Метаболитен синдромМетаболитен синдром не се възприема като заболяване, но би могло да провокира редица такива. То е физиологично явление на съвкупност органични особености, които обикновено се проявяват заедно. Често, те дори не предизвикват определени оплаквания, а протичат в безсимптомна форма, която е по-рискова за здравето. Тези особености представляват комплекс от рискови фактори, които влияят върху здравето на основните органични системи.

Какво представлява

Човешкото тяло е напълно взаимозависима система. Предразположението към дадено заболяване обикновено повлиява съседни структури и винаги предизвиква още няколко здравословни риска. Точно такъв е характерът и на метаболитния синдром, който не подлежи на лечение, защото той не е диагноза. Синдромът може да се окачестви като присъствие на три или повече органични проявления, класифицирани според Световната Здравна Организация.

Откриването на тези особености понякога е много трудно, защото те не провокират със симптом към медицински изследвания. И докато наднорменото тегло е ориентиращ фактор, който може да насочи към по-подробни изследвания, повечето хора рядко се сещат да измерят кръвното си налягане, или да направят лабораторно изследване на кръвната си захар.

Характеристики

Закръглената фигура не винаги означава затлъстяване. Изследванията сочат, че връзката между натрупването на мазнини и метаболитния синдром има предимно, когато те са складирани в коремната област. Той обаче се проявява и при пациенти със съвсем нормално телесно тегло – не бива да се забравя, че тялото има функцията да натрупва мазнини и около вътрешните органи. Във всички случаи, наднорменото тегло никога не е критерий, а само повод за по-задълбочен преглед.

Инсулиновата резистентност е сред белезите, които се установяват чрез лабораторни изследвания. Те се извършват преди консумация на хранителни вещества и положителният фактор изисква да са над 6,1mmol/l, което означава наличие на захарен диабет. Прекаленото повишаване на кръвната захар след хранене също може да се окачестви като сериозен рисков фактор. Тези симптоми са първите предвестници на диабет.

Високите стойности на кръвното налягане са другият симптом, който при някои пациенти протича неосъзнато. Поддържането на кръвно налягане над 140/90mmHg се приема за нормално явление или просто не е забелязано. Всъщност, то е сред най-рисковите фактори, водещи до сериозни нарушения в сърдечно-съдовата система, атеросклероза, инфаркт или инсулт.

Често повишеното налягане е придружено и с наднормени нива на HDL холестерол и триглицериди. Тези стойности трябва да са съответно в рамките на 1,0 (мъжки) и под 1,3 mmol/l (женски) холестерол, и под 1,7 mmol/l за съдържание на триглицериди в кръвната плазма. Стойността се измерва с лабораторно изследване и е препоръчително поне веднъж на няколко години. Аномалиите в тези стойности не са характерни единствено за възрастни пациенти.

Съвкупността от всички тези особености формира въпросният синдром, който според статистически данни е явление с честота от 20-30 % в по-големите градове. Метаболитният синдром, наричан още синдром Х, е първата и най-сериозна заявка за бъдещи смущения на сърдечно-съдовите функции, нивата на кръвна захар и възникване на плаки в кръвоносните съдове. Рисковите фактори като споменатото затлъстяване, все по-често се наблюдават и у деца, което е причина за сериозни мерки в превенцията е предотвратяването му.

Можем ли да си помогнем сами

Спортуването е лекарство за много болести, включително и за метаболитният комплекс от рискови фактори. Анаеробните движения в умерено количество всеки ден със сигурност ще окажат положително влияние върху рисковите пациенти с наднормено тегло, но и при носители на тази предразположеност със слаба телесна структура.

Здравословното хранене е друго задължително предписание. Ограничаването от въглехидрати и мазнини, заместването им с бобови култури, плодове, зеленчуци и зехтин, със сигурност ще повлияят положително. Понижаването на холестерола, триглицеридите и кръвното налягане непременно ще последва след определен период от време. Доказан ефект имат приемът на екстракт от канела, липоева киселина и омега-3 мастни киселини – горещо препоръчвани от медици, те понижават стойностите на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола.