алтернативно лечение на сколиозаМного хора с гръбначно изкривяване си задават въпроса възможно ли е алтернативно лечение на сколиоза и би ли могло то да се превърне в удачна алтернатива на оперативната корекция? Сколиозата засяга не само подрастващи, но и възрастни, които постоянно търсят нови решения за подобряване на своето състояние. За щастие има нетрадиционни методики, които да намалят болката, да увеличат функционалността и да подобрят стойката.

Какво представлява състоянието?

Сколиозата е абнормално изкривяване на гръбнака. Човешкият гръбначен стълб е вътрешно проектиран с три извивки, образувайки “S” форма, погледнат отстрани. Индивид със сколиоза ще има странична крива, по-голяма от 10 градуса, което често води до “S” или “C” формиране на стойката от предната или задната част на тялото.

Докато странично погледнато тази крива не е задължително да се забелязва с просто око, то при много хора се срещат забележимо неравномерни рамене, талия и ханш, издуване на част от ребрата, а понякога се среща изпъкналост в долната част на гърба от страната на изкривяването.

Повечето случаи на сколиоза са “идиопатични”, което означава, че за появата им няма известна причина. Има няколко вида сколиози, наблюдавани при възрастни, включващи:

  • Идиопатична – най-често срещаният вид. Причините за състоянието са неизвестни;
  • Вродена: Аномалията в скелета е присъствала при раждането. Тези случаи са редки и обикновено се диагностицират в детска възраст;
  • Паралитична: Възниква обикновено в резултат на нараняване на гръбначния мозък. Паралитичната сколиоза е индикация, че мускулите около гръбнака не работят;
  • Миопатична деформация: Подобно на паралитичната, миопатичната сколиоза е знак, че мускулите не работят правилно. Това може да доведе до атипични извивки в гръбначния стълб, причинени от състояния като мускулна дистрофия, церебрална парализа или полиомиелит;
  • Вторична: Други гръбначни състояния, които засягат прешлените, като дегенерация, остеопороза и остеомалация, могат да причинят сколиоза, поради което тя се нарича „вторична”. Спиналната хирургия също може да доведе до дисбаланс в гръбначния стълб, което ще доведе до поставяне на такава диагноза.

Хиропрактично лечение – начин за подобряване качеството на живот

Сколиозата, макар и да не подлежи на пълно лечение, се повлиява много добре от мануална терапия. Някои хиропрактически корекции и терапии, както и носенето на поддържащ корсет, могат да помогнат за намаляване на болката, предотвратяване на по-нататъшната деградация и повишаване на качеството на живот.

Според водещи хиропрактици, подобно на всички други методи на лечение, освен коригиращият корсет, предписан на подрастващите, хиропрактиката не коригира, не лекува и не прави сколиозата обратимо състояние. Хиропрактическите корекции и терапии обаче помагат за подобряване на формата (следователно и на функцията) и стимулиране на мобилността в ставите.

Тези подобрения биха могли да намалят болката, да увеличат комфорта и да подобрят стойката на болните. Хиропрактиците могат също така да адресират други симптоми и проблеми, които пациентът евентуално изпитва, както и да помогнат да се предотврати по-нататъшното деформиране на гръбначния стълб.

Много пациенти със сколиоза са се борили с дискомфорта през целия си живот – физически и емоционално. Повечето хора се диагностицират през трудните тийнейджърски години на индивида и са били принудени  да носят обемисти, неудобни и забелязващи се корсети през този формиращ период.

Някои пациенти носят този дискомфорт и несигурност със себе си и в зряла възраст, така че леките и още повече значителните подобрения в стойката могат да помогнат на пациента да се чувства по-малко комплексиран и по-самоуверен относно цялостния си външния си вид. Хиропракторът е желан член от поддържащия екип на пациента. Като специалист по мускулно-скелетната система, той може да предложи безценни съвети и опции за лечение.