Ако обмисляте да проведете терапевтичен курс по програмата Biofeedback, със сигурност ще ви бъде важно преди това да чуете какво казват специалистите. Чрез този материал ще ви дадем възможност да чуете мнения на клинични специалисти и терапевти относно диагностичната и лечебна терапия Биофийдбек. Те са получени от лекари, които според мнозина са водещи специалисти в своята област, а това е достатъчно, за да се доверим на тяхното мнение.

Безспорни ползи за хора със синдром на хиперактивност и нарушена концентрация

биофийдбек мненияКатегорично положителни мнения относно Биофийдбек дават канадските лекари Майкъл и Линда Томпсън. Единият от тях е клиничен и училищен физиолог (Линда), а другият дипломирам психиатър от университета на Западен Онтарио (Майкъл). На въпроса, намират ли за успешен този подход при лечение на деца и възрастни, страдащи от дефицит на внимание и хиперактивност, те отговарят положително с пълна категоричност.

Според лекарите, електромиографията, Био и Неврофийдбек дават възможност на пациента да опознае от първо лице функцията на своя мозък. Наред с това е възможно индивидът да придобие специфични умения, с които да контролира определени процеси, и така да подобри представянето си в училище, на работното място и в социалния си живот.

Лекарите споделят, че докато са работили с деца и възрастни в клиничния си център, са установили, че стандартните терапии са само частично решение на проблема. Тъй като нарушената концентрация и прекомерната активност са доказано неврологичен проблем, за решаването му е нужно повече от медикаментозно лечение и различни поведенчески подходи. Много от симптомите се повлияват добре от няколко сеанса Биофийдбек.

Помага не само на здравето, но и на спортното представяне?

Болшинството мнения относно Биофийдбек терапията касаят преди всичко подобряване на здравословното състояние, включително емоционалното и психическо здраве на пациентите. Истината е, че автотренингът, какъвто е по начало този терапевтичен курс оказва огромно влияние и върху постиженията на професионалните спортисти.

Д-р. Виета И.Уилсън, специалист по спортна физиология и конкретно по EEG Brain mapping  поема физиотерапията на националния отбор на Италия по футбол, като част от подготвителната им програма за последното световно първенство. Нейното тайно оръжие се нарича „Mind Room”. Сеансите включват навлизане в медитативно състояние и визуализиране на перфектното спортно представяне.

Апаратурата следи мозъчната активност, така че впоследствие да се видят и анализират процесите, оказващи положително влияние. Интегрираното обучение дава на спортистите възможността да се възстановят чрез отпускане, да се концентрират по-добре, да намалят интерференцията на вътрешния диалог и да визуализират идеалното представяне на игрището. Целта е да се подобрят уменията както пои време на тренировките, така и в състезанията.

Принос за урогениталното, сексуалното и стомашночревното здраве

Едно от масово разпространените относно Биофийд мнения е, че терапията дава резултат единствено при емоционални състояния, вредни навици и поведенчески проблеми. Според някои лекари, биотренингът не може да повлияе работата на вътрешните органи, но това само показва пълно непознаване на методологията на алтернативната програма.

Според д-р Хауърд Глейзър, доцент от Weill College of Medicine в Университета Корнел в Ню Йорк терапията, проведена правилно има неограничени възможности при лечение на органите в коремната кухина. Неговата  професионална практика се фокусира върху повърхностната електромиография за диагностициране и лечение на долния урогенитален тракт, стомашно-чревния тракт и сексуалните болка и дисфункция.

Заедно с д-р Кати Тиско – физиотерапевт, доц. Глейзър провежда тази форма на Биофийдбек, с цел подобряването на сексуалната и храносмилателна функция на много мъже и жени. Повърхностната електромиография (SEMG) се използва за измерване на мускулната активност, при което сензорът на апарата действа като стетоскоп за изследване състоянието на тазовата мускулатура.

Клиничните изследвания на алтернативната терапия-автотренинг са твърде много, за да бъдат обхванати изцяло в един толкова кратък материал. На този лечебен метод тепърва широката медицинска общественост ще обръща повече внимание, защото резултатите, регистрирани до момента са наистина обнадеждаващи.