Болки в гръбначния стълб Намирането на ефективно за мъчителните болки в гръбначния стълб лечение все още не е факт, а търсенето продължава вече десетилетия наред. В същото време прогнозите сочат, че всеки жител на модерния свят ще изпитва поне една криза, свързана с болки и схващания в областта на гръбнака и конкретно в кръста, която ще засяга и подвижността на краката.

Лечението с антибиотици е възможно да облекчи състоянието на някои пациенти, страдащи от хронична болка в гърба и кръста. Проучването е проведено в датски институт и публикувано в “European Spine Journal”. Много специалисти по гръбначни заболявания обаче са доста скептични относно това твърдение.

Свързани ли са причините с метода на лечението?

Основна причина за появата на хронични ставни и гръбначни заболявания е стареенето. С времето гръбначните дискове, изпълняващи функцията на връзка между прешлените губят от естествената си лубрикация , сплескват се и не могат да намалят триенето. Често са засегнати и нервни влакна, което е още една причина за болезнените усещания и намалената подвижност у по-възрастните пациенти.

Артритът – както остеоартритната форма, така и възпалителните видове като ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и псориатичен артрит, могат да засегнат костите в гръбначния стълб, таза и кръста, което води до скованост, подуване и болка. Болката в гърба може да бъде причинена и от увреден мускул, притиснат нерв или спинална стеноза, при което спиналният канал се стеснява и компресира гръбначния мозък. Болката в долната част на гърба се нарича хронична, когато продължава повече от три месеца.

Много хора смятат, че адекватната лечебна терапия трябва да бъде базирана на причината за появата на болка, отоци и схващания. За съжаление това е невинаги правилния терапевтичен подход, тъй като основен причинител се явяват възрастовите измения, които няма как да бъдат третирани по сходен начин.

Когато болките се дължат на преумора или средна по степен физическа травма, почивката може да се окаже подходящи лечебен метод. Когато състоянието се дължи на възпаления, деформации и износване на прешленните дискове, лечебната програма трябва да предложи по-сериозни методи на лечение, включително и оперативна намеса.

Доколко ефикасни могат да се окажат антибиотиците?

Във второ, по-малко по мащаби проучване, публикувано в същия медицински журнал, датските специалисти твърдят, че в някои случаи, когато пациентът е имал херниращ диск в долната част на гръбначния стълб, хроничната болка е причинена от бактериална инфекция в близките прешлени. Стандартното лечение на бактериални инфекции от всякакъв вид е с антибиотици.

За своето двойно-сляпо рандомизирано проучване изследователите от центъра по гръбначни заболявания в Южна Дания и от университетската болница в Аархус използват 162 пациенти с хронична болка в гърба вследствие на дискова херния или гръбначен костен оток. Пациентите са лекувани с антибиотик Амоксицилин (Bioclavid) и с плацебо медикамент в продължение на 100 дни.

Една година по-късно по-малко от 68% от участниците, приемали антибиотика съобщават за същата степен и сила на болката, както 94% от пациентите, приемали плацебо. За изследователския екип този резултат има висока статистическа значимост. Не така смята обаче световната медицинска общност. Да не пренебрегваме и страничните ефекти на антибиотичното лечение, които го правят неподходящо за толкова дълъг период от време.

Към момента прилаганите при болки в гръбначния стълб методи на лечение включват: противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти, физио терапия и упражнения, промени в начина на живот (може да включват намаляване на теглото) и стероидни инжекции, ако не е забелязано подобрение. При риск състоянието да доведе до инвалидизация, оперативната намеса е следващата стъпка.