остеопороза на гръбначния стълбОстеопорозата е прогресивно изтъняване на костната плътност, което протича в продължение на години. Началните етапи са асимптоматични и с нищо не подсказват, че балансът във формирането на костно вещество е нарушен. Костите ни всъщност са тъкан. Те обновяват състава си постоянно. Всяка от тях е структура от твърда маса (остеони) и желеобразна материя, позната като костен мозък, и запълваща кухите пространства на  плътните кости.

Съставът на костта е основно от мазнини, калциеви соли, вода, белтъци и много важният колаген. Вярването, че намалената й плътност се дължи на липса на калций, магнезий или витамини, не е мит. Всъщност, това е само една от причините за остеопороза на гръбначния стълб, бедрените и лъчеви кости. Тя представлява прекалено скоростно разграждане (резорбция) на тъкан, която не се замества с достатъчно ново вещество. Костната загуба винаги води до значителни промени в тялото ни.

Изменения в гръбначните прешлени

Заболяването се концентрира най-често в гръбначната зона. То предизвиква промяна във формата на прешлените, които след продължителна загуба на вещество, намаляват и размерите си. Тъканта става подчертано лека и порьозна, а продължителната загуба на костно вещество може да я трансформира в почти мека материя.

Последиците често са образуване на т.нар. “смачкване“ на прешленни тела. То не засяга само единични структури, тъй като намалената плътност се отразява еднакво върху цялата гръбначна маса. Сплескването е болезнено преструктуриране, което е в състояние оптически, а и органически да скъси дължината на гръбнака. Този процес обикновено е последван и от промяна в стойката – смачканите прешлени не само открадват сантиметри от ръста, но и “извайват” характерна за заболяването гърбица.

Друг резултат на остеопорозата е изкривяване на стойката. Сколиотични деформации се наблюдават много често при пациентите с такава диагноза, а съчетанието със “заоблен гръб”(кифоза) води епизодични остри болки в гърба и кръста, изтръпване на крайниците, проблеми със зъбите (пародонтоза), чувство на изтощеност и дори сърцебиене. Основен белег на бедната костна тъкан обаче е чупливостта на костите – най-сериозният проблем при тази болест.

Счупвания и фрактури

Често пъти, първият симптом при остеопороза на гръбнака си остава фрактурата. Бедата на безсимптомното заболяване е именно, че в неочакван момент то се проявява с опасното дори за живота, пукване или счупване на прешлен. Тези травми са с още по-негативно влияние, когато са позиционирани по протежението на гръбнака.

Тогава те могат да повлияят върху функциите на белите дробове, сърцето и отделителната система, както и да засегнат нервни окончания и кръвоносни съдове, причинявайки парализи и парези. Остеопорозно прешленно тяло може да се увреди от съвсем лек удар или дори при по-силна кашлица, ако диагнозата е в напреднал стадий или пациентите са възрастни. За съжаление, в редки случаи и в по-напреднала възраст, такава фрактура понякога може да причини и смърт.

Причини и превенция

Начините за предпазване от болестта на чупливите кости, е следене на здравословният статус и постигане на максимална костна плътност във възрастта на изграждането й. Остеопорозата невинаги е възрастов проблем. Понякога тя се развива при съвсем млади хора в юношеска възраст, или е причинена от органично заболяване, продължителен прием на медикаменти, злоупотреба с алкохол, тютюн и тежки субстанции.

Предотвратяването, както и спирането на това заболяване е възможно чрез ежедневна двигателна активност и хранителен режим. Освен лечебната гимнастика, която ще ви бъде предписана, ходенето пеш също е ефективен начин за изглаждане на плътни и здрави кости. Добре е то да бъде съчетано със слънчеви бани, които спомагат да синтезиране на изключително важният витамин Д. Храненето включва растителни продукти, заедно със задължителните млечни произведения или отделен прием на калций.