fbpx
Понеделник - Петък 08:00 - 20:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

Адрес: гр. Хасково

ул. „Македония“ 16 вх. Б ет.1

Последвай ни
ᐉ ⚕️ Рядко свързваните с шипове на гръбначния стълб симптоми — Холимед
fade
5633
post-template-default,single,single-post,postid-5633,single-format-standard,cookies-not-set,mkd-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.1,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,elementor-default
Холимед  >  Полезно   >  Рядко свързваните с шипове на гръбначния стълб симптоми

Рядко свързваните с шипове на гръбначния стълб симптоми

шипове на гръбначния стълб симптомиКостните образувания, известни още като остеофити, представляват отлагане на калциева маса в определени участъци от костно-скелетният апарат, където дадена кост е увредена/изтънена от заболяване или възрастови изменения. Остеофитът е компенсаторна костна тъкан, чиято поява и развитие цели да предпази органичните кости в дегенеративна фаза, от допълнително увреждане при движение.

Ставата и по-конкретно синовиалната ставна капсула, е участъкът, в който костните образувания се появяват най-често. Колене, бедра, пети, глезени, лакти, рамене, фалангалните зони на ръцете, китките са възможните участъци, в които възникват причини за уплътняване на костта.

Гръбначният стълб – най-голямата свързана костно-ставна структура в тялото, логично е основна локализация за остеофити. Наблюдаваните при шипове на гръбначния стълб симптоми включват редица оплаквания освен болка, която всъщност не е предизвикана от тях, а от меки тъкани и нервни окончания.

Процес на образуване и развитие 

Възникването на костни шипове се обуславя от травма, възпаление с артритен и артрозен произход, периостит (възпалена надкостна съединителна тъкан), дегенерация на костно-ставният апарат (остеопороза, остеоартрит и др.), хормонален дисбаланс, прекалени и системни физически натоварвания, туморни образувания и още няколко вида органични причини. Осификацията (изграждане на кост) се появява в два варианта: ендохондрална, разположена над и около хрущял, и интермембранна – спрямо мека тъкан. 

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯКАНДИДАТСТВАЙ

Така, извънорганичните нови кости се локализират както в краищата на кост – ставните капсули, така и в залавните точки между кости и меки тъкани. Съставът им съответно също се различава в отделните зони на тялото. Срещат се като плътна гъбеста материя с изглед на пчелна пита под разрез, хрущялна кост и класическо костно вещество. 

Появата им винаги уравновесява последиците от някакъв костно-ставен дефицит. Остеофитите обаче не се диагностицират лесно. Симптоматика най-често липсва, особено в началната фаза от развитието на тези образувания, така че присъствието им най-често се забелязва при случайна рентенография или във фаза на напреднало развитие. 

Интервертебралните шипове дават признаци за развитие с влиянието, което причиняват на околните гръбначни отдели, с болка или няколко симптома, които първоначално трудно се обвързват с извънорганичните костни структури. Понякога те се диференцират с просто око, а друг път остават напълно незабелязани, докато допълнителната деформация или компресия, която причинят, не разкрие съществуването им. Остеофитът е заоблена структура, която изглежда заострена, тъй като изпъкналата й част е най-забележима. Как да забележим тези изменения в пространството около гръбначните прешлени? 

Пренебрегваните симптоми на гръбначни шипове 

Шиповете се повявяват с цел да спрат разрушаването на костно вещество, но в същото време нарастването им правопропорционално ограничава  подвижността на тялото, независимо от скелетният сегмент, където  се локализират. В гръбната област те нанасят допълнителни дегенеративни процеси, свързани със структурата на интервертебралните дискове и гръбначномозъчният канал. 

Дискова херния, спинална стеноза, остеомиелит, остеоартроза, дегенерационната спондилоза и спондилоартроза, както и остеофитоза на прешлен са състоянията, които могат да съпътстват и едновременно да определят присъствието на шипове, тъй като задават ясни симптоми. Локализацията им е възможна във всеки гръбначен отдел, а симптомокомплексът се различава според тази локализация. 

Повечето симптоми на остеофитоза навеждат към мисълта за съвсем различни заболявания, преди да се установи първопричината за тях. Така болката е резлутат от компресията на нервни коренчета заради спинална стеноза, ръбеста остеофитоза в задната част на прешлени, а понякога и заради локално ставно или мекотъканно възпаление. 

Останалите симптоми включват скованост, мравучкане, “иглички” и изтръпване на крайниците, мускулна слабост и спазми, световъртеж, главоболие. Загубена гъвкавост на определен участък също е характерен признак, както и болезненост при движение. 

Най-изненадващи прояви на ошипяване са силните спазмолитични болки в жлъчната област и стомаха, които първоначално имитират остро заболяване на стомашно-чревният тракт, нарушение на чернодробната и жлъчна функция. Прерязваща болка в гръдната област и гърба е доста плашещ възможен симптом, а причината за нея понякога е недиагностицирана остеохондроза.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС 0877 346 446
БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ