Темите, които покриваме по време на уебинара:

 • Какви са причините и най-големите рискови фактори за остеопороза
 • Каква диагностика е необходима за поставянето на диагнозата?
 • Какво лечение може да се проведе – медикаментозно, немедикаментозно, двигателна терапия и хранителна терапия?
 • Какви медикаменти, хранителни добавки, хранителен режим е подходящ?
 • Какво можете да направите сами, ако имате или искате да предотвратите остеопороза?
 • Ние също така ще обясним защо липсата на упражнения може да доведе до остеопороза
Остеопороза – лечение, превенция и хранителна терапия

Остеопороза – лечение, превенция и хранителна терапия

Posted by Център за холистична медицина Холимед – Хасково on Wednesday, March 10, 2021

Водещи: Невротерапевт биофийдбек Румяна Николова​ и д-р Мария Дамянова

Продължителност: 1 час

Какво всъщност е Остеопорозата

Името произлиза от гръцкото „osteo“ за кост и „poros“ за пората, дупката – в превод това означава „рехава кост“. Сега всички знаят, че тялото ни се държи от костите или скелета, докато мускулите са отговорни за движението. Костите, мускулите, ставите и сухожилията играят заедно. И както можем да се движим само в ограничена степен със слаби мускули, т.е. малко сила, слабата кост предлага малка подкрепа.

И костите, и мускулите са жива тъкан и се променят в зависимост от възрастта, а също и в зависимост от напрежението (тренировка, стрес). Ако костната субстанция намалява твърде много с увеличаване на възрастта, рискът от костна фрактура се увеличава. До известна степен това е нормално – възрастните хора обикновено са не само по-слаби по отношение на мускулната сила, те имат и по-слаб скелет.

Но ако разграждането намалее твърде много с възрастта, има непропорционална загуба на костна маса и по този начин увреждане на структурата, тогава рискът се увеличава, че задържането вече не е достатъчно, костите вече не могат да понасят тежестта на нашето тяло и се чупят.

Фрактурите, свързани с остеопорозата, засягат повече жени, отколкото рак на гърдата, инсулт и инфаркт, взети заедно. И: остеопорозата често остава неоткрита за дълго време.

Болестта е подценена. Много засегнати хора казват, че можете да живеете с остеопороза без големи проблеми, ако се придържате към определени правила и активно предприемате действия срещу нея. В терапията това е преструктуриране на начина на живот, а в превенцията е информация и знания за какво става въпрос и как може да се действа превантивно. Далеч по-малко хора биха могли да бъдат засегнати, ако са се информирали по-рано и са предприели подходящи контрамерки.

За кого е подходящ уебинара:

 • За всички, които се интересуват от превенция на заболяването
 • Жени в менопауза и жени с ранна менопауза (< 45 години)
 • Мъже и жени след 40 годишна възраст
 • Всички пациенти със заболявания на обмяната, хиперфункция на щитовидна жлеза, гастроинтестинални заболявания, бъбречна недостатъчност, Диабет, Анемия, Мултиплен миелом
 • Мъже с ниски нива на Тестостерон
 • Жени с ниски нива на Естроген, отстранени яйчници, онкологични заболявания, преди или след химиотерапия
 • Пацинти, които приемат следните медикаменти – Кортизон, Преднизолон, Дексаметазон, Хепарин, Маркумар, Транкиланции, Психотропни медикаменти (за депресия, Епилепсия и др.)
 • Фамилна обремененост с опорнодвигателни заболявания или чести счупвания при роднини
 • Чести счупвания на кости или счупвания на кост след 50 годишнина
 • Инвалидност – в инвалидна количка или на легло

Най-чести симптоми при остеопороза

 • болки в гърба като основен симптом на остеопоротични фрактури на гръбначен прешлен
 • намаляване на размера на прешлена поради синтероване (свиване) на гръбначните прешлени
 • кифоза / сколиоза на гръбначния стълб
 • фрактури на шийката на бедрената кост или на ръката

Най-чести рискови фактори за остеопороза

 • особено диета с ниско съдържание на калций
 • ранна менопауза
 • стрес
 • други системни костни заболявания

Информация за участниците в уебинара

Информация относно Румяна Николова:

Румяна Николова е главен невротерапевт и консултант в център по холистична медицина Холимед с над 15г опит в лечението чрез биофиидбек терапия.

Информация за център по холистична медицина Холимед:

Ние работим с хора, които изпитват силна болка причинена от заболявания на гръбначния стълб – дискови хернии, ошипяване, гръбначно изкривяване, протрузии, които искат да се избавят от зависимостта и ограниченията на болката, желаят да получат бързо и ефективно лечение без медикаменти, което да ги спаси от операция и да им даде възможност да се върнат към своята работа/ бизнес и да живеят пълноценно.

Това, което ни отличава от останалите възстановителни центрове е, че ние работим с уникална и иновативна система за възстановяване и следваме комплексен подход за възстановяване на здравето, които дават резултат още след първа процедура.

Нашият основен фокус е постигането на бързи и трайни резултати за нашите пациенти.

Благодарение на това нашите пациенти се избавят от болката почти веднага, не им се налага да излизат от строя, лекуват се без медикаменти и не се налага да се оперират, поради което нямат странични ефекти от лечението, нито страха и трудното възстановяване след операция, бизнесът им не страда, а качеството на живот им се подобрява многократно.

Центърът по холистична медицина Холимед е единствен по рода си в региона на град Хасково. Със своето създаване преди повече от 10 години той дава възможност на хиляди хронично болни и хора с вродени заболявания от областта да получат най-добрата терапия, съобразена изцяло с техните индивидуални нужди спрямо вида и степента на здравословния им проблем.

Това лечебно заведение е предпочитано място, преди всичко заради факта, че в него се прилага холистичният подход при разглеждане на различните физиологични проблеми. Виждайки индивида като съвкупност от физика, психика, дух и емоционалност, специалистите в центъра са способни да решават изключително тежки здравословни проблеми, откривайки първопричината за тяхната поява… https://holimed.bg/about/

Първичния преглед е безплатен.
Първо се прави преглед. Разглежда се мед. документация и тогава се преценява лечебния план. Обадете се на тел. 0877346446 и уточнете състоянието си с наш консултант.

Сайт: https://holimed.bg/

Безплатна консултация: https://holimed.bg/bezplatna-konsultacia/

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/holimed.haskovo

E-mail: office@holimed.bg

Телефон: +359 877 346 446

Информация относно д-р Дамянова:

д-р Мария Дамянова – сертифициран специалист по Хранителна терапия при ракови заболявания, Комплементарна онкология, Интегративна медицина, Mind-Body-Medicine (Медицина на духа и тялото).

Д-р Мария Дамянова е родена в София, България. Завършила е „Медицина“ през 2013 г. в Мартин-Лутер-Университет Халле, Германия. Тя е лекар с дългогодишен опит в областта на онкологията и хематологията, сертифициран специалист по Хранителна терапия при злокачествени туморни заболявания, Интегративно лечебно хранене, Комплементарна онкология и Mind-Body-Medicine (Медицина на духа и тялото). Има научна дисертация на тема “Мултиплен миелом – видове терапия и преживяемост. Анализ на 258 пациента”.

‘‘След многобройни курсове в областта на онкологията, храненето, интегративната онкология и комплементарна медицина, както и лични клинични наблюдения, съм убедена, че храненето допринася за подобряване качеството на живот, предпазва и лекува от заболявания, подобрява менталната функция и подобрява настроението. Храненето ни сближава и обединява, и без него не можем да живеем. Хранителната терапия може да бъде ползвана както в превантивен аспект, така и по време на и след активно (туморно) заболяване.‘‘

Ако желаете индивидуален Хранителен режим съобразен с Вашето актуално здравословно състояние, моля пишете ми, за да запишете час.

@ mariya.damyanova@gmail.com
ФБ: Храна за по-добър живот с Д-р Дамянова

ФБ група: Хранителна терапия при ракови заболявания. Kомплементарна онкология 

Web: https://www.drdamyanova.com/