fbpx
Понеделник - Петък 08:00 - 20:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

Адрес: гр. Хасково

ул. „Македония“ 16 вх. Б ет.1

Последвай ни
ᐉ ⚕️ Какви лекари ще посетим, когато ни уплашат различните симптоми на гръбначните изкривявания — Холимед
fade
5316
post-template-default,single,single-post,postid-5316,single-format-standard,cookies-not-set,mkd-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.1,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,elementor-default
Холимед  >  Полезно   >  Какви лекари ще посетим, когато ни уплашат различните симптоми на гръбначните изкривявания

Какви лекари ще посетим, когато ни уплашат различните симптоми на гръбначните изкривявания

гръбначни изкривявания лекариГръбначното изкривяване провокира толкова разнообразна симптоматика, че понякога присъствието му е последната причина, която ви хрумва като обяснение за разнопосочните и странни симптоми, с които тялото ви сигнализира за нередност. Деформациите в гръбначният отдел ни съобщават за себе си първоначално чрез болка. Към нея се добавят и специфичен “гъдел“, схващане и неудобство при продължително стоене в една позиция, както и периодични усещания за скованост.

Едва ли бихте се досетили обаче, че главоболието, постоянната умора, изтръпването на крайниците, колебанията в кръвното налягане, и дори задухът и сърдечно-съдови смущения, може да са причинени от привидно безобидното отклонение в стойката на гръбнака. Затова повечето пациенти посещават огромен брой специалисти, преди да разберат първопричината за усещанията си, и да се насочат към точните за третиране на гръбначни изкривявания лекари.

Специалисти, които ще посетим и няма да ни помогнат

Пациентите започват да търсят лекарска помощ едва при средна степен на изкривяване, и то заради специфичните симптоми. Самото изменение в позицията на прешлените никога не предизвиква притеснение и дори не се забелязва от пациентите, ако е лишено от симптоматика. Така постепенно, то се прехвърля и върху съседните на засегнатото костни тела, като засяга и околните гръбначни мускули, тъкани, нерви, стави и ставни връзки, и дори междупрешленните дискове.

Затова и не е изключено, вниманието към прогресиращото си гръбначното си изкривяване от невролог, пулмолог, кардиолог, ревматолог или дори съдов хирург. Всъщност, лесно можете да избегнете всички излишни посещения, ако си изберете квалифициран и опитен личен лекар. Характерните оплаквания със сигурност ще го насочат към проблема и наред с всички насоки и направления, медикът задължително ще ви насочи към точният специалист и необходимите изследвания на гръбначният отдел.

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯКАНДИДАТСТВАЙ

Лекарите и изследванията, които са ви нужни

Диагностиката на гръбначни деформации се оказва далеч по-трудна, отколкото може би сте предполагали. Особено, ако не ви препратят към правилният лекар в самото начало. Знаем, че колкото по-рано се приложи лечение, толкова по-вероятно е измененията да бъдат съхранени в приемливи за здравето граници, тъй като гръбначното изкривяване не се лекува напълно. Единствено оперативната намеса е в състояние изкуствено да “поправи” формата и позицията на костните тела.

Ортопедът ще прегледа обстойно гръбначният стълб и ще назначи необходимите  изследвания. Ръчният преглед е по-остарял метод на опитните специалисти, като винаги е придружен с измервания в отделните зони на гръбнака. Те са задължителни, тъй като единствено са в състояние да проследят посоката на евентуалната миграция на прешлените – предно-задна или странична посока. Установяването на вродените аномалии протича по същият начин.

Определя се степента на отклонение от нормата, след което специалистът обикновено назначава лабораторни и образни изследвания, за да се разбере дали изменението не е нанесло поражение върху прилежащите гръбначни структури – мускули, тъкани, интервертебрални дискове и ставни връзки. Появата и развитието на остеофити например е честа последица от такъв тип гръбначно изменение.

Изследванията включват лабораторна кръвна картина, рентгенова снимка, компютърна томография, а за най-безкомпромисен отговор – ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Когато разполага с необходимият набор от изследвания, специалистът се ориентира в цялостното състояние на гръбначната структура и предписва адекватна индивидуална физиотерапия, поддържащ корсет или пък временен прием на обезболяващи и аналгетици.

Холистичната медицина разполага с много по-мощни и адекватни методи за лечение на гръбначни деформации, отколкото конвенционалната. Ако се съмнявате, просто заповядайте в център “Холимед”, за да опитате някои от лечебните мануални и остеопатични масажи, електроимпулсна терапия и други сред най-модерните методи в света, които ще ви избавят от неприятните симптоми по-бързо, отколкото смятате.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС 0877 346 446
БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ