заболявания на гръбначния стълб - симптомиДегенеративните заболявания на гръбначния стълб протичат със симптоми, включващи загуба на нормална структура и функция в скелетната система. Дегенеративно означава, че причината за тези промени е износването, свързано с възрастта. Тоест, измененията не се дължат на травми, инфекции и други причини. Симптоматиката е различна при различните състояния, но сигналите за гръбначен проблем не бива никога да бъдат пренебрегвани.

Спинална анатомия

За да можем да разберем какво причинява дегенеративните гръбначни заболявания, е важно първо да се запознаем с особеностите на гръбначната анатомия. Гръбнакът е съставен от множество хрущялни и костни прешлени, подредени един върху друг и формиращи осев скелет. При хората гръбнакът е съставен от 33 до 34 прешлена

Най-горният участък, обхващащ зоната на врата, се нарича цервикална ос. Следващият раздел, разположен в горния и среден сегмент на гърба, се нарича торакална ос, като прешлените на гръдната ос се свързват с ребрата и образуват стави с тях. Под гръдния кош е формирана лумбалната част на гръбнака, а най-отдолу се намира сакралният сегмент, образуващ опашната кост.

Съставните елементи на човешкия гръбнак – прешлените, са съставени от тяло, дъга и израстъци на дъгата. Тялото и дъгата, разположена зад него, заграждат прешления отвор. Отворите на всички прешлени образуват гръбначномозъчния канал, в който се намира гръбначния мозък. Прешлените се свързват помежду си чрез междупрешленни хрущялни дискове, връзки и стави.

Кои са сигналите за проблем?

Обичайните симптоми, сигнализиращи за заболявания на гръбначен стълб включват болка (от умерена до силна), схващане, изтръпване и неподвижност на крайниците, свързани със засегнатия участък. Дегенеративните гръбначни промени могат да засегнат почти всяка структура на скелетната колона, включително дисковете, костите и хрущялите, и лигаментите.

Междупрешленните дискове обикновено се променят с възрастта. Те губят част от способността си да уплътняват ставите, поради изсъхване, пропукване, а понякога и хлътване. Двата най-често срещани проблема на гръбначния диск включват дискова херния и дегенеративна дискова болест. Симптомите варират от леко изтръпване на ръка / крак до пълна неподвижност, придружена от постоянна силна болка.

Когато хрущялите в ставите се износват, прешлените, отговорни за двигателните процеси в задната част на гръбначната арка започват да се трият един в друг. Това стимулира растежа на костните шипове (допълнителна кост), които могат да ограничат обхвата на движение на ставите, да причинят скованост и болка и да компресират нервните корени и гръбначния мозък.

Лигаментите имат свойството да се сгъстяват с възрастта, причинявайки скованост и болка, поради компресиране на нервните корени и гръбначния мозък. За неврохирурзите компресията означава увреждащ за нервната функция и подвижността на индивида процес. Костните шипове, удебелените връзки и дисковите хернии са възможните източници на компресия. Всяко от тези условия би могло да съществува и без да причинява компресия.

Дегенеративните заболявания на човешкия гръбнак варират значително в своето представяне. Някои не предизвикват никакви симптоми, а когато такива се появят, те често включват болки в гърба, както и във врата, в зависимост от местоположението и вида на проблема.Много дегенеративни състояния не изискват хирургично лечение, но някои биха го наложили.

Болки в гърба, придружени от инконтиненция на червата и пикочния мехур с изтръпване в зоните в седнало положение (така наречената анестезия на седлото), могат да са индикация за синдром на cauda equina, рядко неврологично състояние, което трябва да се лекува незабавно. Нито един симптом не бива да се пренебрегва, защото зад него може да стои прогресиращо и необратимо заболяване.