12. дискова херния на вратаДисковата херния – заболяването с характерната гръбначна болка, крие и опасност от поява на вторични увреждания. Цервикалната херния, по-добре позната като дискова херния на врата, е сравнително рядка, но изключително застрашаваща здравето диагноза. Ненавременното или неадекватно лечение е в състояние да провокира сериозни и дори животозастрашаващи състояния.

Симптомите при шийната дискова херния понякога са подвеждащи. Често те наподобяват патогенезата на други заболявания, тъй като болките се позиционират в костите, сухожилията и мускулите, а освен тях се проявяват задух и световъртеж. Може да се обърка с обикновено схващане, аномалии в кръвното налягане, мигрена, възпаление на гърлото и сърдечно-съдови смущения.

Структура и значение на интервертебрален диск

Шийната (цервикална) дискова херния се формира както и херниацията във всяка друга област от гръбнака (лумбална и торакална). С тази разлика, че тя е най-опасният тип от всички, тъй като Интервертебралните (междупрешленни) дискове в този участък са шест на брой, като отсъстват от структурата на първи и втори прешлен. Както се подразбира от наименованието им, те осъществяват връзката между всеки два прешлена – костните тела с различен размер, изграждащи гръбначният стълб от тазовата до шийната област.

Междупрешленният диск е овална структура от фиброзен пръстен (Annulus Fibrosus) и ядро (Nucleus Pulposus). Пръстенът от слой плътен колаген покрива ядрото от колагенови влакна и гелообразна гликопротеинова консистенция. Еластичността на така оформеният диск предпазва прешлените при натоварване и натиск.

С напредването на възрастта съдържанието и производство на колаген в тялото намалява. Интервертебралният диск съответно също ограничава размерите си и вече не осъществява толкова активно “омекотяване” в движението на прешлените при тежки физически усилия. Гелообразното съдържание започва да “изсъхва“ и костните структури се доближават една до друга все повече.

В по-късен житейски етап намалената костна плътност, остеопороза, артрит и някои ставни проблеми са придружени и от опасността от по-лесно “пропукване” на колагеновата фиброзна маса.

Значението на началният стадий

Деформацията на интервертебрален диск се случва постепенно, с преминаване от почти незабележими към по-сериозни симптоми. Дисковата протрузия е началният стадий, когато хернията още е само изменение (подуване) в междупрешленната област. Мекото ядро е концентрирано в рамките на фиброзния пръстен, а размерът и видът (посоката на миграция) на дисковата протрузия определя симптомите и бъдещото развитие.

Дисковата херния на врата може да притиска нервни коренчета още на ниво протрузия. Точно в този момент трябва да се потърси подробно причинителя на неприятната симптоматика със световъртеж, изтръпване, болки и затруднени движения. Обикновената рентгенова снимка не показва наличието на такова заболяване.

Квалифицираният терапевт трябва да назначи компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), дори и при минимални съмнения за тази диагноза. Шийната херния засяга най-често областта на 5/6 и 6/7 прешлен.

Опасността от закъснялото лечение

Цервикалната дискова херния може да създаде невероятно тежки усложнения. Гръбначните изкривявания и намалената плътност на костите и мускулите са минимален проблем в сравнение с резултатът от екструзия – пролабирането на фиброзното ядро. Притискането на важни съдови и нервни проводници в шийната област е неприятно, но прекъсването им може да е фатално.

При наличие на цервикална екструзия,  подобен инцидент понякога се случва дори и при по-силно завъртане на врата. Появата на миелопатия, пареза и дори гръбначен исхемичен инсулт, са напълно реална опасност, съпроводена с пареза, мускулна атрофия и тазово-резервоарни смущения.

СКЕНАР терапията (електроимпулсна стимулация на принципа на акупунктура) е най-подходящото решенеие при установена цервикална дискова херния. Процедурите трябва да започнат възможно най-скоро след поява на първит симптоми. Терапевтите от холистичен център “Холимед“ постигат огромен успех в лечението и преодоляване на опасността от този тип заболяване.