артроза на гръбначния стълб лечениеАртрозата е прогресивна дегенерация на ставните хрущяли, а при развитие в структурата на гръбначният стълб – на изграждащите го прешлени. Заболяването е изключително коварно и неприятно, тъй като поразява не само костната материя, но и околните ставни връзки, сухожилия, мускули и съединителна тъкан. То е чест “гост“ на гръбнака, където се разпространява върху съседни прешлени и прилежащите междупрешленни дискове, стави, мускули и тъканни връзки (лигаменти).

Артроза на гръбначни прешлени

Прешлените са с различен размер във всеки гръбначен отдел, но структурата им е еднаква. Те имат странични, ставни и бодлести израстъци и дъга, оформяща малък отвор в корпуса, който е част от гръбначномозъчният канал, разположен по продължение на целият гръбнак. Защо е толкова важно да открием най-ефективното за артроза на гръбначния стълб лечение?  Колкото повече се разрушава и изтънява костното вещество, на толкова повече тежест са подложени връзките, мускулите и дисковете.

Прекаленото им натоварване предизвиква незабавен неблагоприятен отговор на тялото. За да балансира натоварването върху междупрешленните структури, то натрупва върху прешлена допълнителни сантиметри костно вещество. Така формата и позицията на най-важната кост на гръбнака се променят, подвижността й намалява, а гръбначномозъчните нерви е подложен на компресия. В допълнение – опасността от пробиване и херния на междупрешленен диск се увеличава неколкократно.

Не лекувайте безобидните симптоми – потърсете източника им

Леката скованост, болка, изтръпването или неприятните усещания в гръбнака или крайниците може да са симптом на много заболявания. Присъствието им не бива да се пренебрегва, защото началният етап на лумбалната артроза започва почти без никакви усещания, преди движенията да започнат да предизвикват симптоми. Типично за състоянието в по-напредналата му фаза е облекчение на болката след раздвижване.

Болката може да се разпростре в отделни зони от цялото тяло, тъй като разрушаването на прешлени се появява и в трите гръбначни отдела. Тя обаче, както сковаността, трудната подвижност, замайването, мравучкането и мускулната слабост, са симптоми на гръбначната компресия, която е резултат от няколко причинителя. Затова, консултацията с невролог и изследването на кръвна проба, магнитно-резонансна томография и рентгенова снимка, ще дадат най-точен отговор на въпроса.

Между противовъзпалителните медикаменти и физиотерапията

Артрозата проявява неприятните си симптоми при вече образувани остеофити и притиснати нерви, артерии, мускули и тъкани. Болката и сковаността трябва да се повлияят, затова се предписват нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, кортизон, инжектиране на кортикостероиди, приемане на хранителни добавки със специални вещества, стимулиращи изграждане на костно вещество. Прероралните лекарства от този тип (освен фитопродуктите ) обаче са с редица сериозни противопоказания и приемането им е възможно за кратък период.

Затова, към тях почти винаги се препоръчва и повече почивка на засегнатата зона, съчетана с индивидуално изготвена лечебна гимнастика, нагревки, масажи и дори коригиращи механични шини и обувки. Физиотерапията, както и умереното движение, имат доказан ефект за подобряване на общото състояние. В повечето случаи пациентите запазват нормална двигателна активност и избягват хирургична намеса. Това е и основната цел на консервативната терапия.

Холистична терапия

Медицински център “Холимед“ разполага с уютна обстановка за рехабилитация и почти пълно излекуване на неприятната болест. Терапевтите прилагат по-модерни варианти на древната акупунктура, акупресура, лазерна терапия и лечебни масажи, които въздействат върху разрастването на костната тъкан в гръбнака. Като особено ефективни са се доказали електроимпулсовата СКЕНАР терапия, рефлексотерапията и биофийдбек апаратът.

Тяхната мощна лечебна сила се състои в тяхната неинвазивност и във факта, че повлияват не само конкретна зона, но и мускулната здравина, кръвовобращението и общият жизнен тонус. Според нас, болестта на един участък е болест за цялото тяло, затова чрез подобряване на всички органични системи постигаме почти напълно възстановяване. Терапевтите тук ще изготвят също и най-подходящият хранителен режим и упражнения за състоянието ви.