скенар терапия цениЛечението на масовите за съвременното общество заболявания е скъпо, и този факт е валиден не само за нашата страна, но и за всички държави по света. В същото време, ‘’благодарение” на здравната реформа в цялата европейска общност, достъпът до специалист и адекватно лечение е крайно ограничен. Тук ще говорим за СКЕНАР терапия и възможните цени, на които ще ви я предложат.

Какво представлява?

За много хора името на лечебния метод е просто погрешно изписано името на диагностичния апарат скенер. Донякъде грешката не е съвсем неуместна, тъй като уредът, посредством който се провежда терапията служи и за диагностика на различните диагностични проблеми. Името на терапевтичната програма е всъщност абревиатура, зад която се крие терминът Самоконтролируем Енерго-Невро Адаптивен Регулатор.

За големия успех на лечебния метод принос има апаратът, чрез който се провежда и диагностиката и самото лечение. Той е руска научна разработка, създадена с идеята да помогне за рехабилитация на астронавтите, завърнали се на Земята след известен престой в космоса. Този факт навежда на мисълта, че скенар терапия се предлага на цени, непосилни за обикновения гражданин, а това е повече от невярно.

Всъщност апаратът е с компактни размери и удобен за носене в ръка. Основният му принцип на работа включва генериране на електрически импулси, сходни по характеристики с нервните импулси генерирани в човешкото тяло. На практика няма как един лечебен подход да бъде толкова близък до човешката физиология.

След редица научни доказателства за ефективността на програмата, СКЕНАР терапията логично става достъпна и за обикновените хора. Достъпна дори във финансов аспект, макар различните центрове, където се предлага да определят индивидуално своите цени. На някои места една сесия с електроимпулсния генератор може да достигне цена от 100 лв, докато в болшинството клиники цената на диагностичната и първата лечебна сесия варира между 25 и 50 лв, колкото е таксата в частния кабинет на лекар-специалист.

Една от главните мишени на терапевтичната програма, е болката във всичките ѝ разновидности и фази – от леки травми до тежки хронични състояния. Успехът на терапевтичния метод се дължи на способността чрез електрически импулси да се въздейства в проблемната област, като се стимулират мускулите и кръвоносните съдове.

С подобряване на кръвоснабдяването в проблемните участъци, се повишава преносът на кислород и хранителни вещества към тъканите, като се активира противовъзпалителния процес, наречен цитокинеза. В зависимост от състоянието на пациента, терапията може да се проведе локално ( в болезнената, травмирана и възпалена област), както и глобално (по цялото тяло), за да се постигне позитивен ефект върху нервната, ендокринната и имунната системи.

Струва ли си да платим цената?

Ефектът от проведената с уникалния руски уред терапия в дългосрочен план все още подлежи на клинични изследвания. Към момента няма отчетени негативни реакции вследствие проведените сесии, но нека не забравяме, че на контрол подлежат единствено утвърдени центрове, в които методът се прилага от квалифицирани терапевти, преминали обучение в Русия. Няма как да гарантираме, че навсякъде резултатите ще бъдат еднакви.

Независимо дали ни се струват ниски или високи, различните цени, на които в регламентираните клиники ще ни предложат скенар терапия си заслужават инвестицията. При метода липсва всякаква агресивна намеса в тялото на пациента, а на това смятаме, че се дължи и липсата на нежелани реакции от страна на тялото.

Доколкото изобщо има ограничения за прилагане на терапията, то те касаят главно хора с имплантирани и външни електронни устройства за регулиране на сърдечния ритъм. Под забрана е и обработката с електроимпулси на открити (травмирани) участъци от тялото. За да се видят положителни резултати обикновено са нужни до 3 сесии. Пълният курс на лечение с уреда може да включва до 12 сесии.