дискова протрузияДискова протрузия е междинен етап от развитието на гръбначната деформация, наречена дискова херния. Междупрешленният диск, разположен между всеки два прешлена от гръбначният стълб, е двупластов. Той е изграден от външен пръстен от концентрично разположени колагенови влакна (annulus fibrosus), който обвива меко желеобразно ядро (nucleus pulposus) от колагенови фибри, протеогликани, агрекани, малки хондроцитни клетки и вода.

Интервертебралните дискове имат изключително важна функция за правилната стойка и свободните движения на тялото. Те действат като амортисьори и омекотяват всяко извиване, накланяне и тежките физически натоварвания, поемайки тежестта са костно-ставният апарат.

Функционалността им зависи предимно от състоянието на концентрираните в ядрото вещества. При ограничаване концентрацията на протеогликани, желеобразната материя изменя консистенцията си и става по-суха. Колагенният пръстен също може да стане по-крехък и податлив на прекъсване.

Дегенеративните промени, причинени от възрастта, са с не по-малък риск за херниация от травми и деформации по гръбначният стълб, които влияят върху дисковата структура. Сред тях са гръбначните изкривявания, ошипяването, артроза, остеохондроза, остеопороза и сериозни травми. Възникването им е следствие от износване на колагеновият дисков пръстен.

Дисковата протрузия и влиянието й върху тялото

Протрузията е нарастване размерът на дисковото ядро, така че то издува пръстенът от колаген. Явлението се наблюдава във всички гръбначни отдели, но предимно в лумбалната зона L4-L5, L5-S1. Изпъкването, което характеризира този тип изменение, също се проявява по различен начин, което определя и въздействието му върху околни локации, и предимно нервните коренчета на гръбначномозъчният канал. Различават се дифузна, латерална, медианна, задно-латерална и още няколко варианти.

Протрузиите, които са така формирани, че не засягат нервни окончания, представляват по-ограничен здравословен риск, но това съвсем не означава, че са безопасни за здравето. Такъв тип деформация не се проявява с определена симптоматика, но се отличава със същата склонност за развитие на екструзия – пролабиране на дискът извън концентричният annulus fibrosus.

Екструзията е напреднал етап на херниация и се отличава с по-сериозна симптоматика върху локалният участък, където е разположена. Обикновено тя е проблем, който налага оперативна намеса, тъй като мускулните структури, както и на сетивността и сухожилните рефлекси в конкретният участък на херниация, може да отслабнат рязко.

Като симптоми на изпъкнал междупрешленен диск се наблюдават болка в гърба с теглене към крайниците, или болезненост, изцяло локализирана в горен/долен крайник. Обичайното за болковият симптом е, че той се засилва при физиологично действие като кихане, кашляне, напън и др. Често той е придружен от силно усещане на мускулна слабост – нестабилност при пристъпване или при захват, характерно изтръпване и мравучкане, отново концентрирано в крайниците, както и скованост.

Причини за бомбирал диск и обяснение на симптомите

Всички описани симптоми са реакция на притиснати нервни коренчета. В зависимост от посоката на издуване на диска се притиска едно коренче или двойката нервни влакна по протежение на гръбначният канал. Ако отсъства контакт с нервни окончания, неприятни усещания и болка също липсват. При протрузията тя е далеч по-ограничена в сравнение с дисковата екструзия, където пролабиралият диск оказва пряка компресия върху тези нервни структури.

Основен фактор за изпъкване на междупрешленен диск е желеобразното ядро, което е станало по-малко еластично и адаптивно спрямо движенията, а изтънелите колагенови фибри на пръстена – за прекъсването му. Протрузията обаче все още не означава херниация, а е неин предходен етап и последният шанс за предотвратяването й. Правилното й третиране и ограничаване нарастването на ядрото е от изключително значение за спасение от травмиращата дискова херния.