гръбначни изкривявания лекариГръбначното изкривяване провокира толкова разнообразна симптоматика, че понякога присъствието му е последната причина, която ви хрумва като обяснение за разнопосочните и странни симптоми, с които тялото ви сигнализира за нередност. Деформациите в гръбначният отдел ни съобщават за себе си първоначално чрез болка. Към нея се добавят и специфичен “гъдел“, схващане и неудобство при продължително стоене в една позиция, както и периодични усещания за скованост.

Едва ли бихте се досетили обаче, че главоболието, постоянната умора, изтръпването на крайниците, колебанията в кръвното налягане, и дори задухът и сърдечно-съдови смущения, може да са причинени от привидно безобидното отклонение в стойката на гръбнака. Затова повечето пациенти посещават огромен брой специалисти, преди да разберат първопричината за усещанията си, и да се насочат към точните за третиране на гръбначни изкривявания лекари.

Специалисти, които ще посетим и няма да ни помогнат

Пациентите започват да търсят лекарска помощ едва при средна степен на изкривяване, и то заради специфичните симптоми. Самото изменение в позицията на прешлените никога не предизвиква притеснение и дори не се забелязва от пациентите, ако е лишено от симптоматика. Така постепенно, то се прехвърля и върху съседните на засегнатото костни тела, като засяга и околните гръбначни мускули, тъкани, нерви, стави и ставни връзки, и дори междупрешленните дискове.

Затова и не е изключено, вниманието към прогресиращото си гръбначното си изкривяване от невролог, пулмолог, кардиолог, ревматолог или дори съдов хирург. Всъщност, лесно можете да избегнете всички излишни посещения, ако си изберете квалифициран и опитен личен лекар. Характерните оплаквания със сигурност ще го насочат към проблема и наред с всички насоки и направления, медикът задължително ще ви насочи към точният специалист и необходимите изследвания на гръбначният отдел.

Лекарите и изследванията, които са ви нужни

Диагностиката на гръбначни деформации се оказва далеч по-трудна, отколкото може би сте предполагали. Особено, ако не ви препратят към правилният лекар в самото начало. Знаем, че колкото по-рано се приложи лечение, толкова по-вероятно е измененията да бъдат съхранени в приемливи за здравето граници, тъй като гръбначното изкривяване не се лекува напълно. Единствено оперативната намеса е в състояние изкуствено да “поправи” формата и позицията на костните тела.

Ортопедът ще прегледа обстойно гръбначният стълб и ще назначи необходимите  изследвания. Ръчният преглед е по-остарял метод на опитните специалисти, като винаги е придружен с измервания в отделните зони на гръбнака. Те са задължителни, тъй като единствено са в състояние да проследят посоката на евентуалната миграция на прешлените – предно-задна или странична посока. Установяването на вродените аномалии протича по същият начин.

Определя се степента на отклонение от нормата, след което специалистът обикновено назначава лабораторни и образни изследвания, за да се разбере дали изменението не е нанесло поражение върху прилежащите гръбначни структури – мускули, тъкани, интервертебрални дискове и ставни връзки. Появата и развитието на остеофити например е честа последица от такъв тип гръбначно изменение.

Изследванията включват лабораторна кръвна картина, рентгенова снимка, компютърна томография, а за най-безкомпромисен отговор – ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Когато разполага с необходимият набор от изследвания, специалистът се ориентира в цялостното състояние на гръбначната структура и предписва адекватна индивидуална физиотерапия, поддържащ корсет или пък временен прием на обезболяващи и аналгетици.

Холистичната медицина разполага с много по-мощни и адекватни методи за лечение на гръбначни деформации, отколкото конвенционалната. Ако се съмнявате, просто заповядайте в център “Холимед”, за да опитате някои от лечебните мануални и остеопатични масажи, електроимпулсна терапия и други сред най-модерните методи в света, които ще ви избавят от неприятните симптоми по-бързо, отколкото смятате.