fbpx
Понеделник - Петък 08:00 - 20:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

Адрес: гр. Хасково

ул. „Македония“ 16 вх. Б ет.1

Последвай ни
ᐉ ⚕️ Защо е толкова необходима рехабилитацията при полиомиелит? — Холимед
fade
5382
post-template-default,single,single-post,postid-5382,single-format-standard,cookies-not-set,mkd-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.1,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,elementor-default
Холимед  >  Полезно   >  Защо е толкова необходима рехабилитацията при полиомиелит?

Защо е толкова необходима рехабилитацията при полиомиелит?

дцп рехабилитацияДетската церебрална парализа е нелечимо, вродено или придобито състояние. Макар да не подлежи на пълно излекуване, заболяването може да претърпи значително подобрение с правилно планирана и проведена рехабилитация. Тъй като у нас липсва добре организирана в болничните заведения терапевтична програма, все повече родите се насочват към частните центрове за провеждане на ДЦП рехабилитация.

Какво трябва да бъде направено?

Церебралната парализа е най-често срещаното физическо увреждане в детската възраст. Синдромът на двигателното увреждане е задължителен за диагностицирането, но могат да се появят и широк спектър от неврологични дефицити.

Професионалистите в детските рехабилитационни центрове се сблъскват с разнообразие от проблеми у детето и неговото семейството – физически, психологически, комуникативни и социални. Това подсказва, че е необходим мултидисциплинарен подход в избора на метод за лечение.

Международната класификация на функционалните заболявания предлага рамка за управление на екипа, заел се с лечението на деца с ДЦП. Въз основа на тази концепция, е описан моделът на детската рехабилитация. Този инструмент може да се използва за системна оценка на нуждите на децата и родителите, както и за цялостното разработване и оценка на целите на рехабилитацията на ниво дейности.

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯКАНДИДАТСТВАЙ

При децата с въпросното заболяване се наблюдават три основни вида двигателни нарушения: спастична; атаксична и дискинетична пареза. При най-често срещаното разстройство, спастичната пареза са описани много различни нарушения в мускулната функция.

Спастичността е само един от компонентите на спастичната пареза. Разглеждат се клиничните последици от тези различия. При децата с изразена подвижност, ходенето е свързано с функционалната прогноза на амбулацията в зряла възраст. Представена е класификация на моделите на ходене, която може да се използва като рамка за различни програми за лечение.

Защо терапевтичната програма е толкова важна?

ДЦП е заболяване, обхващащо група не-прогресиращи моторни увреждания, които с времето биха могли да влошат драстично качеството на живот на малките пациенти и техните семейства. Състоянието възниква в резултат на лезии и аномалии в недоразвития мозък.

Макар двигателното разстройство да е най-стряскащият симптом, много други педиатрични и неврологични увреждания се свързват с ДЦП, когато липсва навреме и правилно проведена рехабилитация. Касае се дори за застрашено оцеляване на индивида, вследствие на проблеми с храненето, констипация, припадъци, зрителни и слухови нарушения, умствена изостаналост, говорни увреждания, дислексия, невербално умствено увреждане и поведенчески аномалии.

Моделът на рехабилитация трябва да включва не само детето, с вродена или придобита форма на заболяването, но и неговото семейство. Тъй като децата с ДЦП се чувстват най-спокойни в семейна среда, всеки престой в болнично или рехабилитационно заведение трябва да става с участието на поне един от родителите.

Кои са възможните начини за подобряване на състоянието?

Рехабилитацията при детската церебрална парализа включва комплекс от терапии, проведени с участието на група специалисти – детски психолог, невролог, специалист по двигателни умения, а понякога и на логопед. Работата в екип е изключително важна. Нужно е всеки вид въздействие от страна на един специалист да се съгласува с останалите членове на екипа.

Лечението с електроимпулси дава много добри резултати по отношение на моториката на малките пациенти, тъй като благоприятства проводимостта на нервните импулси. Различните видове мануална терапия също носят значително подобрение в контролирането на движението и другите физиологични процеси. Рехабилитационният процес не е с фиксирани срокове. Рехабилитацията често продължава през целия живот на индивида.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС 0877 346 446
БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ