дискова херния на врата лечениеИзпитвайки силна и продължителна болка в областта на врата или горната част на гърба, каквато не сте изпитвали до момента, е възможно да се окаже, че имате хернирал шиен диск. Това определено ще ви накара да потърсите адекватно спрямо вида и степента на своята дискова херния на врата лечение, но кое е то?

За да изберете подходящия терапевтичен подход, отговарящ на индивидуалното ви състояние, е нужно да се запознаете с това дегенеративно увреждане, ако не в детайли, то поне повърхностно. Тук ще ви предложим три важни факта за дисковата болест и възможните лечебни методики, когато тя е обхванала горния сегмент на гръбнака.

1. Какво е устройството на гръбначния стълб и как може да бъде увреден?

Гръбначният ви стълб е съставен от кости, наречени прешлени. Те са конструкцията, която ви държи в изправено положение, но също така имат задачата да обграждат и предпазват гръбначния стълб, който прилича на тръба, в средата на която преминава течност. Тази тръба се простира от мозъка до таза.

Между прешлените има порести подложки, наречени дискове. Те изпълняват ролята на амортисьори при обичайните движения, включително скачане и бягане. За жалост, дисковете подлежат на износване, също както автомобилните амортисьори. Гръбнакът има три основни сегмента – шиен, торакален и лумбален. Когато някой от дисковете в даден сегмент хернира, се намалява подвижността в засегнатата област, а болката е постоянно съпътстващо състояние.

2. Какво представлява херниралият диск?

Междупрешленните дискове са съставени от фиброзен хрущял и съдържат в средата си гелоподобно вещество. Когато външната обвивка на диска се разкъса или пропука, гелът се разтича навън. В този случай се казва, че дискът е хернирал или роптурирал. Състоянието наподобява поничка, чийто пълнеж е излязъл извън тестеното кръгче.

Причините за появата на дискова херния на врата, нуждаеща се от навременно лечение могат да бъдат няколко: възрастови изменения, поради загуба на колаген; фамилна обремененост; травма. Херниралият шиен диск е основна причина за болките във врата. В случай че дискът притиска корен на нерв, симптомите включват изтръпване и слабост в областта на шията, раменете и ръцете.

3. Кои са възможните методи на лечение

Когато говорим за дискова херния, е важно да се знае, че това не е временно състояние, което ще отшуми от само себе си. То се нуждае от адекватно лечение, а за да бъде лечението адекватно, е важно да се съобрази каква е степента на увреждане в момента. Преди да се стигне до оперативна намеса като крайна мярка, могат да се приложат други лечебни програми.

При леки, начални форми на шийна дискова херния, лечението може да се състои единствено в почивка. Редно е да се избягва физическото натоварване, но залежаването за повече от два дни не е препоръчително. Движението помага на ставите и мускулите да укрепнат. Медикаментозното лечение на дискова херния на врата е краткосрочна опция.

Могат да се приемат противовъзпалителни медикаменти като Ибупрофен и Напроксен, с цел овладяване на болката и намаляване на отока, но за не повече от 10 дни. Дългосрочният прием на нестероидни противовъзпалителни повишава риска от сърдечни проблеми и кървене. Опиатите и мускулните релаксанти са също временно решение. Приемат се единствено по препоръка на лекар.

Физиотерапията е най-доброто средство за лечение на дискова херния, независимо дали става въпрос за врата или за кръста. Физиотерапевтичните програми включват различни методи на въздействие – от разтягащи упражнения до аеробна гимнастика и работа със специални тренажори. Масажите, ултразвуковата терапия и електроимпулсната стимулация до момента показват най-добри резултати по отношение възстановяването на хернирал шиен диск.