядолетия, осъвременени във варианти, извършвани със специализирана и сертифицирана апаратура. Електромагнитни вълни, изпратени към организма и трансформирани от него – в такава връзка работи СКЕНАР апаратът, а биофийдбек лекува, показвайки пълната гама жизнените показатели, и оставяйки пълната отговорност на пациента да ги промени.

Как се обучава холистичният медик

Холистичният медик задължително трябва да владее добре поне няколко от тези методи, които доказано помагат на пациенти с тежки заболявания да възвърнат голяма част от здравословната си форма и самостоятелността си. В наши дни, повечето обучения в областта на холистичното здраве се извършват в чужбина.

Нутриционистиката например е нова специализация с обект съставките на храната и индивидуалното й приложение към уникалният организъм на всеки пациент. Храненето като начин не само на лечение, но и на здравословен живот е смислена и хуманна наука, чиито тънкости обаче могат да се изучат в САЩ, Канада или Великобритания. По същият начин стои въпросът със СКЕНАР специалността и рефлексодиагностиката, както и още няколко масово използвани методи, които не се изучават в България.

Холистичните терапевти не са консултанти или психолози. Те са лекари, а доста от тези специалисти са и завършили и практикуващи медици, специализирали впоследствие някой от изброените методи, заедно с хомеопатия, кинезитерапия, диетология, акупунктура и още от холистичните практики.

Те се ръководят от няколко основни правила в практиката си. Първото е да помагат, а не да вредят. Другото задължава към търсене причината за болестта и напълно неинвазивно лечение, което съживява и насочва собствените жизнени сили на пациента към блокажът в собственото му тяло.