fbpx
Понеделник - Петък 08:00 - 20:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

Адрес: гр. Хасково

ул. „Македония“ 16 вх. Б ет.1

Последвай ни
ᐉ ⚕️ 3 ефективни холистични метода за лечение на дископатия във всичките й етапи — Холимед
fade
5488
post-template-default,single,single-post,postid-5488,single-format-standard,cookies-not-set,mkd-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.1,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,elementor-default
Холимед  >  Полезно   >  3 ефективни холистични метода за лечение на дископатия във всичките й етапи

3 ефективни холистични метода за лечение на дископатия във всичките й етапи

дискова херния лечениеДисковата херния е диагноза, засягаща интервертебралните дискове, поддържащи опорната и двигателна функция на гръбначните прешлени. Проявява се чрез издуване, пролабиране и разкъсване на колагеново-хрущялната фиброзна обвивка (anulus fibrosus) в точно този ход на прогресия. Най-усложнена фаза на увреждането е секвестрацията на участъци от anulus fibrosus и мекото протеогликанно ядро с високо съдържание на вода, наречено nucleus pulposus.

Целта на конвенционалното за дискова херния лечение е не само облекчаване на острите ограничаващи симптоми, но и възвръщане на мигриралата желеобразна консистенция в рамките на овалният дисков пръстен. Отговорна стъпка ли е замяната им с холистична терапия? Отговорът изисква леки разяснения относно етиологията и проявленията на заболяването.

Дисковата херния и холистичната медицина

Пълната липса на симптоматика, или лекото изтръпване и мравучкане в началото се трансформира в много по-сериозни оплаквания при притискане на гръбначномозъчни нерви. Най-характерният симптом е остра режеща болка, локализирана или ирадиираща по протежение на крайниците. Тя е придружена от понижена сензитивност, уринарна инконтиненция, рефлекторни смущения, както и мускулна слабост и атрофия, прогресиращи в плегии – пареза на крайници. Всеки от тях може да се развие до сериозно ограничаваща пълноценният живот фаза.

Мануалната терапия е лечебна масажна практика, подходяща за всеки тип гръбначна малформация. Освен дискова херния. И въпреки че някои специалисти отчитат положителното й влияние върху бомбирал диск или протрузия, в напредналите фази тя може да причини трайни увреждания. Това е единственият от множеството холистични методи, чието приложение е противопоказно. Кои са алтернативните неинвазивни практики, които въздействат ефективно върху увреденият интервертебрален диск?

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯКАНДИДАТСТВАЙ

1. Електроимпулсна терапия

Тактилното внасяне на електромагнитни вълни през определени рецептори по кожата повлияват прекрасно мускулното и невронно изграждане. Мускулната стимулация е свързана с подобряване на кръвообращението и лимфната течност, на метаболитните клетъчни процеси, както и с възпроизводство на здрава съединителна тъкан. Електромагнитното излъчване се разпознава от тялото като физиологични невронни импулси, и процесът протича напълно неинвазивно и безопасно, укрепвайки поддържащите междупрешленните дискове мускули.

2. Боуен техника

Боуен се различава от класически масаж и е трудно сравним с останалите видове лечебни холистични масажи. Тази кинезитерапевтична практика се различава с особено значима характеристика: ролята на терапевтът е силно ограничена. Множеството тактилни докосвания тук са заменени от малко на брой, но въздействащи докосвания на точно определени точки върху тялото. Те са леки, задължително безболезнени и създават условия за самовъзстановяване на телесните структури на всички нива, започвайки от клетъчното изграждане.

Боуен движението не достига до костите и ставите и тази особеност също го отличава от останалите холистични масажи. То обаче притежава способността да възстановява костно-ставният апарат и мускулите само чрез специфичните нежни докосвания. Херниацията се повлиява прекрасно от терапията, заради активното  производство на колаген, който е основният структурен материал на междупрешленните дискове.

Техниката засяга подкожните фасциални структури, като чрез тях повлиява парасимпатиковият дял от нервната система и активизира нонцицепторите във фасциите. Това означава релаксация и мигновено разпознаване на патологични агенти. Само чрез фин повърхностен натиск се засилва кръвообращението, лимфният поток, активизира се вегетативната нервна система, възстановяват се мускулни и тъканни структури.

Боуен палпацията е сравнима с подаден сигнал към мозъчната кора. След задаването на такъв сигнал терапевтът определя кратка пауза, през която се изчаква телесен отговор. В тези минути се активизират самовъзстановителните лечебни сили. Особено важно условие е терапията да не се комбинира с други масажни или физиотерапевтични методики в периодът на извършване на сеансите, тъй като те игнорират ефекта й.

3. Озонотерапия

Медицинският озон, произведен от чист кислород, обработен с високочестотна електроенергия, е почит панацея за болестотворните процеси в целият организъм, както и ефективна козметична процедура. Приложението му обикновено представлява инжектиране на разтворен във физикална или кръвна плазма озон.

Озон-кислородна смес, инжектирана  в интервертебралният диск, оказва осезаемо въздействие в ситуации на пролапс, протрузия и екструзия. На първо място, разтворът е с антиоксидантно, антибактериално и противовъзпалително действие, засилва кръвообращението и лимфният поток. Стерилизирането на паравертебралната флора е придружено с засилване на микроваскуларизацията. Стабилният приток на кръв и кислород е добро условие за подобряване на клетъчният метаболизъм. Така озонотерапията ограничава херниацията и дори стимулира прибирането на диска в нормалните му размери.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС 0877 346 446
БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ