дискова херния лечениеДисковата херния е диагноза, засягаща интервертебралните дискове, поддържащи опорната и двигателна функция на гръбначните прешлени. Проявява се чрез издуване, пролабиране и разкъсване на колагеново-хрущялната фиброзна обвивка (anulus fibrosus) в точно този ход на прогресия. Най-усложнена фаза на увреждането е секвестрацията на участъци от anulus fibrosus и мекото протеогликанно ядро с високо съдържание на вода, наречено nucleus pulposus.

Целта на конвенционалното за дискова херния лечение е не само облекчаване на острите ограничаващи симптоми, но и възвръщане на мигриралата желеобразна консистенция в рамките на овалният дисков пръстен. Отговорна стъпка ли е замяната им с холистична терапия? Отговорът изисква леки разяснения относно етиологията и проявленията на заболяването.

Дисковата херния и холистичната медицина

Пълната липса на симптоматика, или лекото изтръпване и мравучкане в началото се трансформира в много по-сериозни оплаквания при притискане на гръбначномозъчни нерви. Най-характерният симптом е остра режеща болка, локализирана или ирадиираща по протежение на крайниците. Тя е придружена от понижена сензитивност, уринарна инконтиненция, рефлекторни смущения, както и мускулна слабост и атрофия, прогресиращи в плегии – пареза на крайници. Всеки от тях може да се развие до сериозно ограничаваща пълноценният живот фаза.

Мануалната терапия е лечебна масажна практика, подходяща за всеки тип гръбначна малформация. Освен дискова херния. И въпреки че някои специалисти отчитат положителното й влияние върху бомбирал диск или протрузия, в напредналите фази тя може да причини трайни увреждания. Това е единственият от множеството холистични методи, чието приложение е противопоказно. Кои са алтернативните неинвазивни практики, които въздействат ефективно върху увреденият интервертебрален диск?

1. Електроимпулсна терапия

Тактилното внасяне на електромагнитни вълни през определени рецептори по кожата повлияват прекрасно мускулното и невронно изграждане. Мускулната стимулация е свързана с подобряване на кръвообращението и лимфната течност, на метаболитните клетъчни процеси, както и с възпроизводство на здрава съединителна тъкан. Електромагнитното излъчване се разпознава от тялото като физиологични невронни импулси, и процесът протича напълно неинвазивно и безопасно, укрепвайки поддържащите междупрешленните дискове мускули.

2. Боуен техника

Боуен се различава от класически масаж и е трудно сравним с останалите видове лечебни холистични масажи. Тази кинезитерапевтична практика се различава с особено значима характеристика: ролята на терапевтът е силно ограничена. Множеството тактилни докосвания тук са заменени от малко на брой, но въздействащи докосвания на точно определени точки върху тялото. Те са леки, задължително безболезнени и създават условия за самовъзстановяване на телесните структури на всички нива, започвайки от клетъчното изграждане.

Боуен движението не достига до костите и ставите и тази особеност също го отличава от останалите холистични масажи. То обаче притежава способността да възстановява костно-ставният апарат и мускулите само чрез специфичните нежни докосвания. Херниацията се повлиява прекрасно от терапията, заради активното  производство на колаген, който е основният структурен материал на междупрешленните дискове.

Техниката засяга подкожните фасциални структури, като чрез тях повлиява парасимпатиковият дял от нервната система и активизира нонцицепторите във фасциите. Това означава релаксация и мигновено разпознаване на патологични агенти. Само чрез фин повърхностен натиск се засилва кръвообращението, лимфният поток, активизира се вегетативната нервна система, възстановяват се мускулни и тъканни структури.

Боуен палпацията е сравнима с подаден сигнал към мозъчната кора. След задаването на такъв сигнал терапевтът определя кратка пауза, през която се изчаква телесен отговор. В тези минути се активизират самовъзстановителните лечебни сили. Особено важно условие е терапията да не се комбинира с други масажни или физиотерапевтични методики в периодът на извършване на сеансите, тъй като те игнорират ефекта й.

3. Озонотерапия

Медицинският озон, произведен от чист кислород, обработен с високочестотна електроенергия, е почит панацея за болестотворните процеси в целият организъм, както и ефективна козметична процедура. Приложението му обикновено представлява инжектиране на разтворен във физикална или кръвна плазма озон.

Озон-кислородна смес, инжектирана  в интервертебралният диск, оказва осезаемо въздействие в ситуации на пролапс, протрузия и екструзия. На първо място, разтворът е с антиоксидантно, антибактериално и противовъзпалително действие, засилва кръвообращението и лимфният поток. Стерилизирането на паравертебралната флора е придружено с засилване на микроваскуларизацията. Стабилният приток на кръв и кислород е добро условие за подобряване на клетъчният метаболизъм. Така озонотерапията ограничава херниацията и дори стимулира прибирането на диска в нормалните му размери.