лечение на изкривен гръбначен стълбВъпросът как се лекува изкривен гръбначен стълб и въобще подлежи ли на лечение тази деформация, е въпрос, който тревожи всички страдащи от този проблеми. Вродените или придобити промени в структурата на костно-скелетният апарат е коварно, защото появата му обикновено повлиява позицията и функциите на съседни прешлени, стави и междупрешленни дискове.

Така гръбначното изкривяване в два прешлена е вероятно да се разпространи към  съседни, за да уравновеси по естествен органичен начин позицията на гръбнака. Междувременно, деформираните прешленни тела притискат меки тъкани, мускули, дискове, нервни окончания и дори кръвоносни съдове, като предизвикват богата  палитра от неприятни усещания.

Вегетативната нервна система  се повлиява в основна степен от гръбначна деформация. Споменатите компенсаторни изкривявания се проявяват чрез изтръпване, мравучкане, намалена чувствителност, необичайна умора и болка. Те са интензивни и понякога е възможно да бъдат припознати с физиологично заболяване на сърдечно-съдовата система. И все пак, колкото и неприятни да са, в случая те са по-малката беда.

Гръбначно изкривяване и вътрешни органи

Изкривяването възниква във всеки гръбначен отдел. То може да бъде  прекалена, или пък недостатъчна извивка на конкретната област (хипер- и хиполордоза). Неприятното е, че появата му засяга не само мускулните и тъканните, но често и органните функции във всяка телесна област. Сколиозата например променя позицията на ребрата и дори размерите на гръдната клетка, а оттам – работата и състоянието на жизненоважните органи в нея.

Колебания в кръвното налягане, главоболие, замаяност, мускулни крампи, храносмилателни смущения, затруднено дишане, затруднена дейност на отделителната система, както и репродуктивната система при жени, са най-често срещаните симптоми. Затова, въпреки че изглежда безобиден проблем, на изкривеният гръбнак му е нужно наблюдение от специалист, през определен период.

Нарастването на ъгълът на изкривяване винаги изисква квалифицирано медицинско лечение,  тъй като с времето то се задълбочава. Задълбочената деформация съответно се отразява все повече върху функциите на споменатите органични системи. Възможно ли е да потиснем развитието й?

Конвенционално лечение

Костните увреждания на гръбнака са възприети за необратими от съвременната медицина. Успешното ограничаване на развитието им е възможно в началният етап след увреждане. Комплекс от специални физиотерапевтични упражнения и лечебни масажи предпазва от задълбочаване на деформацията и освен това укрепва структурата и плътността на костите.

Увеличеният до умерено тежка форма ъгъл на изкривяване се овладява с корсет от полиетиленова  материя, понякога подсилена с метална  рамка. Той обикновено  предотвратява усложненията при средно ниво на деформация, като целта е да се избегне хирургичната намеса.

Кога се налага операция

Прекалено голямата извивка обаче (различен градус за различните гръбначни отдели) предизвиква прекалено голяма асиметрия между двете половини на тялото. Тя никак не е безопасна, тъй като провокира поредица аномалии в костната, органна и нервномускулна функция. В тази фаза, оплакванията са предимно органични и то никак не невинни – понякога органите са притиснати и целостта им е сериозно застрашена, а нервномускулната слабост води до аномалии в отделителните процеси

Оперативната корекция се извършва чрез фиксиране на увредените прешлени  със специални винтове, куки и пръчици, наричано още гръбначна фузия. Остеотомията е неин вариант, в който чрез прерязване и отстраняване на кост в най-засегнатите зони, се постига анатомичното им възстановяване. Тя обаче не се препоръчва на пациенти с проблемно кръвосъсирване или кръвообращение, тежка инфекция, сърдечно-съдово или белодробно заболяване.