радикулит - причини и симптомиРадикулитът е състояние, провокирано от възпаление или дразнене на коренчетата на периферните нерви  излизащи от гръбначния стълб. Всеки един периферен нерв отговаря за сетивността за допир, болка и усещане за топло и студено на определена ивица от повърхността на тялото, която се нарича дерматом.

Всяко едно увреждане на периферен нерв, води до поражение и оплакване точно в границите на дерматома.

Най-честите увреждания на периферните нерви са на ниво коренче,  тъй като то преминава през тесен костен канал и всяко възпаление или механична увреда предизвикват оток, който от своя страна е причина за болка, предизвикана от компресията на твърдите стени на канала върху него.

Когато е на лице възпаление на ствола на периферния нерв  възниква състоянието неврит.А когато е възпалено сплетение от няколко периферни нерви – плексит.

Съществуват два брахиални / рменни/ плексуса и два лумбосакрални / пояснокръстцови/.

Кои са причините за патологията?

 1. Простудни фактори – излагането на въздушно течение, особено с предхождащо изпотяване – изпарението на водните молекули от потта и преминаването им в газообразно състояние е процес, който предизвиква интензивно охлаждане.
 2. Различни увреждания на гръбначния стълб:
 • Херния на междупрешленните дискове – представлява пробив на обвивката на междупрешленния диск , излизане на част от съдържанието на диска отмеждупрешленната става и дразнене и натиск върху близко разположеното коренче. Самият диск представлява полутечно вещество, играещо ролята на амортисьор при натоварвания и сътресения на гръбначния стълб.
 • Вертебрална остеохондроза – деформации и ошипяване на телата и израстъците на гръбначните прешлени.
 • Spina bifida – незатворено тяло на гръбначен прешллен.
 • Други – онкологични метстази, травми на прешлените, възпаления от друго естество, лумбализация, сакраизация…

Симптоми

Зависят от коренчето, което е засегнато.

 1. Ако проблема е провокиран от шийните коренчета, може да възникне цервикален/ шиен/ радикулит или брахиален/ раменен/ плексит. Съпътстващите оплакания могат да бъдат:
 • Поява на болки в главата, шията, рамото и ръката
 • Сетивни и отпадни двигателни нарушения – повишена или понижена сетивност за допир, болка и температура, изтръпване и мравучкане в засегнатите дерматоми с лентовидна локализация по хода на дерматома.
 • Мускулна слабост и намален мускулен тонус
 • Хипотрофия – намаление на мускулатурата на раменния пояси ръката
 • Нарушаване на движенията в рамото и ръката и много рядко в китката на ръката и пръстите.
 1. Засягането на гръдните коренчета води до торакален / гръден/ радикулит, който може да доведе до следните оплаквания:
 • Повишена или понижена сетивност за допир , болка и температура
 • Изтръпване и мравучкане на засегнатите дерматоми
 • Втвърдяване на мускулите на гърба
 • Болки, които се увеличават при вдишване, най – често имат характер на бодеж и се увеличават при навеждане и изправяне, контрактури. Често се възприемат от пациентите като болки идващи от сърцето.
 1. Засягането на коренчетата в областта на пояса и кръста водят до лумбо-сакрален / поясно-кръстцов/радикулит или плексит.
 • Основен симптом е болката
 • Изтръпване и мравучкане в поясната и кръстцова обасти, които в част от случаите се разпространяват към съответния доен крайник, във вид на лента. Най-често по задната повърхност на бедрото и стрничната на подбедрицта. Но могат да обхванат и всички части на плексуса и да засегне целия крак, чак до пръстите на крака и петата.
 • При кашляне, кихане,навеждане и изправяне, болката се усилва, което налага заемане на принудителна поза
 • При натиск на опредеени точки на бедрото, където преминава седалищния нерв, болката се усилва, а при сгъване на крака в коляното тя намалява.
 • В засегнатите зони се появяват двигателни нарушения с пареза/ непълна парализа/ на отделни мускули и мускулни групи и хипотрофия / намалена маса/ на мускулатурата на бедрото, подбедрицата и ходилото.

Диагнозата се поставя на база проведен клиничен преглед, но при по-тежки случаи и за доказване на дискова херния или други промени на гръбначния стълб, се налага провеждане на рентгенография, КАТ 8 компютърна аксиларна томография/, МРТ / ядрено магнитна томография.

Протичането на заболяването е от пряка зависимост от поведението на пациента и своевременното му лечение. Продължителността също. Наблюдава се хронифициране на процесите и чести рецидиви с обостряния. Не следва да се отлага лечение и да се изчаква да отмине от самосебе си. Това само създава условия за често повтаряне на острите моменти и трудното им овладяване.

Ако разпознавате тези характеристики или се нуждаете от повече информация относно поведението, което следва да имате за да ги избегнете – направете си безплатна консултация с наш специалист и намерете своето решение. Консутациите се планират на тел. 0877 – 346 446