Биофийдбек терапияТерминът биофийдбек терапия буди недоверие у редовия поданик на страната ни. Що за лечебна практика е това, след като не се предлага в болничните заведения? Защо няма клинична пътека за нейното провеждане? Работи ли наистина, или е просто поредният алтернативен метод, чрез който разни шарлатани искат да ни лишат от парите ни?

Какво представлява?

Биофийдбек е революционен метод за решаване на редица физиологични и психологични проблеми. Определението алтернативен, в конкретния случай е донякъде неуместен, защото е част от съвременната медицинска практика. Прилага се от специално обучени и квалифицирани терапевти, а не от билкари и самоуки народни лечители.

Biofeedback лечебната терапия е не-лекарствен метод на въздействие, чрез който болните се научават да контролират редица телесни процеси, протичащи неволно и неосъзнато от човека. Това са мускулното напрежение, кръвното налягане, сърдечния и дихателния ритъм и реакциите на кожата. Методът е всъщност вид тренировка, при която посредством прецизно измерване, на пациента се показват всички отклонения в работата на органите и нервната му система.

Терапията е доказала своята ефективност в лечението на редица физически и емоционални състояния. Днес тя е утвърдено средство за подобряване състоянието на деца с хиперактивност и дефицит на вниманието. Използва се с огромен успех за подобряване на мозъчната функция при деца с аутизъм и хора, прекарали мозъчен инсулт.

Помага при депресии, хронична тревожност и паник атаки. Всъщност, малко са проблемите, за чието решаване Биофийдбек терапията не може да помогне. Добрата новина, е терапевтичният метод е напълно безкръвен и безболезнен, а освен това изключва прием на медикаменти. Той е идеално решение за хората, които по някаква причина не е желателно да вземат лекарства  – най-вече деца и бременни жени.

Как работи?

Съществуват три разпространени вида биофийдбек терапия:

  • Термална – измерва телесната температура;
  • Електромиография – измерва мускулното напрежение;
  • Неврофийдбек или ЕЕГ – фокусира се върху електрическата мозъчна активност.

По време на сесиите към кожата се прикрепят електроди, отчитащи съответната група физиологични процеси. Данните се предоставят на монитор под форма, напълно разбираема за пациента. За децата са разработени забавни анимирани софтуерни програми, показващи къде е нужно да се фокусира тренировката.

Терапевтът е този, който на база направените измервания идентифицира отклоненията и определя кои техники на релаксация биха подобрили телесните и когнитивни функции на болния. С времето пациентите се приучават да контролират тези процеси без да е нужен мониторинг.

За кого е подходящо решение?

За разлика от класическите лечебни програми, за терапията Biofeedback няма възрастови и други ограничения. Тъй като голяма част от физиологичните проблеми са свързани с повишен стрес, хората с различни неврологични и психологически състояния са основна таргет група на програмата.

Терапията е особено подходяща за деца с дефицит на вниманието и хиперкативност, а също и за хора, страдащи от фобии, мигрена, постравматичен стрес, болест на Рейно, говорни дефекти, хронична констипация, когнитивни и поведенчески смущения, хронична болка, нощен бруксизъм и много други проблеми, оказващи влияние върху качеството на живот на пациента.

Чрез биофийдбек терапия се третират с успех и голям брой класически физически заболявания, сред които: болки в гърба, астма, диабет, високо кръвно, анорексия невроза, мускулни спазми и световъртежи. Всяка сесия е с времетраене по-малко от час, а програмата, в зависимост от състоянието на болния може да включва от 10 до 20 сесии.